Uusiutuvalle energialle kehitetty rahoitusmalli

Uusiutuva energia on kalliimpaa kuin konventionaalinen energia. Joten on kehitelty erilaisia rahoitusmalleja, jotta uusiutuvaa energiaa saadaan markkinoille. Koska uusiutuva energia on kalliimpaa energiaa, kuin mihin olemme tottuneet, päädytään näin veronmaksajan ja kuluttajien kukkarolle.
Nyt viimeaikoina on energian hintaa nostettu eri syistä, mikä tarkoittaa myös, ettei uusiutuvaa tarvitse enää tukea veronmaksajien ja kuluttajien kukkarosta.
Näin on päästy tavoitteeseen, uusiutuvasta on tullut näennäisesti kilpailukykyistä.
Koska fossiilista polttoainetta on ollut vaikea syrjäyttää, on sen osuus pysytellyt sitkeästi 80 % yläpuolella, edelleenkin huolimatta hintojen jyrkästä noususta.
Valtion osuus polttoaineveroista on siten noussut samaa tahtia fossiilisten polttoaineiden kanssa, mikä tarkoittaa myös verotulojen nousua valtiontaloudessa.
Mutta kuten tiedämme, rahoitamme myös Ukrainan sotaa fossiilisten hinnannousun osalta.
Uusiutuvalla energialla on kuitenkin ominaisuus, jota ei ole pystytty ratkaisemaan, eli jaksottaisuus. Tuuli ei aina tuule, eikä aurinko aina paista. Joten tarvitaan päällekkäinen järjestelmä tuottamaan energiaa silloin kun ei tuule, eikä aurinko paista. Suomessa ne tuulettomat jaksot osuvat talven kylmimpään ajankohtaan, jolloin myöskään auringosta ei ole yleensä apua vielä tammikuussa.
Sama ongelma on kaikissa maissa, ei kuitenkaan yhtä ankarana kuin Suomessa. Suomessa tarvitaan lämpöä ja sähköä paljon tammikuun paukkupakkasilla, juuri silloin kun tuulivoimalat seisovat korkeapaineen aiheuttamassa tuulettomassa ilmanalassa ja pakkasissa.
Mistä siis lämpöä ja sähköä talven paukkupakkasilla. Olemme tuoneet naapurimaista sähköä. Nyt kuitenkin kaikki Euroopan tuulivoimamaat ovat myös ostamassa Skandinaaviasta vesivoimalla tuotettua sähköä, todennäköisesti samaan aikaan, jolloin saatavuuden suhteen voi olla hankaluuksia edessä.
Ensi talvena Olkiluoto 3 on jo tuottamassa sähköä täydellä teholla. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää konventionaalista sähköntuotantoa siinä tapauksessa, ettei naapurista sattuisi herumaan mitään.
Uusiutuva on kaunis unelma, sitä kohti kannattaa pyrkiä, mutta sitä ei todellisuudessa saavuteta koskaan ja mutu tuntuma jää alle 50 % ja aikavälillä 50 v. Ainoa pelastus on säästäminen ja kaikessa mitä maapallolta löytyy ja kun olemme nykytasosta saaneet nipistettyä 30 %, voivat utopiat kohdata, mutta eihän ihminen tällaiseen pysty, kun kaikki minulle ja heti touhulla jupistaan utopioita 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Onhan jo esitetty kieroutuneita toiveita romahduksesta, jotta ymmärtäisimme, kuinka helppoa ja hyvää elämää olemme eläneet modernin aurinkomaksimin aikana.
Auringon aktiivisuus kiinnostaa nyt yhä useampia, onko huippu jo ohitettu (vuodesta 2012 on laskettu aktiivisuudessa alaspäin), tässäkö se sitten oli tällä kertaa vai jatkuuko lämpökausi vielä seuraavat parisataa vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Sulla Jouni hyvä aikajana, parisataa vuotta, kun näissä luvuissa liikutaan, on ihmiskunnalla mahdollisuuksia ” kestävään ” ja hyvään elämään, kunhan ensin on selvitty pienestä jääkaudesta 😄
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kyllä ne aurinkotutkijat vakavissaan pohtivat, että sellainen pieni jääkausi olisi tulollaan tämän vuosisadan aikana.
Aikaisemmat lämpökaudet (Minoan, Rooman ja keskiajan lämpökaudet) ovat kestäneet muutaman satavuotta, joten varmaan nytkin pysytellään samoissa lukemissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Enron tahkosi satumaisia voittoja, jonka johdosta kurssi nousi kuin raketti. Uusituvan energian tuotanto oli niiin kannattavaa.
Mutta sitten huomattiin että eihän Enron maksa lainkaan veroja. Nimittäin kun voitot eivät olleet todellisia vaan laskennallisia. Tuloutettiin sopimuksia, joita oli tehty kymmenen vuoden päähän. (Mikä sinällään ei välttämättä ole kokonaan väärin, mutta Enron veti tämän huippuunsa).
Enronin kirjanpito ja todistusaineisto tuhoutui vuonna 2001 WTC 4:ssä, rakennuksessa johon ei edes osunut lentokone. Korvaus- ja syyllisyysoikeudenkäynnit loppuivat aineiston hävitessä.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikoissa tuollaiset kuprut osataan järjestää, en lähtisi jenkkeihin minkäänlaista liiketoimintaa harjoittamaan, ilman juristiarmeijaa. Juristienkin pitää olla paikallista väkeä, jotta tuntevat paikalliset metkut. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelenkin mitä Enronin logo tässä yhteydessä tekee…Yhtiön pääasiallinen liiketoiminta oli maakaasun tuotanto ja jakelu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Enron
Kovin vähän yhtiöllä oli tekemistä uusiutuvan energian kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Jotakin pientä nyhtäämistä oli siellä uusiutuvan energian rintamilla.
20 vuotta myöhemmin.
[”Before 2000, Enron was one of the largest renewables developers and operators in the world (solar and wind primarily), the first major US Energy company to endorse cap and trade for CO2 credits, had targeted recruiting programs at historically black colleges, actively promoted women and minorities to senior positions and the board and committed more than $28 million to equity investments in underserved communities and entrepreneurs,” said Elizabeth Lay, an attorney who worked on her father’s defense team, and Mark Lay, a former Enron vice president, in a statement provided exclusively to CNBC.]
https://www.cnbc.com/2021/12/02/twenty-years-after-epic-bankruptcy-enron-leaves-a-complex-legacy.html
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa sekoitetaan omistussuhteilla toiminta sellaiseksi, että ihme on jos verottaja pysyy matkassa mukana.
Vai näyttääkö nämä järjestelyt vaan sekavalta:
St1 Nordic Oy:n osakkuusyhtiö Tuuliwatti Oy jakautui kahdeksi omistajiensa
St1 Nordic Oy ja S-Voima Oy puoliksi omistamaksi yhtiöksi, Tuulivoltti Oy ja
Gigawatti Oy 30.10.2020. Välittömästi jakautumisen jälkeen St1 Nordic Oy osti
S-Voiman osuuden Tuulivoltti Oy:stä ja myi S-Voimalle osuutensa Gigawatti
Oy:stä. Kaupan jälkeen Tuulivoltti Oy myi tuulivoimaliiketoimintansa Exilion
Tuulelle. Tuulivoltti Oy:n tilikauden aikana tehtyyn liiketoimintakauppaan liittyy
kauppakirjan ehtojen mukainen yhteensä 9,1 miljoonan euron toteutumaton
kauppahinta jota ei ole varovaisuuden periaatetta noudattaen kirjattu
saamisiin. Norjassa St1 Norge AS osti 60,7 % Gaissa AS:stä joka omistaa 66
% Grenselandet AS:stä. St1 Norge AS omisti ennestään 34 % Grenselandet
AS:stä joka luvittaa teollista tuulivoimaa. Shell Klett AS fuusioitui St1 Norge
AS:ään ja Shell Madla AS jakautui St1 Norge AS:stä. Ruotsissa St1 Sverige AB
hankki Skansfred AB:n. Tytäryhtiöt St1 Oy, Lämpöpuisto Oy, St1 Lähienergia
Oy, St1 Finance Oy, Tuulivoltti Oy, St1 Renewable Energy (Thailand) Ltd, St1
Sverige AB, St1 Refinery AB, St1 Biorefinery Gothenburg AB, Skansfred AB,
St1 Norge Group AS, St1 Norge AS, Shell Madla AS, Nemob AS, Shell Narvik
AS, Gaissa AS ja Grenselandet AS on yhdistelty konsernitilinpäätökseen.
Osakkuusyhtiöt North European Oil Trade Oy, Aviation Fuelling Services
Norway AS, Lamia Oy, Brang Oy ja Knapphus Energi Norge AS on yhdistelty
St1 Nordic Oy:n konsernitilinpäätökseen pääomaosuusmenetelmällä. St1
Nordic Oy:n emoyhtiö on Keele Oy, jonka konsernitilinpäätökseen St1 Nordic
Oy:n konserni on yhdistelty. Konsernitilinpäätösten jäljennökset on saatavissa
osoitteesta: Keele Oy, Firdonkatu 2, 00520 Helsinki.
Finanssivalvonta hermostui Exilionin hämäristä tuulivoima sijoituksista.
https://www.hs.fi/talous/art-2000007677185.html
Jotain valoa pimeyteen on näköjään tulossa kunhan tutkijat saavat rauhassa penkoa tunkiota. Esim. kuinka Mankala periaate sopii voittoja tavoittelevalle sijoitusyhtiölle? – Omistaja saa tuulisähkön käyttöönsä omakustannushintaan.
Mankala-periaate on toimintatapa, jossa usea yhtiö yhdessä perustaa voittoa tuottamattoman osakeyhtiön yhteistä tarkoitusta varten.
Minun mielestä tässä on ristiriitaa, voittoa tuottamaton Mankala ja hyviä tuottoja odottava investoija. – No ei kai Finanssivalvonta sinne valvojaa turhaan nimitä.
”Exilion Tuuli Ky sijoittaa vastuullisesti tuulivoimaan ja muuhun uusiutuvaan energiaan. Investoinnit ovat pitkäaikaisia ja hyvin ennustettavia tuotto-odotuksiltaan.”
https://exilion.fi/omistus/exilion-tuuli-ky/
”St1 Nordic Oy:n osakkuusyhtiö Tuuliwatti Oy jakautui kahdeksi omistajiensa St1 Nordic Oy ja S-Voima Oy puoliksi omistamaksi yhtiöksi, Tuulivoltti Oy ja Gigawatti Oy 30.10.2020. Välittömästi jakautumisen jälkeen St1 Nordic Oy osti S-Voiman osuuden Tuulivoltti Oy:stä ja myi S-Voimalle osuutensa Gigawatti Oy:stä. Kaupan jälkeen Tuulivoltti Oy myi tuulivoimaliiketoimintansa Exilion Tuulelle. Tuulivoltti Oy:n tilikauden aikana tehtyyn liiketoimintakauppaan liittyy kauppakirjan ehtojen mukainen yhteensä 9,1 miljoonan euron toteutumaton kauppahinta jota ei ole varovaisuuden periaatetta noudattaen kirjattu saamisiin.”
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi vielä olevan puhtaasti energialiiketoimintaa, mutta pyrkimys on laajentua pohjoismaiseksi toimijaksi.
Joten vielä on matkaa ENRONiin. ENRON oli yksi maailman suurimmista uusiutuvan energian yhtiöistä (pääasiassa tuuleen ja aurinkoon liittyen).
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko kuitenkin jotain samankaltaisuutta kehitteillä, pienemmässä mittakaavassa mutta yritystä näyttää olevan.
”Enron Corp.:n tarina kuvaa yritystä, joka saavutti dramaattisia korkeuksia vain kohdatakseen huiman kaatumisen. Kohtalokkaan yrityksen romahdus vaikutti tuhansiin työntekijöihin ja ravisteli Wall Streetiä ytimeen.
Tähän päivään asti monet ihmettelevät, kuinka niin voimakas yritys – tuolloin yksi Yhdysvaltojen suurimmista yrityksistä – hajosi melkein yhdessä yössä. Vaikeaa on myös käsittää, kuinka sen johto onnistui huijaamaan sääntelijöitä niin pitkään väärennetyillä omistusosuuksilla ja kirjanpidolla.”
https://www.investopedia.com/updates/enron-scandal-summary/
Suomessa aika monta ns. tuulivoimapuistoa on vaihtanut omistajia, esim. ”Taaleritehtaan ensimmäinen tuulirahasto Tuulitehdas I Ky on 22.9.2015 allekirjoittanut sitovan kauppakirjan Honkajoella sijaitsevan tuulipuiston myymisestä Goodyields Capital GmbH:n ja Access Capital Partnersin hallinnoimille yhtiöille.”
https://www.arvopaperi.fi/uutiset/taaleritehdas-myy-honkajoen-tuulipuiston/5d370cec-d41f-30ec-ace1-245f4f752a08
Veroparasiitteja
Luettelo sisältää: Amerikan Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Etelä-Korea, Macao, Marshallinsaaret, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad ja Tobago, Tunisia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat.
https://www.politico.eu/article/eu-places-17-countries-on-tax-haven-blacklist-but-none-of-its-own/
Ilmoita asiaton viesti
Virheestä opittiin kuitenkin USA:ssa, säädettiin uusi laki: ”Enronin romahdus ja sen osakkeenomistajille ja työntekijöille aiheuttama taloudellinen tuho johtivat uusiin säännöksiin ja lainsäädäntöön, joilla edistettiin julkisesti omistettujen yhtiöiden taloudellisen raportoinnin tarkkuutta.”
Kuinka Suomessa tuulifirmoille lopulta käy, tukirahat loppuu, eikä ilman tukea tuulibisnes pyöri.
https://www.investopedia.com/updates/enron-scandal-summary/#toc-new-regulations-after-scandal
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myös muistaa, että ENRON Corporation oli perinteisellä hiipuvalla öljyliiketoiminnan alueella (Texas, Huston). Uusia öljykenttiä löytyi sittemmin lisää, katso linkki! Kyse saattoi olla myös radikaalien ajojahdista ajan hengen mukaisesti.
The federal government has discovered a massive new reserve of oil and natural gas in Texas and New Mexico that it says has the “largest continuous oil and gas resource potential ever assessed.”
https://www.nationalreview.com/news/feds-discover-largest-oil-natural-gas-reserve-in-history/
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön kulutus kasvaa voimakkaasti, kun teollisuusprosesseissa, lämmityksessä, liikenteessä, jne. ollaan luopumassa fossiilisista.
Suomeen pitää rakentaa nimenomaan ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
No näin pitää menetellä.
Suomessa ei ole enää ydinvoiman vastustajiakaan, kun vihreätkin ovat ydinvoiman kannalla nykyään. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ehkei kuitenkaan Ranskalaista, eikä Venäläistä, toinen myöhästyy 25 vuotta ja toinen posahtaa taivaan tuuliin 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen Etelä-Koreasta. Osaavat näköjään hommansa. Artikkelissani on taulukko miten niitä on valmistunut ja valmistuu:
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
Ilmoita asiaton viesti
Lämpöä saadaan hyvin monella tavalla mutta sähköä siihen ja moneen muuhunkin tarvitaan paljon eli ydinvoima sähkön tuottamiseen lienee se päästöttömin tapa.
Nestemäisiä polttoaineita tarvitaan vielä kauan.
Niiden hinnat on kohonneet niin että esimerkiksi tähteistä tehdyt polttoaineet alkaa olla kannattavia tehdä ilman veronmaksajien avustuksia.
Siinä verotus astuu kuvaan mukaan ja ensimmäiseksi pitäisi ratkaista se että miksi veron korotus siirtyy mittarihintaan heti mutta veron alennus ei koskaan.
Niiden määrä on pieni kokonaisuuteen verrattuna mutta ainakin ennen sanottiin että ”otetaanhan se marjakin maasta”
Myös raaka-aine pohjaa voi laajentaa,
hintaero tavallisiin polttoaineisiin on noin 100-200 euroa per 10 000 km eli ei kovin suuri, on verotuksella melko helppo oikaista jos tuo edellä maimitsemani propleema ratkaistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, että nestemäisiä polttoaineita tarvitaan.
Fossiiliset polttoaineet eivät lopu. Vaikea niitä on ehkä hakea merten pohjista, mutta rannikoilla niitä on jo saavutettavissa ja määrät mistä puhutaan, ovat helposti kymmenkertaisia nykyisin tiedossa oleviin fossiilisiin lähteisiin verrattuna.
Ns. aurinkopolttoaineet ovat myös tulossa. Mikäli sillä rintamalla edetään, polttoaine ei lopu koskaan. Homma perustuu fotosynteesiin syanobakteerien ja levien osalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtion osuus polttoaineveroista on siten noussut samaa tahtia fossiilisten polttoaineiden kanssa,…”
Varsinaisen polttoaineveron tuotto ei lisäänny hinnannousun myötä, kun se on kiinteä Euromäärä per litra. Verotulot kyllä lisääntyvät ALV-tuoton lisääntyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ALV:n osalta vain yksityiset kuluttajat maksavat sen.
Verotulot lähtevät euromääräisesti vasta sitten laskuun, kun polttoainemäärät lähtevät laskuun.
Tämähän se logiikka on, valtio kerää vielä enenevästi tuloja polttonesteiden myynnistä.
Ilmoita asiaton viesti
Loppukäyttäjä maksaa ALV:n kokonaan. Nimensä mukaan ALV maksetaan kussakin portaassa tapahtuneen arvon lisäyksen osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, eihän polttonesteille voi mitään arvonlisäystä normaalisti tehdä enää, kun se tislaamolta lähtee jakeluun. Joten olet oikeassa. ALV jää valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Jalostamo myy tuotteensa jakelufirmoille ja maksaa myyntihinnan ALV:n hankintakulujensa ALV vähennettynä. Samoin toimii jakelufirma.
Ilmoita asiaton viesti
Normaalia siis ALV:n osalta.
ALVia laskettaessa ja tilitettäessä valtiolle huomioidaan myös polttonesteiden jakelukustannukset.
Mikäli jakelukustannukset ylittäisivät polttonesteen hinnan, mitään tilitettävää ei valtiolle muodostuisi, mutta kuluttaja maksaa aina ALVin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessakin on omat säännöt tai metkut vihreän siirtymän bisneksissä, niistä ei vaan media nosta meteliä ja jutut painuu unohduksiin äkkiä.
Partisaani selvitti, mistä Tuulivoltin huikea 73,2 miljoonan euron tulos tosiasiassa syntyi. Vuosi 2020 oli Tuulivoltin ensimmäinen tilikausi. Yhtiö perustettiin sitä edeltäneen Tuuliwatti Oy:n jakautuessa. Tuulivoltti rekisteröitiin vasta 30.10.2020. Surkean liikevaihdon ja mehevän tuloksen välinen epäsuhta selittyy sillä, että Tuulivoltti myi heti rekisteröintinsä jälkeen liiketoimintansa kymmenien miljoonien eurojen hintaan.
https://mvlehti.net/2021/08/13/partisaani-veronmaksajat-pulittaneet-yli-70-miljoonaa-euroa-sisaministeri-maria-ohisalon-aviomiehen-sisapiirille/
Partisaani-lehti on julkaissut kovan luokan tietoja korruptioepäilystä, että sisäministeri Maria Ohisalo liittyy aviomiehensä kautta laajaan tulonsiirtoon, jossa yhteensä 73,2 miljoonan euron osinkopotti siirtyi veronmaksajien eläkerahastosta Ohisalon puolisolle ja hänen lähipiirilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Osakepottien kauppaa oikeushenkilöiden välillä ei ole kielletty tekemästä, mutta siirto on ehkä eri asia. Miten siirto on käytännössä tapahtunut, luulisi jotakin tahoa kiinnostavan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko uusiutuvien lähteiden sähkön kauppaa varten rakennettava erillinen sähköverkko uusiutuvan sähkön ostajille, ennen kuin huomataan mitä ajoittainen tuotanto tarkoittaa.
Nyt myydään kaikille ostajille sähkö valtakunnan verkosta, tuulisähkö horjuttaa verkon tasapainoa ilman omaa vastuuta, väärin tämäkin on.. Lähes 4000 MW:n teholla saadaan verkkoon alle 100 MWh vähän väliä.
Muut sähkön tuottajat priimaavat, haittaa tulee enemmän kuin tuulisähkön ostaja ikinä voi kuvitella.
Ilmoita asiaton viesti
Fingrid on rengin asemassa, tee mitä käsketään ja pidä suu supussa.
Nyt on vallalla globaalisaatio, sellaiset organisaatiot kuin WEF ja World Bank ovat taustapiruina antamassa neuvoja ja ohjeita uusiutuvan energian edistämiseksi. Kannattaa myös selvittää, ketkä ovat kyseisten organisaatioiden takana ja erityisen kiinnostavaa on tietää henkilöiden nimet, jotka ovat saaneet koulutusta (The Young Global Leaders ®) nuorille tarkoitetun johtajakoulun kautta (alumnit).
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Young_Global_Leaders
Ilmoita asiaton viesti
Jotain puhdistusta on pakko tehdä, ei Suomen talous kestä tätä kähmintää..
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/mita-pitaisi-ajatella-suomenkin-poliittisen-eliitin-ygl-salaseuran-suuresta-nollauksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Juu, katsoitkin jo tuon linkin taakse.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Young_Global_Leaders
Ion Mittlerin kirjoituksen kommenteissa oli havaittavissa hienoista hermostumista, etenkin kun Matti L tuli kysymyksineen kommetoimaan.
Ei kukaan maininnut Emmanuel Macronia, Tony Plair:ia, Vladimir Putinia, Angela Merkeliä, Justin Trudeau:ta …
Ilmoita asiaton viesti