Vesihöyry ja hiilidioksidi pitävät maapallon asuttavana

Troposfäärin yläosasan jääpilvistä lähtee kauko-infrapunana (FIR = far infrared radiation) avaruuteen lähes puolet inrapunasäteilystä.

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2007RG000233

”[111] Olemme nähneet tässä katsauksesta, että maa on todellakin kauko-infrapunaplaneetta. FIR-aallonpituuksilla voimakkaasti absorboivan ilmakehän vuoksi avaruuteen säteilevä energia tulee selvästi pinnan yläpuolella olevista kerroksista, jotka ovat pintaa kylmempiä. Koska planeetalla on kylmempi emissiolämpötila avaruuteen, mustan kappaleen energiahuippu säteilee pitemmillä aallonpituuksilla, kauemmaksi FIR:iin kuin emissio pinnasta. Sitä vastoin FIR:n ilmakehän opasiteetti on tärkeä prosessi, joka auttaa pitämään planeettamme pinnan paljon mukavampana ihmiskunnalle kuin muuten olisi.”

”Planck kehitti edelleen mustan kappaleen säteilyteoriaa, selittäen energian jakautumisen aallonpituuksille. Musta kappale on täydellinen absorboija ja emittoija, molekyylit absorboivat ja emittoivat todellakin hyvin erilaisesti. Ne ovat paljon, paljon huonompia sekä absorptoimaan että emitoimaan rajoitettuaan vain spektrin osiin, joissa hiilidioksidi on rajoitettu vain pariin aallonpituuksiin.
Tämä tarkoittaa, että ne eivät absorboi yhtä paljon kuin kiinteä aine ja eivät säteile niin paljon kuin kiinteät aineet. Tämä tekee niistä vieläkin merkityksettömämpiä lämpötilan nostamiseksi kiinteässä pinnassa. Päinvastoin, ne ovat täydellisiä kiinteiden aineiden jäähdyttimiä, etenkin ne, jotka absorboivat paljon infrapunaa, kuten vesihöyry ja CO2.”

https://scienceofdoom.com/2017/02/01/basics-emissivity-and-the-stefan-boltzmann-equation/#comments

Käytännössä vesihöyry (H2O) hoitaa maapallon jäähdytyksestä FIR:in alueella, kuva yllä.

”Vesihöyry on hallitsevin ilmakehän säteilevä kaasu (RAG) ilmakehässä. Sitä on noin 4 % ilmakehästä ja on 5–33 kertaa säteilyaktiivisempi kuin hiilidioksidi. CO2:n pitoisuus ilmakehässä on 0,04 % ja se on vähäinen RAG. CO2:ta on niin pieni määrä, että siihen viitataan miljoonasosina tai ppm:nä. Tällä hetkellä sitä on 420 ppm. Vesihöyryä on 100 kertaa enemmän. Vesihöyryllä on paljon laajempi absorptiospektri kuin CO2:lla. CO2:lla on hyvin kapea absorptiospektri, jonka keskipiste on noin 14,6 µm, samoin kuin noin 4,2 µm.”

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu