Vuoden 2021 kasvukauden notkahdus hiilensidonnassa vaikuttaa Suomen metsäpolitiikkaan
Vuosien 2015/16 El Niño romahdutti tropiikin metsänkasvun niin, että sademetsät muuttuivat hiilen lähteeksi, kuivuuden ja lämmön vuoksi.
Liun tiimi havaitsi, että 2015–2016 El Niñon aikana äärimmäinen kuivuus tarkoitti, että puut lakkasivat absorboimasta hiilidioksidia Etelä-Amerikassa. Kaakkois-Aasiassa metsäpalot riehuivat äärimmäisen kuivissa olosuhteissa ja vapautuivat nopeasti varastoitunutta hiiltä. Ja trooppisessa Afrikassa korkeat lämpötilat johtivat lisääntyneeseen ekosysteemien hengitykseen. Yhdessä nämä kolme aluetta päästöt 2,5 gigatonnia enemmän hiiltä El Niñon aikana 2015-16 kuin syklin vastakkaisessa vaiheessa, La Niña, vuonna 2011, ja päästöt jakautuivat suunnilleen tasaisesti kolmen metsäalueen kesken. Se on verrattavissa ”noin kolmasosaan kaikista fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuvista päästöistä”, kommentoi OCO-2-tiederyhmän jäsen Scott Denning, kun tutkimus julkaistiin – mutta päästöjen laajuus ei yllättänyt Liua. Olin enemmän yllättynyt maapallon hiili-ilmastojärjestelmän monimutkaisuudesta”, hän sanoi.
Suomessa kasvukausi 2021 oli poikkeuksellisen kuiva ja helteinen kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa, mikä aiheutti katovuoden viljan viljelyksessä.
”Viime viikolla varmistuivat laskelmat siitä, mikä selvisi jo viime keväänä: Metsänielu on pienentynyt niin paljon, että Suomen maankäyttösektori on kokonaisuudessaan muuttunut hiilinielusta ilmastopäästöjen lähteeksi. Metsien todellinen kasvu on hitaampaa kuin poliittisista lähtökohdista on toivottu ja metsien hakkuumäärät suurempia kuin kestävä ilmasto- ja luontopolitiikka vaatisi. Se tarkoittaa, että Suomella on edessään aika paljon luultua enemmän töitä, jotta päästään tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.”
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009276281.html
Kyse on yhden vuoden notkahduksesta.
EDIT: Vertailun vuoksi Suomen LULUCF sektori on ollut reilusti hiilinielu normaalisti.
Miettipä ihminen ja (IPCC) mitä tahansa pallomme kehittyy niin kuin sen pitää, sille ihminen voi vain vähän, ehkä väestönrajoitus.
Sekin kuulostaa vaikeasti toteutettavalta.
Gaia maa hoitaa homman sitten aikanaan.
Pidetään tuvat lämpiminä ja valaistuna myös Suomessa.
Meidän päästöt ovat vain 0,0% kaikista ja asumme hyvin pohjoisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ei näköjään ollenkaan oteta huomioon sitä, että Ei Nino ja sen vaikutus ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden todettavissa olevaan nousuun on seuraus Auringon aktiivisuuden nousun aiheuttamasta valtamerien pintavesien keskimääräisestä lämpenemisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitähän siinä tapahtuu, jos Suomi ei ole hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ihan sama. Kiina, Intia ja monet muut hoitavat sen keissin, sama se mitä tehdään. Kun ei edes vihreä tekniikka tunnu meiltä onnistuvan, kiinalaiset senkin hoitavat.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-ah, ehkä saamme rahaa EU:lta hiilineutraliustavoitteen saavuttamiseksi.
Jospa olemmekin oppineet jo mañana maiden tavoille.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, älä usko laskelmiin, Metsä ympärilläni kertoo voivansa hyvin kasvavansa ja siten hiiltä enemmän kuin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän minäkin. Suomi on hakenut etelä-eurooppalaisilta oppia raportoinnissa.
😮
Ilmoita asiaton viesti