Uusiutuvalle energialle kehitetty rahoitusmalli

Uusiutuva energia on kalliimpaa kuin konventionaalinen energia. Joten on kehitelty erilaisia rahoitusmalleja, jotta uusiutuvaa energiaa saadaan markkinoille. Koska uusiutuva energia on kalliimpaa energiaa, kuin mihin olemme tottuneet, päädytään näin veronmaksajan ja kuluttajien kukkarolle.

Nyt viimeaikoina on energian hintaa nostettu eri syistä, mikä tarkoittaa myös, ettei uusiutuvaa tarvitse enää tukea veronmaksajien ja kuluttajien kukkarosta.

Näin on päästy tavoitteeseen, uusiutuvasta on tullut näennäisesti kilpailukykyistä.

Koska fossiilista polttoainetta on ollut vaikea syrjäyttää, on sen osuus pysytellyt sitkeästi 80 % yläpuolella, edelleenkin huolimatta hintojen jyrkästä noususta.

Valtion osuus polttoaineveroista on siten noussut samaa tahtia fossiilisten polttoaineiden kanssa, mikä tarkoittaa myös verotulojen nousua valtiontaloudessa.

Mutta kuten tiedämme, rahoitamme myös Ukrainan sotaa fossiilisten hinnannousun osalta.

Uusiutuvalla energialla on kuitenkin ominaisuus, jota ei ole pystytty ratkaisemaan, eli jaksottaisuus. Tuuli ei aina tuule, eikä aurinko aina paista. Joten tarvitaan päällekkäinen järjestelmä tuottamaan energiaa silloin kun ei tuule, eikä aurinko paista. Suomessa ne tuulettomat jaksot osuvat talven kylmimpään ajankohtaan, jolloin myöskään auringosta ei ole yleensä apua vielä tammikuussa.

Sama ongelma on kaikissa maissa, ei kuitenkaan yhtä ankarana kuin Suomessa. Suomessa tarvitaan lämpöä ja sähköä paljon tammikuun paukkupakkasilla, juuri silloin kun tuulivoimalat seisovat korkeapaineen aiheuttamassa tuulettomassa ilmanalassa ja pakkasissa.

Mistä siis lämpöä ja sähköä talven paukkupakkasilla. Olemme tuoneet naapurimaista sähköä. Nyt kuitenkin kaikki Euroopan tuulivoimamaat ovat myös ostamassa Skandinaaviasta vesivoimalla tuotettua sähköä, todennäköisesti samaan aikaan, jolloin saatavuuden suhteen voi olla hankaluuksia edessä.

Ensi talvena Olkiluoto 3 on jo tuottamassa sähköä täydellä teholla. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää konventionaalista sähköntuotantoa siinä tapauksessa, ettei naapurista sattuisi herumaan mitään.

 

 

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu