Valtamerilaivat kääntyvät hitaasti

IPCC on hallitusten välinen elin, joka arvioi ilmastonmuutosta koskevaa tieteellistä tutkimusta kaikista näkökohdista ja arvioi yhteiskuntien kykyä vastata ilmastonmuutokseen liittyviin haasteisiin.
Tieteellinen tutkimus on jo 1980 -luvulla todennut kasviplanktonin erittämällä dimetyylisulfidilla olevan pilviä synnyttävä vaikutusta.
Kesti kuitenkin useita vuosikymmeniä vielä, ennen kuin sulfaatteja alettiin ottamaan huomioon ilmastonmuutosta arvioitaessa, kun hollantilaiset ja amerikkalaiset tutkijat olivat yhdessä empiiristä kokemusta ja tietoa hyödyntämällä laskeneet antropogeenisillä sulfaattipäästöillä olevan ilmastoa viilentävää vaikutusta.
https://www.mdpi.com/2073-4433/13/12/2037
”Abstrakti
Hollannissa pilvien alapuolella oleva auringon säteily kasvoi yli 10 Wm−2 viimeisen puolen vuosisadan aikana. Oletuksena oli, että tämä voisi johtua pilven kondensaatioytiminä toimivan aerosolin vähenemisestä, johon pilvipisarat muodostuvat, seuraavalla tavalla. Muuttumattomalla makrofysiikalla pilvet, joissa on pienempi määrä pisaroita, heijastavat vähemmän, toisin sanoen ne läpäisevät enemmän auringonsäteilyä. Tätä hypoteesia ei voida perustella tiedoilla, koska pitkällä aikavälillä ei ole tietoa pilvipisaroiden määräpitoisuuksista (CDNC:t) maailmanlaajuisesti. CDNC:n historiallisen trendin jäädessä arvioimiseksi käytimme Boucherin ja Lohmannin (B&L) empiiristä suhdetta CDNC:n ja vettä houkuttelevien hygroskooppisten aerosolikomponenttien massapitoisuuden välillä.
B&L-parametrisointi testattiin ja validoitiin CHIEF-pilvikammion havainnoilla, joissa simuloidaan Alankomaiden yleisimmän pilvityypin merellisen stratocumulusin muodostumista. Tämä tutkimus keskittyy kesäkausiin, koska säteilyvoimakkuus hallitsee vuosittaista keskiarvoa tällä leveysasteella. Sulfaatin kesätrendi, havaitun aerosolimassapitoisuuden hallitsevin hygroskooppinen komponentti, analysoitiin EBAS-tiedoilla vuodesta 1972 eteenpäin. Keskimääräiset kesän CDNC:t laskettiin sitten B&L-parametreilla, jotka osoittivat ylärajaksi 380 cm-3 1970-luvulla ja laskivat noin 200 cm-3:iin 2010-luvulla. Ohuiden merellisten stratokumulusten leviämisen lisäys ilman päällä olevia pilviä olisi enintään 3,5 W m−2. Esteettömiä stratokumuleja esiintyy vain osan ajasta, ja pilvipisaroiden määrän vähenemiseen perustuva irradianssin muutos on varmasti pieni verrattuna empiirisesti johdettuun trendiin 10 W m−2.
1. Esittely
Aerosoleilla on merkittävä vaikutus maapallon säteilybudjettiin sirottamalla ja absorboimalla auringon säteilyä (suora vaikutus), mikä johtaa negatiiviseen (jäähdytys) ja positiiviseen (lämmittävään) säteilypakottamiseen. Lisäksi aerosolien ja pilvien välisillä vuorovaikutuksilla (epäsuora vaikutus) on suuri vaikutus aerosolien rooliin ilmastonmuutoksessa. Ilmakehän aerosolit vaikuttavat pilvien muodostumiseen roolinsa kautta pilven kondensaatioytimina (CCN). Sulfaattiaerosoleja pidetään nykyään aerosolien hallitsevimpana hygroskooppisena komponenttina [1,2]. Sulfaatti on tärkeä toissijainen aerosoli, joka muodostuu ilmakehän rikkidioksidin (SO2) päästöjen valokemiallisista reaktioista.”
Nykyään tästä löytyy jo suomalaistakin tutkimusta, jossa todetaan kasviplanktonin erittämällä dimetyylisulfidilla (DMS) olevan pilvikondensaatioytimiä (CCN) lisäävää vaikutusta.
https://acp.copernicus.org/articles/22/10971/2022/
”1. Esittely
IPCC:n Fifth Assessment Report (2013) tunnusti aerosolit ja pilvet hallitseviksi epävarmuuden lähteiksi ilmastoennusteissa, ja aerosoli-pilvien vuorovaikutukset ovat edelleen haastavia myös kuudennen arviointiraportin malleille (Forster et al., 2021). He huomauttavat, että molemmissa yhdistetyissä mallien välisissä vertailuprojekteissa CMIP3 ja CMIP5 aerosoli-pilvivuorovaikutukset olivat hallitseva mallien välisten erojen lähde, ja suurin osa tästä leviämisestä johtuu valtamerien yläpuolella vallitsevien matalien pilvien parametrien eroista (Dufresne ja Bony, 2008; Vial et al., 2013). Meehl et al. (2020) ja Zelinka et al. (2020) osoittavat, että sama pätee edelleen viimeaikaiseen CMIP6-kokonaisuuteen, ja vaativat lisää tutkimusta aerosoli-pilvivuorovaikutuksista.
Käytettävissä olevan vesihöyryn, pitkäaaltoisen säteilyjäähdytyksen ja jäähdytysnopeuden ja siten ylikyllästymisen määräävän ylävirran nopeuden lisäksi pilvipisaroiden muodostuminen riippuu käytettävissä olevien pilvikondensaatioytimien (CCN) pitoisuudesta (esim. Rosenfeld et al., 2019). Kaksi tärkeintä CCN-pitoisuutta säätelevää tekijää ovat aerosolilukupitoisuus ja aerosolin koko, kun taas hiukkaskoostumuksella voi olla myös vaikutusta hygroskooppisuuden kautta (Bougiatioti et al., 2020). Siksi on tärkeää mallintaa eksplisiittisesti CCN:n pitoisuus, kokojakauma ja koostumus.
Valtamerten yllä pääasiallinen CCN:n lähde on merisumu (koostuu merisuolasta ja orgaanisista lajeista), ja huomattava lisäosuus on myös sekundäärinen orgaaninen aerosoli (SOA), joka muodostuu meressä leviävien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) hapettumistuotteista. McCoy et al., 2015). Mallien on todettu olevan haastavaa tuottaa toissijaisia ja primäärisiä orgaanisia aerosoleja syrjäisillä valtamerialueilla (Hodzic et al., 2020).
VOC-päästöillä meressä on tärkeä rooli meriaerosolin kokojakauman säätelyssä kondensoitumalla ultrapienten hiukkasten päälle ja kasvattamalla ne CCN-kokoon (Burkart et al., 2017; Croft et al., 2019, 2021; Yu ja Li, 2021) . Itse asiassa sekundaarisen meriaerosolin roolin on jopa havaittu hallitsevan primaarisen aerosolin roolia (Mayer et al., 2020). Dimetyylisulfidia (DMS) pidetään tärkeimpänä CCN-lähteenä puhtailla valtamerialueilla, muita ovat alkaanit, alkeenit, aromaatit, terpenoidit ja amiinit, halogenoidut orgaaniset aineet ja hapetetut haihtuvat orgaaniset yhdisteet (OVOC).”
Eli nyt voidaan todeta, että IPCC kääntyy hitaasti, kestää jopa 4 vuosikymmentä saada IPCC – laiva käännettyä.
Käytännössä tämä muuttaa painopisteen siirtämistä luonnollisiin muutoksiin ihmisestä johtuvien syiden sijaan, kun tarkastellaan ilmastonmuutosta. Ihminen ei ehkä olekkaan kuin pieni tekijä ilmastonmuutoksen aiheuttajana.
Hallituksista riippumattoman ilmastopaneelin NIPCC:n johtopäätöksissä sanotaan näin: 1) Ihmiskunnan aiheuttama globaali ilmastosignaali on varsin pieni verrattuna ilmaston luonnolliseen taustavaihteluun 2) Ihmiskunnan aiheuttama globaali ilmastosignaali ei ole vaarallinen 3) Maapallon ja sen ilmaston globaali lämpötila muuttuu kuten se on aina luonnollisesti muuttunut 4) Ilmaston lämpenemistä tapahtui leudolla 1900-luvulla mutta nyt lämpeneminen on pysähtynyt ja ilmasto on mahdollisesti jopa alkanut jälleen viilentyä 5) Samankaltaisia luonnollisia ilmastonmuutoksia kuin aikaisempina aikakausina on tapahtunut esiintyy vastaisuudessakin
Ilmoita asiaton viesti
Aivan oikein.
On se kumma, ettei näitä asioita täällä Suomessa tajuta.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne aerosolit ja pilvet vaikuta maapallon ilmaston lämpötilaan, vaan CO2 ja ne lahjomattomat differentiaaliyhtälöt!
(Sarkasmia)
Ilmoita asiaton viesti
Helppoa kuin heinänteko.
NIPCC
Perustaja
(lisätietoja)
(lisätietoja)
Tukiorganisaatio
(lisätietoja)
(lisätietoja)
Ilmoita asiaton viesti
Se valtamerilaiva kuitenkin kääntyy, co2 jengi ei varmaan ikinä.
Enää on pelkkiä mielikuvia tarjota ilmastohysterian pönkittämiseksi ja yksi sellainen on värittää sääkartat kirkuvan punaisiksi vaikka ite lämpötila menee jo alaspäin.
https://joannenova.com.au/2023/03/just-another-warm-summer-day-made-to-look-like-hell-on-earth/
Ja täytyy taas takertua siihen että ilmatieteenlaitokselta kerrottiin että MENNYT talvi oli tavallista lauhempi. Nyt kuitenkin medioissa kerrotaan että talvi senkun jatkuu ja toi itl touhukin on pelkkää mielikuvan luomista siitä että lämpenee. Itl on myös yksi niistä joka ei käänny.
Ilmoita asiaton viesti
Jo, on se ollut yhtä pelleilyä, kumma että tuollainen mielikuvilla pelaaminen menee täydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Isaskar Keturin auton ohjaus kääntyi vain vasemmalle. Itse asiassa silläkin pääsee kääntymään oikealle kun tekee silmukan. Joten sellaisessakin ohjauksessa on enemmän toivoa kuin konsensus-ilmastotieteen ohjauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, jos vähänkään kääntyy. Hidas on kääntymään, kesti 40 vuotta todistaa konsensustieteelle että kasviplankton erittää dimetyylisulfidia ilmakehään, jotta niitä suojaavia pilviä syntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisen innovaation, Azipodin avulla oikeita laivoja on pystytty kääntämään nopeammin jo monia vuosia. Ilmastolaiva on sitten ihan toinen juttu.
https://new.abb.com/marine/systems-and-solutions/azipod
Ilmoita asiaton viesti
Muistui mieleen, on Raumalta kotoisin. 😉
”Ensimmäisenä Suomessa ruoripotkureita valmisti Hollming Oy tuotenimellä Aquamaster, jota nykyään käyttävät myös muun muassa Ulstein-ryhmä ja Rolls-Royce. Suomessa on muitakin valmistajia, kuten ABB, jonka rekisteröimä tavaramerkki on Azipod[1]” wiki
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ABB:n innovaatio se on, Vuosaaren labrassa kehitetty.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä. Azipodeja pitäisi nyt iskeä ilmastolaivan kylkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensimmäinen Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmä asennettiin suomalaiseen jääolosuhteissakin kulkevaan Seili-alukseen vuonna 1991. Sen jälkeen järjestelmästä on kertynyt käyttökokemusta yli 20 miljoonaa operointituntia eri aluksilta, sen käytettävyys on ollut vaikuttava 99,9 prosenttia ja se on säästänyt polttoainetta pelkästään risteilijöissä noin 1 000 000 tonnia.”
Holming oli tehnyt Aquamastereita jo v. 1968 alkaen.
https://new.abb.com/news/fi/detail/76497/suomessa-kehitetty-abbn-sahkoinen-azipodr-potkurikayttojarjestelma-on-tehostanut-merenkulkua-jo-30-vuotta
Ilmoita asiaton viesti
Hollmingin historiaa.
1968
”Yhtiön oma tuote, Aquamaster, ”kansi-perämoottorin” kehittynein malli, esiteltiin kansainvälisillä messuilla Oslossa ja Lontoossa. Moottoria voitiin käyttää hyvin erilaisissa vesikulku-neuvoissa. Sitä asennettiinkin losseihin, lauttoihin ja hinaajiin. Myös vienti ulkomaille käynnistyi samana vuonna.”
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tämä Vuosaaren ABB porukka käynyt yritysvierailulla ja palkanneet potkuriasiantuntijan Holmingilta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en tiedä, tuon Aquamasterin syntyhistoria on kuitenkin tuttua, nuori Di kokeili 35 Ferkun koneella potkurilaitetta pienellä ponttoonilla Kompinlahdella telakan vieressä, Halkolan Juhani sen kehitteli.
Hollmingin konepaja oli silloin pieni verstas telakan kyljessä.
Nyt tuotetta tekee Raumalla Rolls-Royce ihan erilaisissa olosuhteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka paljon tuo Aquamaster muistuttaa Azipodia?
Ilmoita asiaton viesti
Samankaltaisia ne varmaan on, Aquamasterin nimellä sitä myydään enemmän. Tuossa puhutaan Azibod fantasiasanasta.
”ABB Oy:n suurimmat kilpailijat puheena olevalla markkinalla ovat Siemens AG ja Rolls-Royce. Jälkimmäinen tuottaa kilpailevia ruoripotkurijärjestelmiä tavaramerkeillään AQUAMASTER ja MERMAID. Siemens AG on valmistanut ja markkinoinut omia ruoripotkurijärjestelmiään yhteistyökumppaninsa kanssa merkillä Simens-Schottel Propulsor (SSP). Yhteistyön loputtua Siemens AG pyrki rekisteröimään tuotteilleen tavaramerkin eSiPOD. Schottel markkinoi nyt tuotteitaan tavaramerkillä SRP Rudderpropeller, GE tavaramerkillä Inovelis ja Wärtsilä tavaramerkillä The Wärtsilä Steerable Thrusters (WST). Alan toimijoiden rekisteröidyt tavaramerkit osoittavat kunkin tuotteen kaupallisen alkuperän ja ostopäätöksen tekijä kykenee erottamaan tuotteet toisistaan. Jo lähtökohtaisesti erottamiskykyinen fantasiasana AZIPOD toimii siis tavaramerkkinä ja kykenee yksilöimään ABB Oy:n tavarat tavaramerkkilainsäädännössä edellytetyin tavoin.”
https://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/teollisjatekijanoikeudellisetasiat/1525764527827.html
Ilmoita asiaton viesti
Ilmataiteenlaitoksella niitä rattaita riittää, kun ihmettelin täällä usarissa että miksi väitetään että MENNYT talvi oli tavallista lauhempi vaikka talvi jatkuu niin Laakso tuli nillittämään näin,
”Miten sinun mielestäsi asia olisi sitten pitänyt kuvata? Vai olisiko se pitänyt jättää uutisoimatta/tiedottamatta? Joulu, helmi, tammikuu on perinteisesti talveen kuuluvia kuukausia, kun vuosi jaetaan tasan neljään vuodenaikaan.
Jos tällainen uutinen aiheuttaa näin voimakkaita tunteita ja epäilyksiä psykologisesta vaikuttamisesta, niin ehkä laittaisin hieman vastuuta nyt lukijalle/kuulijalle. ”
Ja jatkaa näin.
”Jos talven loppumiseen käytettäisiin jotain lämpötilasta riippuvaa määritelmää, ajanjakson pituus vaihtelisi vuosittain, ja riippuisin siitä muuttujasta, jonka muutosta kyseisellä ajanjaksolla juuri tarkastellaan. Se ei olisi järkevää. ”
Nyt kuitenkin itl twittuilee tolleen.
”Utsjoen Kevojärven sääasemalla lämpötila laski tänä aamuna – 35,0 asteeseen. Se on tähän mennessä kuluvan talven kylmin mittaus. Edellinen alin arvo -34,8 mitattiin Muonin kirkonkylässä 7.1.2023. #pakkanen #talvi
7.27 ap. · 6. maalisk. 2023″
https://twitter.com/meteorologit/status/1632613794084995072
Eli nyt se talvi kuitenkin jatkuu jopa itl:län mielestä 😆 .
Sinivirta oli taas poistanut koko blogin mutta kuukkelin välimuistista noi kommentit kopsasin.
Niin Sinivirtakin oli sitä mieltä että talvi meni jo.
”Eihän tuossa ole mitään ihmeellistä. Mehän elämme jo kevätkuukautta, jolloin voidaan puhua menneestä talvesta. Sitten on kokonaan toinen kysymys, miten sen psykologisesti ymmärtää ja mieltää. ”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo blogin jälkimmäinen tutkimus on FMI:n tutkijoiden tekemä. On siellä ihan järkeviä ihmisiäkin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tuotanoin. Kyseisen tutkimuksen tekijöistä puolet on ryhmästäni. Toki yksilöiden välisessä älykkyydessä on aina eroja ja itse en ole tällä osa-alueella kyllä vahvoilla, mutta tätä arviointia sinä et kyllä pysty tekemään tiedoilla, joita sinulla on. Kun arviointisi perustuu nyt lähinnä tutkimusaiheisiin, niin siinä olemme kyllä ihan samaa porukkaa. Sitä olen yrittänyt teillekin jo useasti sanoa, että harva IL:llä tutkii mitään hiilidioksiidin vaikutuksiin liittyvää vaan esimerkiksi juuri aerosoleilla ja aerosoli-pilvivuorovaikutuksella on todella iso rooli juuri Suomen ilmastotutkimuksessa. Eikä tämä ole mikään uusi juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä tutkimusta on Suomessa vienyt eteenpäin myös Kulmala.
Hyvä, että FMI:ltä löytyy myös osaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ihan taas saa kiinni ajatuksenkulustasi. Matti sinähän lähinnä syytit IL:a vääristelystä ja tarkoitushakuisuudesta, kun oli todettu, että tietty ajanjakso oli keskimääräistä lämpimämpi. Kuten nyt kuitenkin itsekin tuot esiin, niin kyllähän sitä samalla tavalla nostetaan esiin myös kovia pakkasia, kun niitä on.
Edelleen: jos tarkastellaan lämpötilan muutosta tiettynä ajanjaksona, niin tarkastelu ei ole millään tavalla mielekästä, jos kyseinen ajanjakso vaihtelee, saati sitten, että se riippuisi lämpötilasta. Talvelle on erilaisia määritelmiä. Kun puhutaan neljästä vuodenajasta, vuosi jaetaan tasaisesti neljään osaan. Näistä talvi on joulu, tammi ja helmikuu (https://fi.wikipedia.org/wiki/Talvi). Tätä määritelmää oli loogista käyttää mm. tässä mainitussa esimerkissä. Joissain yhteydessä on järkevämpää viitata esimerkiksi termiseen talveen, joka on se, jota yleisesti ihmiset mieltävät talveksi. Silloin keskilämpötila on pakkasen puolella. Ei kukaan ole väittänyt tämän olevan jo ohi.
Suosittelisin ottamaan ihan rauhallisesti näiden asioiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan tähän nyt, koska Lehtinen puuttui ihan tärkeään asiaan.
Olen myös Lehtisen kanssa samaa mieltä asioista, joita hän on nostanut esille. NASAkin on ”meidän” linjoilla. Katso linkki!
”Raakadatan osalta pinnan lämpötilatietojen säätö on selvästi tarpeen
• voittaa lukuisia haasteita. Ehkä suurin haaste johtuu paikallisista tekijöistä. Maapallon väkiluku on kasvanut 1 miljardista yli 7 miljardiin vuodesta 1900 lähtien, joten pintalämpötilatiedot kärsivät merkittävästä vaikutuksista kaupungistumisen ja muiden paikallisten tekijöiden, kuten maankäytön/maanpeitteen muutosten, vuoksi. Näitä kutsutaan tyypillisesti Urban Heat Islandin (UHI) vaikutuksiksi. Hyvin dokumentoitu on myös yllättävän huono instrumenttien sijoitus, joka altistaa pintalämpötilan mittauslaitteet lämmönlähteille, mikä voi merkittävästi vääristää tuloksia.”
https://www.scribd.com/document/354712449/Ef-Gast-Data-Research-Report-062717
”Kuitenkin, kuten alla olevasta kuvasta V-16 näkyy, tämä aiheutti dilemman jotka uskovat ilmaston lämpenemiskriisin olevan todellinen. GAST-tiedot (Globaali keskimääräinen pintalämpötila) osoittivat ennätyslämpenemistä, kun taas Yhdysvaltain tiedot eivät. Yllä oleva analyysi herättää vakavia epäilyjä siitä, ovatko GAST-tietojoukot uskottava esitys todellisuutta. Aikaisemmin raportoitujen tietojen merkittävä suhdannekuvio on lähes ”korjattu” ulos. Kuten kuvasta V-20 näkyy, sykli on nyt vain kohinaa Hadley GAST -tiedon lineaarisen trendiviivan ympärillä.
Globaali keskimääräinen pintalämpötila (GAST)”
https://html.scribdassets.com/tiaor7wlc5z8e91/images/25-3d1e35088c.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Otan edelleen rauhallisesti ja vieläkin huvittaa teidän touhu. Loppuiko se talvi vai eikö se loppunut, siitä tässä on kyse.
Tähän on yllättävän helppo vastata, ei loppunut vielä tai kyllä loppui .
Ilmoita asiaton viesti
Tuo rauhallisuus ei kyllä ihan toimistasi nyt välity, kun kaivelit jostain googlen välimuistista asti juttuja Aron blogiin, joka ei millään tavalla edes liity aiheeseen.
Olettaisin, että vastaus kysymykseesi löytyisi helposti edellä olevasta kommentistani. Mutta: Jos sanalla talvi, viitataan yhteen tasaisesti jaettuihin neljään vuodenaikaan, se on loppu. Jos taas viitataan termiseen talveen, niin se ei ole ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sut valittu viralliseksi selittäjäksi teidän talon hourailuille.
Kun kerroitte 1.3 että kulunutt talvi oli tavallista lauhempi niin uutisessa ei mainittu sanaa terminen.
Kun kerroitte että kuluvan talven pakkasennätys mitattiin 6.3 niin ei mainittu sanaa terminen. Tästä on kyse, onko talvi siis loppunut vai ei?
Ilmoita asiaton viesti
Yllä antamani vastaus pitäisi hyvin kelvata myös tähän. Tämä on sinulta jälleen tätä ihan tyhjänpäivästä länkytystä, jota harrastat täällä jatkuvasti. ”Keskustelua” on nyt turha jatkaa, kun ketään muuta tämä asia ei vaivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan odotettu vihreän politiikon vastaus, vika aina kuuntelijassa 😆 ja vielä vittuilut päälle kun kansalainen esittää ihan vääriä kysymyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa sitten yrität iskeä väkisin väännetyllä ”ylimielinen poliitikko” vs. ”nöyrä kansalainen”-asetelmalla. Olen valtuustoryhmämme 6. varavaltuutettu. Melekosta mielikuvitusta saat käyttää, jos sen perusteella yrität minusta maalata kuvaa poliitikkona.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahans, vittuilet siis itl virallisena edustajana kansalaiselle joka kysyy vääriä kysymyksiä teidän tökeröstä uutisoinnista 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Lehtinen hyvä. Kirjoittelen täällä yksityishenkilönä. Olen täällä vastannut asiallisesti niin sinulle kuin muillekin, joita erinäiset asiat ovat askarruttaneet. Olen myös niin pitkään seuraillut tämän Puheenvuoron keskusteluja, että tiedän myös hyvin sinun tapasi ja tarkoitusperäsi kun osallistut keskusteluihin. En muista sinulta montakaan hyväntahoista, kypsää tai rakentavaa kommenttia näiden vuosien ajalta, mitä keskusteluihin olet osallistunut. Lähinnä pyrit provosoimaan tai ylimielisesti haukut tai arvostelet jotain tiettyä asiaa tai tahoa. Se, että kommentoin tai tartun siihen, ei ole vittuilua. Nyt vaan yksinkertaisesti asiaa on ihan turha käsitellä, kun asian läpikäyminen ei sinua itseäsikään todellisuudessa kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä veikkaan, että toukokuussa saamme kuulla, että täällä etelärannikolla terminen talvi loppui jo helmikuussa, kun oli lauha pätkä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on käynyt useasti ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen toki tuo ennustukseni perustuikin. Syksyinen pakkaskausi ei kylläkään pysty termistä talvea aiheuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Eihän tuossa ole mitään ihmeellistä. Mehän elämme jo kevätkuukautta, jolloin voidaan puhua menneestä talvesta.”
Mielestäni maaliskuu kyllä on vielä talvea tai varhaiskevättä, kevät alkaa vasta huhtikuussa. Toki päivä jo lämmittää mutta voi niitä ”hyytäviä” , näin vanhan boomerin mielestä tosin normaaleja, pakkasiakin vielä esiintyä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta tuulivoimahuijarit laskevat talvikuukausiksi lokakuusta huhtikuunkin mukaan, jolloin heidän mukaan Suomessa talvella (7 kk) tuulee enemmän kuin kesällä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tai eivät käänny lainkaan juututtuaan ilmastokanavaan, on mahdotonta perääntyä, kellään ilmastohihhulilla ei ole varaa maksaa vahinkoja eli kaikki maksaa, paitsi anehynät veroparatiiseihin siirtäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Anehynät pysyvät saavuttamattomissa. Siitä lähdetään.
Toisin sanoen korjaukset maksatetaan kansalaisilla veroina ja maksuina seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ei ole muita maksajia.
Ilmoita asiaton viesti
Onkos denialismiuskovilla käynyt mielessä, että mistä johtuu kun…rohtuu…
Miksi sitä kasviplanktonia on nykyään maailmanlaajuisesti vähemmän kuin vuosisadan alussa?
Ja miksi sitä on arktisilla merialueilla enemmän kuin ennen?
Ai niin pääsi unohtumaan, että valaanpaska kuoli lähes sukupuuttoon melkein lähes välittömästi kun Eurajoelle alettiin suunnittelemaan viipperöiden pystytyämistä.
Hauskasti nämä denialisti uskovaiset hokee kuin lapsi löytäessään uuden sanan tajuamatta kuitenkaan vielä täysin sen merkityksiä eri asiayhteyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meriä on muutettu aika kovalla kädellä. ”Ilmastonmuutos” ei kuulu niihin tekijöihin jotka meriä on muuttaneet. Liikakalastus on aika iso muuttaja. Auringon säteilyn aallonpituuden muutos on myös aika iso tekijä.
Kasviplanktonin vähyys voisi johtua esim. rikin puutteesta. Valaiden muhevat kakkapäästöt eivät ole lannoittaneet meriä rikillä.
Valaat oli aika finaalissa kun noin 1959 viimeisen kerran norjalaiset niitä kävivät pyytämässä.
Mikäs uskovainen itse olet? Et kai usko pehmenneistä aivoista nousseeseen älyttömään ideaan että ihmisestä olisi maapallon ilmaston muuttajaksi vieläpä niin heikon tekijän avulla kuin hiilidioksidi jonka pitoisuus on noussut sadassa vuodessa 0,1 promillea?
Ilmoita asiaton viesti
How about that phytoplankton produce sulfur compounds that help form clouds, have you ever thought about that?
By the way, when you said that all the whales were almost gone when the Norwegians were last whaling in 1959 so did you ever think the reason why they disappeared?
Have you ever wondered who was to blame for the whale shit almost becoming extinct?
This is very important so please try to pay your attenttion to it. The less whale shit is in the oceans, which the phytoplankton uses for blooming, the less dimethyl sulfide is released into the atmosphere that helps to form clouds (dimethyl disulfide referred to collectively as reduced sulfur compounds).
You with your arguments are wrestling only in the lightweight in all climate warming debates.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaako lässytys hienommalta jos sen tekee finenglanskaksi?
Itse kysyit kasviplanktonista. Itse en puhunut ilmastosta mitään.
Muutos valaissa voipi selittää aika hyvin jos kasviplankton on vähentynyt.
Kaiken muun keksit itse tai yritit laittaa suuhuni.
Ryssäthän ne oli suurimpia valasrosvoja, rikkoivat kaikkia pyyntirajoituksia samalla tavalla kuin rikkovat kaikkia muitakin sopimuksia. Mm. ydinaseita ja tavanomaisia aseita neukuilla oli moninkertaiset määrät verrattuna siihen mitä aserajoitussopimusten mukaisesti olisi saanut olla.
Ilmoita asiaton viesti
No niin, eivät ole ihmiset valaita hävittäneet vaan ryssät joita ei lasketa ihmisiksi jolloin valaiden vähenemisen ja sitä luonnollisesti seuranneen näiden tuottaman ulosteen vähenemisen vaikutus kasviplanktonin kukinnan vaikeutumiseen jolla on suora vaikutus em. mikro-organismien määrään joka taas on suorassa suhteessa näiden tuottamaan rikkiyhdisteen määrään jotka auttavat muodostamaan pilviä taivaalle ei kätevästi olekaan ihmisen aiheuttamaa. 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Älä tule mulle pilvistä puhumaan. Ei kiinnosta yhtään. Kyse oli kasviplanktonista ja siihen valaat antaa aika hyvän selityksen.
Ja mitä tulee valaisiin, olen kyllä valasasioita seurannut. Ja valaita nähnyt kotitarpeiksi.
Valaita pyydettiin kiintiöjärjestelmällä 50-luvulla ja ryssät rikkoivat kaikin mahdollisin tavoin pyyntirajoituksia myös silloin. Samaten ylittivät sallitut ja sovitut pyydystysajat molemmista päistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutos on Much Ado About Nothing.
Ilmua ei ole, on vain ilmastonvaihtelua lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyminen on ensiarvoisen tärkeää, sanat pitää ymmärtää jne.
Karinen tuossa jo vastailikin.
Taitaisi kuitenkin lyhyt biologian oppitunti olla paikallaan.
Luonnon monimuotoisuus on tärkeä asia. Ei voi olla oikein, että Suomen hallitus edistää luonnon tuhoutumista tuulivoimaloilla. Tuulivoimalat tappavat metsän ja merten eläimiä ja siitä kärsii myös kasvikunta maalla, kasviplanktonit merellä. Koko ekosysteemi häiriintyy.
https://nasa.tumblr.com/post/174920054134/studying-the-tiny-life-of-phytoplankton/amp
”Biologinen monimuotoisuus tarkoittaa monenlaisia kasvi- ja eläinlajeja ekosysteemissä. On tärkeää, että meillä on monia erilaisia kasviplanktonilajeja, koska jokaisella lajilla on erilainen rooli hiilen käsittelyssä, ruoan tarjoamisessa pienille eläimille ja valtameren terveyden ylläpitämisessä.”
”EXPORTS-kampanjan aikana Imaging Flow Cytobot antaa tutkijoille jatkuvan näkemyksen planktonin monimuotoisuudesta Tyynenmeren koillisosassa. Tämä kollaasi edustaa vain pientä määrää eri planktontyypeistä, jotka elävät Maan valtameressä. Luotto: WHOI/Heidi Sosik”
https://climate.nasa.gov/internal_resources/1554/
Ilmoita asiaton viesti
No nythän ihmisen toiminnalla ei pitänyt olla paskankaan verran vaikutusta esim. ilmastoon tai ylipäätään luonnon kiertokulun minkäänkäänlaiseen häiriintymiseen.
Sikojako me valitsemme päättämään…, ai niin ryssät on kätevämpi vaihtoehto kun eivät ole ihmisiä, mutta pystyvät silti päättämään kaikkea epämieluista kuten esim. hyökkiä naapurin kimppuun…
Ilmoita asiaton viesti
Voit tietenkin jatkaa ihmisen syyttämisen linjalla. On myös luonnollisia tapahtumia, joille ihminen ei voi mitään.
https://earthobservatory.nasa.gov/features/UVB/uvb_radiation2.php
”Koska UV-B vaikuttaa organismeihin, jotka siirtävät ravintoaineita ja energiaa biosfäärin läpi, voimme odottaa muutoksia niiden toiminnassa muuttavan biogeokemiallisia syklejä. Esimerkiksi kasviplanktonin populaatioiden vähentäminen vaikuttaisi merkittävästi maailman hiilikiertoon, koska kasviplankton varastoi valtavia määriä hiiltä valtamereen.”
Eurajoen valtuustossa on ainakin muutama sinua älykkäämpi, luojan kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt kyselet tärkeitä kysymyksiä, koitan osaltani vastata. 😉
Kasveille lämpö, ravinteet, hiilidioksidi ja maalla vesi ovat tärkeitä. Toisaalta voi UV säteily aiheuttaa kasville kasvin lisääntymistä tai vähentymistä.
Kasviplankton voi säädellä UV säteilyn määrää kehittämällä DMS:n avulla niitä suojaavia pilviä.
Avomerellä ei ole ravinteita tarpeeksi, raudasta on etenkin puutetta. Atlantin kohdalla voi tilanne olla jo niin, että ihmisen ulosteet ravitsevat kasviplanktonia, myöskin arktisella alueella, joka on lämmennyt edistäen kasviplanktonin kasvua kylmissä vesissä.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän on niin että valaskanta alkaa Atlantilla olla jo aika elpynyt.
Valastörmäyksiä esiintyy Pohjois-Atlantilla tavan takaa. Valaat nukkuvat pinnalla ja törmäyksissä uppoaa veneitä ja valaat saavat vammoja kun laivat ajavat yli.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä valaiden pitäisi kuunnella nukkuessaankin.
Tuo törmäily viittaa siihen, että valaat ovat menettäneet kuulonsa. Ne saavat myös aivovammoja herkästi räjäytyksistä ja kaikuluotauksesta, jotka nyt ovat lisääntyneet tuulivoimarakentamisen yhteydessä.
https://www.fisheries.noaa.gov/species/north-atlantic-right-whale
”Mustavalaat ovat kokeneet jatkuvasti epätavallisia kuolemantapauksia vuodesta 2017 lähtien. Kolmekymmentäneljä Pohjois-Atlantin mustavalasta on dokumentoitu kuolleeksi ja 17 loukkaantuneen vakavasti. Tämä edustaa yli 10 prosenttia kannasta, mikä on merkittävä vaikutus uhanalaiseen lajiin, jossa kuoleisuus on enemmän kuin syntyvyys.”
https://media.fisheries.noaa.gov/2022-07/2022-7-12-NARW-infographic.png
https://www.fisheries.noaa.gov/feature-story/north-atlantic-right-whale-and-offshore-wind-strategy-open-public-comment-until
Ilmoita asiaton viesti
Minne päin maapallolla kuvittelisit syntyneen lisää vapaata avovettä eli siis tilaa ja jossa pintavesien lämpötila ei ole ainakaa vielä toistaiseksi noussut tasolle joka esim. happamoittaisi merivettä ja tätäkään kautta tekisi olosuhteita epäotolliseksi kasviplanktonin leviämiselle, vaiko juurikin arktisilla merialueilla. 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Kasviplankton viihtyy viileissä vesissä. Enkä minä kuvittele. Argo -poijut kertovat merien lämpötilasta.
Usko nyt minua oppineimpia, valtameret eivät happamoidu.
http://www.pnas.org/content/109/6/1842
”Hiilipumppu asettaa viime kädessä rajan hiilidioksidin (CO2) vaihdolle valtameren ja ilmakehän välillä (4). Volkin ja Hoffertin (4) pääasiallisen paperin ilmoitettu tavoite oli ”kehittää kvantitatiivinen sanasto” ilmakehän CO2-pitoisuuksien malleille. He päättelivät, että valtameren hiilipumpussa oli kolme pääkomponenttia: pehmytkudos [mitattu hiukkasmaisena orgaanisena hiilenä (POC)], karbonaatti [mitattu hiukkasmaisena epäorgaanisena hiilenä (PIC)] ja liukoisuus (mitattu DIC:nä). Kaksi ensimmäistä liittyvät fotosynteesiin ja kalkkeutumisen biologisiin prosesseihin, ja niitä kutsutaan yhteisesti biologiseksi hiilipumpuksi (BCP). Kolmas komponentti on ilmentymä laajamittaisesta termohaliinista valtameren kiertokulkua sekä lämpötilasta ja suolapitoisuudesta riippuvaisia muutoksia CO2:n liukoisuudessa (4). Meren hiilenkierron abioottiset mallit, joista puuttuu BCP, eivät pysty toistamaan havaittuja DIC-jakaumia maailmanlaajuisessa valtameressä eivätkä näin ollen ennusta tarkasti valtameren roolia maailmanlaajuisessa hiilen sitomisessa.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa joku hyväkäs esittikin jo valaskannan lähestulkoon elpyneen Atlanttilla jolloin myös valaanpaskatuotannon pitäisi em. merialueella olla sitä kautta ainakin lähes kondiksessa ja sitä rataa…
Monimuotoisesti tätäkin keskustelua, kuten aina, lähdettiin viemään pois blogin alkuperäisestä aiheesta joka siis käsitteli kasviplanktonin ominaisuutta erittää dimetyylisulfidia (lukeutuu yleisnimeltä luokkaan rikkiyhdisteet) vaikutuksesta pilvien mudostusta edistävänä tekijänä.
Lähde:
oceanservice.nooa
google käännös:
Meren happamoitumista tapahtuu, kun hiilidioksidia (CO2) imeytyy nopeasti valtamereen. Se reagoi vesimolekyylien (H2O) kanssa muodostaen hiilihappoa (H2CO3). Tämä yhdiste hajoaa sitten vetyioniksi (H+) ja bikarbonaatiksi (HCO3-). Nämä vetyionit alentavat meriveden pH:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, minulla ei ole käsitystä valaskannan elpymisestä. Saattaa pitää paikkaansa, kuitenkin on näitä erinäisiä tutkimustuloksia, joissa kerrotaan synnytysten välin pidentyneet, eliniän lyhentyneen, törmäilyistä laivoihin jne.
Merten tutkimus on japsien, engelsmannien ja usalaisten heiniä nykyään. Ylipäänsä merten tutkimus on vielä vähäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä on myös huippulaitteet merentutkimukseen, laivat on sen verran hyvin tehty Rautaruukin teräksestä, että ovat vieläkin käytössä.
”Akademik Mstislav Keldyš
Hollmingin telakka rakensi 1980-luvulla Neuvostoliiton tiedeakatemialle yhteensä yhdeksän merentutkimusalusta. Kyseessä olivat hyvin pitkälle erikoistuneet, aikansa edistyksellisimmillä korkean teknologian laitteilla varustetut alukset. Alusten varustus ja rakenne olivat keskenään erilaiset, joukossa oli muun muassa meribiologinen tutkimusalus sekä akustisilla kuuntelulaitteilla varustettu alus. Ensimmäisenä tutkimusaluksista valmistui Akademik Mstislav Keldyš vuonna 1981.”
https://majakka.rmm.fi/rakennettu-raumalla/akademik-mstislav-keldys/?full
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan oli vaatimuksena parhaasta teräksestä, mitä markkinoilla oli tarjota.
Venäjä on ollut yksi näistä merentutkijoista.
Ilmoita asiaton viesti
Rikin kiertokulku vaikuttaa pilvisyyteen ja samalla maapallon lämpötilan vaihteluun
Dimetyylisulfidi liittynee rikin kiertokulkuun. Metsät ja kasvit tarvitsevat
rikkiä elääkseen. Tieteen moniottelija James Lovelock esitti hypoteesin rikin
kiertokulusta muistaakseni 1972, joka myöhemmin todettiin oikeaksi.
Lyhyesti: Rikkiä valuu meriin vesistöjen kautta, kuitenkin rikkiä näytti yhä vain
riittävän metsien lannoitukseen. Merilevät ja kasviplanktonit käyttävät
rakennusaineena rikkiä. Pilvettöminä päivinä leväpopulaatio kasvaa fotosynteesin
lisääntyessä. Populaation kasvun myötä myös levien kuolemat lisääntyvät, jolloin
ilmakehään vapautuu aiempaa enemmän rikkiä dimetyylisufidi-aerosoleina , jotka
toimivat pilvien tiivistysytiminä. Leväkuolemien määrä lisää pilvien
tiivistymisytimien määrän kasvua ja pilvisyyttä. Pilvisyyden kasvu vähentää
leväpopulaatiota. Dimetyylisulfidia vapautuu ilmakehää vähemmän ja pilvisyys
pienenee. Sateiden myötä rikki palautuu maaperään lannoittamaan metsiä.
Pilvisyyden lisääntyessä pintalämpötila alenee. Pilvisyyden pienetessä lämpötila
nousee. Rikin kiertokulku toimii osaltaan pilvisyyden ja lämpötilan säätäjänä
Ilmoita asiaton viesti
Joo, nyt peltoon pitää erikseen antaa rikkilannoitetta, kun taivaalta sitä ei enää tule.
Hyvä kommentti, kiitos!
James Lovelock oli brittiläinen tiedemies, kemisti, joka oli oikeassa. Mutta etenkin amerikkalaiset ”tiedemiehet” tyrmäsivät Lovelockin tutkimukset peräjälkeen kategorisesti, ne eivät olleet tätä valtavirtaa, eli ihminen on syypää ilmastonmuutokseen. Tätä Lovelockin tutkimusten tyrmäämistä harrastettiin eritoten ennen IPCC:n perustamista ja Hansenin todistusta maailmanlopusta USAn kongressille.
Rikollista touhua, mutta tälle asialle emme voi mitään, kun tapahtumista on kulunut jo yli 40 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen se rikki tuli suoraan tehtaiden piipuista, toivotko paluuta?
Ilmoita asiaton viesti
Totesin vain tilanteen.
Samaa koskee metsiä.
Tutkimus on edennyt, tehtaiden ympäristössä muutaman hehtaarin alalla oli vaurioita tehtaiden rikkipäästöistä havaittavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pitkälle ovat näköjään päässeet, kun jopa meikäläinenkin paperitehtaan lähistöllä osan lapsuuttani viettäneenä havainnoin about 5 km päässä piipuista n. 1/2 hehtaarin alueella joskus kasvaneiden suurten kuusien tukehtuneen rikkiin kuivuen pystyyn.
Pojilla oli tapana käydä riehumassa ko. alueella potkien kuusien runkoja jolloin saattoi tulla latvaosaa alas 5-6 metriä kerralla.
En muista kenenkään loukkaantuneen vakavasti kyseisten leikkien tiimellyksessä.
Tieto rikin syyllisyydestä tunnettiin täysin jo silloin (60-lukua), siitä ei vaan saanut kuitenkaan tehdaspaikkakunnalla pahemmin huudella.
Ilmoita asiaton viesti
Saattoi olla 1/2 kilometrin päässä tuulesta riippuen.
Kuusi on erityisen hankala puulaji Suomen olosuhteissa, pakkanen, kuivuus, kirjanpainaja jne.
Edelleen näkee kuivuneita kuusia, vaikkei pitäisi olla niitä rikkipäästöjä enää.
Tuossa kävit Kivirauman päälle, rikkipäästöistä. Kasvit tarvitsevat rikkiä. Niin myös kasviplankton. Katso linkki!
https://www.whoi.edu/oceanus/feature/dms-the-climate-gas-youve-never-heard-of/
”Toole on vakuuttunut siitä, että valo – erityisesti ultraviolettivalo selittää, miksi levä tuotti DMSP:ää (dimethylsulfoniopropionate). Kalifornian yliopiston maantieteen professorin David Siegelin kanssa, Toole näytti, että näyttää kykenevän muuntamaan DMSP:n DMS:ksi, kun ne ovat kasviplanktonstressaantuneita auringon säteilystä. DMS fenderoi kemiallisesti reaktiivisia molekyylejä, jotka aiheuttavat soluvaurioita, samalla tavalla kuin kehomme, jotka käyttävät antioksidantteja sitomaan vapaita radikaaleja.
Joka aamu Toole otti näytteitä merestä ja napsautti pullojen yläosat eri syvyyksillä kerätäkseen levät. Kasviplanktoni syntetisoi soluissaan DMSP:tä. Fysiologit eivät ole varmoja, miksi levät tarvitsevat DMSP:tä, mutta he spekuloivat, että sillä voi olla jotain tekemistä suolaisuuden tai lämpötilan säätelyn kanssa leväsolujen sisällä. Kylmissä ympäristöissä DMSP voi toimia kylmältä suojaavana aineena ja estää solun jäätymisen. Jotkut tutkijat ovat arvanneet, että DMSP toimii kemiallisena karkotteena, joka auttaa karkottamaan saalistajat.”
Ilmoita asiaton viesti
Blogissa esitettiin kasviplanktonin erittävän dimetyylisufidia joka siis sinällään lukeutuu yleisnimen rikkiyhdisteet alle.
Uusimmat tutkimukset tukevat juurikin näiden mainittujen aerosolien muodostumista, jotka siis edistävät pilvien muodostumista, em. sulfidin erittyessä kasviplanktonista vapautuen edelleen pintavesikerrostuman kautta ilmakehään.
Näin ollen on melkomoista fuulaa esitää väitettä, että kasviplankton käyttäisi ravinnokseen täysin samaa kamaa kuin mitä se kansanomaisesti sanottuna paskaantaa…
Ilmoita asiaton viesti
No tuota tietämystä on harvalla ja ymmärrystä vielä vähemmän.
Otsonistakin on juttua jos jonkinlaista, tosiasiassa otsoniaukko on ollut niin kauan kuin maapallokin.
”Etelämantereella otsoniaukon ilmaantumisen aiheuttama lisääntynyt altistuminen UV-B-säteilylle johtaa yleensä vähintään 6-12 prosentin vähenemiseen kasviplanktonin fotosynteesiin pintavesissä. Kalifornian rannikkovesien tutkimuksessa UV-B-säteilyn nykyisten tasojen vaikutukset historiallisiin tasoihin verrattuna vaihtelevat kasviplanktonin fotosynteesin 40 prosentin vähenemisestä 10 prosentin lisäykseen. Itse asiassa Kalifornian rannikon edustalla oleva kasviplankton osoittautuu joskus biologien yllätykseksi alttiimmaksi UV-B-säteilylle kuin Etelämantereen kasviplanktoni. Kasvien, eläinten ja mikro-organismien yhteisöt voivat olla kestävämpiä kuin vielä tiedämme. Huolimatta lisääntyneestä ultraviolettialtistuksesta Etelämantereella viimeisen kymmenen vuoden aikana, ekosysteemitasolla ei ole tapahtunut mitään katastrofaalisia tapahtumia. Syynä tähän voi kuitenkin olla se, että suuri otsoniaukko kestää vain syyskuusta joulukuuhun ja kattaa pienen maantieteellisen alueen suhteessa koko maapalloon. Jos otsoniaukko säilyy pidempään tai jos otsonia vähennettäisiin laajemmalla alueella joka vuosi, ennemmin tai myöhemmin voimme odottaa suuria ekosysteemimuutoksia. Niin monet tutkimukset sekä laboratoriossa että kentällä ovat osoittaneet lisääntyneen UV-B-säteilyn vakavia seurauksia biosfäärissä, että meidän on parannettava ymmärrystämme maapallon monimutkaisesta ympäristöstä ja sen reaktioista tähän säteilyyn.”
https://earthobservatory.nasa.gov/Features/UVB/uvb_radiation2.php
”Ylialtistuminen ultraviolettisäteilylle voi muuttaa joidenkin kasvien kukinta-aikoja ja vaikuttaa siten niistä riippuvaisiin eläimiin. (Valokuva: Jeannie Allen) seuraava: Mikä määrittää UV-säteilyn pinnalla?”
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisiin tutkimuksiin kuitenkin viittasit blogin avaustekstissä.
Peukuttajaa joilla ei ole ilmiöstä pienitäkään hajua löytyi välittömästi.
Jees, kaikki onkin niin luonnollista ja vaikkei ehkä sittenkään olisi niin sitten ovat ainoastaan ryssät olleet asialla.
Jos eivät ryssät ole ihan kaikkea kerinneet niin lopun hoitelevat sitten suunnitteluasteella makaavat viipperät jotka aiheuttivat Jenkilän rannikolla ainakin 17 mustavalaan poistuman.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimus on nyt hyvässä vauhdissa, kun NASAkin sai tehtäväksi tutkia meriä.
Tuosta valaskannan toipumisesta riippuu moni asia, kuten mainitsemasi merten happamoituminen, jota ei voi tapahtua.
https://scripps.ucsd.edu/news/key-biological-mechanism-disrupted-ocean-acidification
”Korkean CO2:n vaikutuksia kasviplanktonin kasvuun tutkivat tutkimukset ovat tähän mennessä osoittaneet ristiriitaisia tuloksia. Joissakin tapauksissa tietyt kasviplanktonit näyttävät hyötyvän korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta”, lisäsi Andrew E. Allen, biologi, jolla on yhteinen nimitys Scrippsistä ja JCVI:stä, joka on tutkimuksen vanhempi kirjoittaja ja alullepanija. ”Suurin osa näistä tutkimuksista on kuitenkin tehty runsaasti rautaa sisältävissä olosuhteissa. Tutkimuksemme paljastaa laajalle levinneen solumekanismin, joka viittaa siihen, että korkea CO2 saattaa olla erityisen ongelmallinen kasviplanktonin kasvulle valtameren vähärautaisilla alueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota mustavalasasiaa voit seurata senaattorien keskusteluista. Asia on nostettu nyt pinnalle USA:ssa ja vaaditaan tuulivoimaloista selvitystä valaskuolemien yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ne senaattorit eivät tajua em. asiasta paskaakaan.
Se väki joka kutsutaan asiantuntija nimikkeellä antamaan lausuntoja riippuu vallitsevista voimasuhteista kongressissa.
Tämä tuli todella härskisti esiin juurikin Trumpin kaudella. Onneksi nyt puntit ovat sen verran tasan, että voi odottaa paljon tasapuolisempaa käsittelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän.
Nyt tällaista ilmastovouhotusta esimerkiksi ei olisi koskaan saanut päästää leviämään.
Suomi on kaikista onnettomin.
Ilmoita asiaton viesti
Myös umpipoliittinen ilmastopaneeli olisi saanut jäädä perustamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ne on näitä perässähiihtäjiä. Mitä huullut edellä, sitä idiootit perässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei valita ketään yhtään mihinkään valitsemaan ketään yhtään mihinkään niin siinä on Lehtiselle hänen niin kaipaamansa täysin epäpoliittinen sydeemi, nähtäväksi jää vain kuinka pelittää. 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Otsoniaukko ”löydettiin” ~40v sitten ja toisessa blogissa väitetään että se oli 10x suurempi kuin kuin luonnollisesti. Aika kova väite kun ei ole tiedetty kuinka iso se voi luonnollisesti olla.
BTW, pohjoisen pallonpuoliskon lumimäärä on taas uusissa ennätyslukemissa. Sitä on noin 400Gt enemmän kuin on ollut keskimäärin 1982-2012.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, näin se on että ei ole mitään tiedetty aikaisemmista aukoista…
Ilmoita asiaton viesti
Jo von Döbeln ratsasti aikanaan aukkoja katsellen, ei ole tietoa havaitsiko, mutta pakoon lähti lopulta.
Ilmoita asiaton viesti
Saattoi olla piiritystilanne, mutta käpälämäkeen ne kaikki lähtivät, Suomen synkin tilanne historiassa. Luuletko, että tällainen pääsisi toistumaan nykyoloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt tapahtuisi niin voi miettiä ottaisivatko swedut vastaan kun on ollut ilmassa tätä luistamista hand i hand pyrkimisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Stalin laittoi ukrainalaiset kesätamineissa ja soittopelit mukana avaamaan tietä Ouluun.
Tuskin olisivat pysähtyneet Ouluun, siellä oli silloinkin venäläiset perässä valvomassa, ettei kukaan pääse perääntymään.
Kyllä tavoite oli Gällivaara.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt niillä on Putin. Luuletko, että laittaisi jossain vaiheessa ne Ukrainasta Venäjälle pakkosiirretyt lapset tulemaan Raatteen tietä pitkin etunenässä?
Ilmoita asiaton viesti
Putin saattaisi olla ovelampi, Suomi saisi Soklin kaivokseen sata miljardia EU tukea ja siihen tukeen liittyisi meppien myyräntyönä ehtoja tehdä poikittaistiet kuntoon, leveitä ja päällystettyinä Torniojokilaaksoon asti. Kukaan ei kyselisi perään.
Luuletko, että tutkia häiritsevät tuulivoimalat kuuluisivat diiliin.
Ilmoita asiaton viesti
You never know.
Ilmoita asiaton viesti
No, kun nyt olet ollut vakuuttunut ihmisen toiminnan aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vaikuttavan ilmaston lämpenemiseen. Oletko tietänyt bakteerien ja kasviplanktonin välisestä yhteydenpidosta. Kyse on kymmenkertaisesta hiilimäärästä verrattuna ihmisten aikaansaamaan hiilipäästöihin ilmakehään. Ja merten liukoisen orgaanisen hiilen allas on yhtä suuri hiilimäärältään kuin ilmakehän hiilimäärä.
Jos tuollaiseen uskoo, uskoo mihin vain.
Opinnäytetyöni viimeisessä luvussa pyrin ymmärtämään, miten pintameren mikroskooppisten organismien väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa orgaanisen hiilen kiertoon. Vaikka emme näe sitä tapahtuvan, kasviplankton (mikroskooppiset kasvit) ja bakteerit ”puhuvat” jatkuvasti toisilleen valtameressä. Joskus tähän liittyy ravintoaineiden jakamista ja toisinaan ravintoaineista kilpailemista. Nämä ravinteet ovat osa orgaanista hiilivarastoa, joka varastoi saman määrän hiiltä kuin ilmakehän hiilidioksidi, ja siksi niillä on erittäin tärkeä rooli maapallon ilmaston hallinnassa!
http://dornsife-blogs.usc.edu/wrigley/?p=1398
”Se, mikä ohjaa pintameren orgaanisen hiilen tuotantoa ja kulutusta, ei ole vielä täysin ymmärretty, ja se on aktiivinen valtameren tutkimusalue. Tutkimukseni yhdistää laboratorio- ja kenttäkokeita kysyäkseni, käyvätkö nämä mikrobit kauppaa tietyllä hiiliyhdisteellä: DMSP:llä (dimetyylisulfoniopropionaatti). DMSP on kasviplanktonin tuottama, jonka mikrobit sulauttavat nopeasti, koska se on sekä hiili- että rikkiyhdiste, mikä tekee siitä erityisen herkullisen orgaanisen hiilivarannon komponentin. Olen menossa WMSC:hen keräämään Catalinasta luonnollista merivettä, jossa on noin miljoona bakteerisolua millilitrassa merivettä! Suodatan veden joko puhtaaksi merivedeksi (ilman bakteereja) tai bakteereilla täytetyksi merivedeksi ja mittaan DMSP:n tuotannon, kun lisään näitä kahta merivettä kasviplanktoniani. Oletan, että kasviplankton tekee enemmän DMSP:tä bakteerien täyttämässä merivedessä vaihtaakseen tämän herkullisen yhdisteen muihin ravintoaineisiin, joita vain bakteerit voivat tuottaa, kuten B12-vitamiinia. Nämä kokeet ovat ensimmäinen todiste kasviplanktonin DMSP-tuotannon eroista, jotka perustuvat bakteerikumppaneiden läsnäoloon tai puuttumiseen. Tulokset parantavat ymmärrystämme mikroskooppisten vuorovaikutusten roolista orgaanisen hiilen kierrossa valtamerissä.”
Ilmoita asiaton viesti
Mimmin opinnäyte on sinällään vakuuttava…
Mutta kyllä myöskin teikäläinen painaa kovasti töitä kun täytyy löytää mistä tahansa mitä tahansa millä voisi lähteä kumoamaan ihmisen toiminnan merkitystä nykyään jo selvästi mitattavissa oleviin luonnon eri kiertomekanismien häiriöihin.
Tämä nyt tällä kertalla esille tuomasi tutkielma on varmastikin aivan pätevä ja ko. mimmi nappaa sillä tod. näk. Ph.D. tittelin, mutta unohdat samalla yhden pienen asiaan liittyvän faktorin nimittäin:
Tämä kuvailemasi mikroskooppisten vuorovaikutusten rooli orgaasnisen hiilen kierossa valtamerissä on ollut olemassa jo kauan ennen sitä kun ihminen alkoi tuottaa kiihtyvällä vauhdilla omaa pikku lisäänsä kaiken orgaanisen hiilen kokonaismäärään, joka kiertää tässä luonnon kierrätysjestelmässä.
Elikä ko. opiskelijan löytö on ehkä tieteelle ja tutkijoille aivan uutta, mutta luonnolle se ei sitä vastoin sitä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hyvin ennakoin jo vastauksesi.
Tuon argumennoinnin olisin itsekin kyennyt kirjoittamaan, sen verran olen noita vastauksia lukenut.
En ole tehnyt mitään erityisemmin työtä tämän selvityksen eteen. Jonkun asian sieltä täältä olen tarkistanut, jotta ei tarvitse olettaa asioiden olevan jotakin.
Nyt kuitenkin unohdat, että kyseessä oli osa hiilenkiertoa. Suurempi osa on vielä maalla ja jäätiköissä. Merissä kuitenkin selvitettiin tuo mikrobitoiminta ensin, sen jälkeen maaperän ja viimeksi jäätiköiden osalta.
Tiedätkö miksi pakastimen lämpötila on – 18 C°. Miksi – 17 C° ei käy.
Ilmoita asiaton viesti
No entäs sitten?
Maalla, merellä, ilmassa sekä jäätiköillä on ollut tätä mikrobitoimintaa jo iät ja ajat eivätkä ne ole ennenkään vaikuttaneet hiilenkierrossa siten, että CO2 pitoisuudet olisivat erityisesti nousseet juuri niiden toiminnan takia.
Jos näin olisi sen pitäisi näkyä pitoisuuksissa esim. 100 ensimmäisen vuoden ajalla 200 vuotta tästä taakse päin.
Ilmoita asiaton viesti
No kun valitsit tuon 200 vuotta taaksepäin, osui aikalailla oikein.
Nyt se mikä on näkynyt jäätiköiden jääkairauksista, on ollut keskiarvo, jonkunlainen luku diffusion ja bakteerien kulutuksen jälkeen.
Eli ne huiput, jotka ovat leikkautuneet, ovat syklisesti toistuneet 230 vuoden välein, jolloin ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on käynyt 400 ppm:n pinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällöin mikäli tuo sykli olisi totta eikä rotta CO2 tason olisi pitänyt olla vuonna 1620 suurin piirtein sitä mitä se on nykyäänkin.
Jääkairaus näytteiden CO2 pitoisuuksia on tutkittu 1950-luvulta lähtien ja paljon eikä näytteissä ole havaittu ennenkään mitään kuvaamasi syklin kaltaista ilmiötä.