Vuoden 2021 kasvukauden notkahdus hiilensidonnassa vaikuttaa Suomen metsäpolitiikkaan

Vuosien 2015/16 El Niño romahdutti tropiikin metsänkasvun niin, että sademetsät muuttuivat hiilen lähteeksi, kuivuuden ja lämmön vuoksi.

Liun tiimi havaitsi, että 2015–2016 El Niñon aikana äärimmäinen kuivuus tarkoitti, että puut lakkasivat absorboimasta hiilidioksidia Etelä-Amerikassa. Kaakkois-Aasiassa metsäpalot riehuivat äärimmäisen kuivissa olosuhteissa ja vapautuivat nopeasti varastoitunutta hiiltä. Ja trooppisessa Afrikassa korkeat lämpötilat johtivat lisääntyneeseen ekosysteemien hengitykseen. Yhdessä nämä kolme aluetta päästöt 2,5 gigatonnia enemmän hiiltä El Niñon aikana 2015-16 kuin syklin vastakkaisessa vaiheessa, La Niña, vuonna 2011, ja päästöt jakautuivat suunnilleen tasaisesti kolmen metsäalueen kesken. Se on verrattavissa ”noin kolmasosaan kaikista fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuvista päästöistä”, kommentoi OCO-2-tiederyhmän jäsen Scott Denning, kun tutkimus julkaistiin – mutta päästöjen laajuus ei yllättänyt Liua. Olin enemmän yllättynyt maapallon hiili-ilmastojärjestelmän monimutkaisuudesta”, hän sanoi.

https://news.mongabay.com/2018/06/could-el-nino-and-climate-change-spell-the-end-for-tropical-forests/amp/

Suomessa kasvukausi 2021 oli poikkeuksellisen kuiva ja helteinen kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa, mikä aiheutti katovuoden viljan viljelyksessä.

”Viime viikolla varmistuivat laskelmat siitä, mikä selvisi jo viime keväänä: Metsänielu on pienentynyt niin paljon, että Suomen maankäyttösektori on kokonaisuudessaan muuttunut hiilinielusta ilmastopäästöjen lähteeksi. Metsien todellinen kasvu on hitaampaa kuin poliittisista lähtökohdista on toivottu ja metsien hakkuumäärät suurempia kuin kestävä ilmasto- ja luontopolitiikka vaatisi. Se tarkoittaa, että Suomella on edessään aika paljon luultua enemmän töitä, jotta päästään tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.”

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009276281.html

Kyse on yhden vuoden notkahduksesta.

EDIT: Vertailun vuoksi Suomen LULUCF sektori on ollut reilusti hiilinielu normaalisti.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu