Voisiko ihminen vaikuttaa luonnon kiertokulkuun

Ihminen on jo vaikuttanut luonnon kiertokulkuun, lisäämällä hiilidioksidia luonnon kiertokulkuun. Kuitenkin jokainen ymmärtää, ettei sillä hiilidioksidilla pitkälle pötkitä, mikäli aurinko uinahtaa pitkäksi aikaa, kuten on käynyt Milankovichin syklien seurauksena aikaisemmin ja uusi jääkausi on täten saanut alkunsa.

Myös tiedetään, että kun aurinko on ohittanut huippunsa ja jääkausisykli on edennyt siihen vaiheeseen, että jäätä alkaa kertymään pohjoiselle pallonpuoliskolle, hiilidioksidin väheneminen ilmakehästä viivästyy tuhansilla vuosilla. Oletettavasti hiilidioksidilla on tällöin jäätymistä hidastava vaikutus troposfäärissä, ylempänä ilmakehässä hiilidioksidi jäähdyttää ilmaa. Ihminen ehkä on voinut korkeintaan hidastaa jääkauden alkamista,  johtuen logaritmisesta riippuvuussuhteesta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden määrän ja lämpötilan välillä.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kuitenkin laskee jääkausisyklin edetessä, kun hiilidioksi menee kylmenevään veteen ja jäätiköihin. Lisäksi merten sekoittuminen kylmän veden aikana kiihtyy, mikä lisää kasviplanktonin ravinteiden saantia, joka edelleen kiihdyttää hiilidioksidin imeytymistä ilmakehästä  kylmenevään mereen.

Tämä prosessi loppuu siihen kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus laskee alle 190 ppm:n ja typensitojabakteerit lopettavat toimintansa. Kasviplanktonilta loppuu typpi, jonka seurauksena hiilensidonta meriin loppuu ja kääntyy toiseen suuntaan, eli ilmakehän hiilidioksidipitoisuus lähtee nousuun. Tähänkö päättyy jääkauden eteneminen. Myös kaikki kuolleet kasvit maanpinnalla muutuessaan pölyksi ja hiilidioksidiksi edesauttavat jääkauden etenemistä.

Aurinko, pöly ja hiilidioksidi edesauttavat jääkauden loppumista. Tästä näemme, että hiilidioksilla on merkitystä luonnonkiertoon, ilmakehän vähäisillä pitoisuuksilla.

 

 

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu