Valtameret ja maaperä ovat olleet suurempia hiilinieluja kuin on tiedetty

Kasvillisuuden osalta ovat mittaukset näyttäneet sen olevan antropogeenisten hiilipäästöjen nielu 127 GtC v. 2017 tilanteessa.

Valtameriin on enemmän mennyt antropogeenista CO2:ta.

Tuossa tilanne 1990-luvun lopulta, jolloin ihmiskunta oli suurinpiirtein puolivälissä CO2-päästöjen osalta. Meret olivat nielleet jo yli 100 GtC antropogeenisistä hiilipäästöistä. Tämä sama positiivinen kehitys on jatkunut, joka antaisi viitteitä siitä, että vuonna 2017 233 GtC antropogeenistä hiiltä oli mennyt meriin.

https://www.pmel.noaa.gov/pubs/outstand/feel2331/anthropogenic.shtml

”Tyynenmeren ja Intian valtameren tiedot ovat Global CO2 Surveysta (tämä tutkimus) ja Atlantin valtameren tiedot ovat Gruberilta (1998).
Alueelliset keskimääräiset ihmisen aiheuttamat CO2-varastot (mooliyksiköissä m miinus 2:een) Atlantin, Intian ja Tyynenmeren valtamerellä.
Tietoihin perustuvat arviot osoittavat, että valtameret ovat ottaneet noin 105 ± 8 GtC teollisen aikakauden alusta lähtien.”

Maaperän suhteen ei ole huomioitu riittävästi aikaisemmin C:N suhdetta, joka on tehnyt maaperästä tutkijoiden tiedostamatta hiilinielun, joten Ollilan hiilenkiertomallissa luku on sen osalta ymmärrettävästi puutteellinen, mutta kasvillisuuteen on mennyt 127 GtC.

Joten ilmakehään on jäänyt 73 GtC antropogeenista hiiltä v. 2017 tilanteessa.

Tämä muuttaa ajatteluamme sen suhteen, että antropogeeninen CO2 jäisi ilmakehään, tutkimusten mukaan näin ei ole ja edelleen tutkimusten mukaan meristä on tullut ilmakehään CO2:ta, joka radiohiilitutkimuksen perusteella on vanhempaa perua kuin antropogeeninen CO2.

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu