Vesihöyry troposfäärin yläosassa lämmittää maapalloa

Lentoliikenne lisää troposfäärin vesihöyrypitoisuutta, joista muodostuu contrail-cirruspilviä.

Lopuksi huomauttaisimme myös siitä, mikä meidän mielestämme on suuri puuttuva osa ymmärryksessämme maapallon energiabudjetin reagoinnista ilmastonmuutokseen. Vaikka maailmanlaajuisessa keskiarvossa noin puolet maapallon ulosmenevän pitkäaaltoisen säteilyn (OLR) -alueesta sijaitsee yli ~15 μm:n aallonpituuksilla ns. kaukoinfrapunana (FIR). FIR on erittäin herkkä troposfäärin puolivälissä sijaitsevalle vesihöyryille ja Cirrus-pilville, jotka molemmat vaikuttavat kriittisesti maapallon säteilybudjettiin ja ilmastoherkkyyteen. Lisäksi hyvin tuore tutkimus on ehdottanut että FIR:llä voi olla aiemmin tunnustettua tärkeämpi rooli korkean leveysasteen ilmastovasteen ja tulevaisuuden muutosten moduloinnissa.” = vesihöyryn voimakkaasti ohjaaman OLR-spektrin mittaamattoman osan merkitys on aliarvioitu.

https://link.springer.com/article/10.1007/s40641-016-0039-5

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2007RG000233

”[111] Olemme nähneet tässä katsauksesta, että maa on todellakin kauko-infrapunaplaneetta. FIR-aallonpituuksilla voimakkaasti absorboivan ilmakehän vuoksi avaruuteen säteilevä energia tulee selvästi pinnan yläpuolella olevista kerroksista, jotka ovat pintaa kylmempiä. Koska planeetalla on kylmempi emissiolämpötila avaruuteen, mustan kappaleen energiahuippu säteilee pitemmillä aallonpituuksilla, kauemmaksi FIR:iin kuin emissio pinnasta. Sitä vastoin FIR:n ilmakehän opasiteetti on tärkeä prosessi, joka auttaa pitämään planeettamme pinnan paljon mukavampana ihmiskunnalle kuin muuten olisi.”

Kun nyt suomalaisten metsänomistajien tunnolle kaadetaan metsänhakkuusta aiheutuva hiilinielun menetys, joka olisi korvattava EU:lle miljardipottina, pitäisikö hiilinielun rinnalla ottaa myös lentoliikenne tarkasteluun, mikä lisää troposfäärin vesihöyrypitoisuutta ja contrail-cirruspilviä, jolla on voimakasta maapalloa lämmittävää vaikutusta, kuten NASA on selvittänyt cirruspilvillä olevan.

”Kuten tavallisilla cirruspilvillä, myös contrail-cirruspilvillä on kaksi kilpailevaa vaikutusta ilmastoon. Ne varjostavat heijastamalla tulevaa auringonvaloa takaisin avaruuteen. Mutta ne myös vangitsevat maan pinnalta säteilevää lämpöä, mikä aiheuttaa lämpenemistä alla olevaan ilmaan. Päivän aikana jäähtyminen kompensoi osan lämpenemisestä.”

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu