Yhteenveto, kriiseistä ja sodista nykyaikana

Yhteiskunnat eivät pääse kriiseistä eikä sodista minnekään.

Olisi liian varhaista lähteä analysoimaan Ukrainan nykyistä sotaa, että miksi Venäjä hyökkäsi.

Nälänhätää ja kriisejä on kuitenkin ihmiskuntaa kohdannut tasaisin väliajoin. Meneillään oleva sota on tuonut lisäksi energiakriisin. Nykyaikainen yhteiskunta kun on kovin riippuvainen energiasta ja viimeaikaiset sodat on ratkaistu energian turvin.

Energiasta on nytkin kysymys. Mustanmeren ja Donbasin alueilla on valtavia maakaasuesiintymiä, joiden hallinnasta taistellaan.

Ihmiskunnan taakaksi on koko ajan sälytetty halvan energian loppuminen ja myöskin hiilidioksidin kertymisellä ilmakehään on peloteltu ihmiskuntaa. Toistaiseksi ei ole kumpainenkaan toteutunut. Kylläkin riippuvuus energiasta on aiheuttanut kriisiytymistä yhteiskunnissa, mutta hiilidioksidista on ollut toistaiseksi vain hyötyä.

Kasvien fotosynteesi on lisääntynyt.

Ihmiskunta on aina menestynyt lämpiminä aikoina. Kylmät kaudet lämpimien kausien välissä ovat tuoneet nälänhätää, sairauksia ja sotia.

Ilmeisesti nykyinen aurinkomaksimi on jo ohitettu ja edessä olisi kylmemmät ajat. Nyt tosin ei tiedetä, että aiheuttavatko kasvavat kasvihuonekaasupitoisuudet jotakin lämpenemistä ilmakehässä. Toistaiseksi lasketuista CO2:n säteilypakotteista ei ole toteutunut kuin 1/4, ja sekin pakotuksen aiheuttama lämpeneminen saattaa hukkua auringosta aiheutuviin muutoksiin. Tilanne on kuitenkin ihmiskunnalle uusi, koska tällaista teollistumisen seurauksena aiheutettuja kasvihuonekaasupäästöjä ei ole aikaisemmin tapahtunut. Joten teollisuus pyrkii nyt pääsemään päästöistä eroon, kun teoreettisten säteilypakotelaskelmien mukaan päästöistä pitäisi lämpenemistä aiheutuman.

https://journals.ametsoc.org/configurable/content/journals$002fclim$002f16$002f24$002f1520-0442_2003_016_4094_vasfoc_2.0.co_2.xml

”Maailmanlaajuinen keskimääräinen ”pieni jääkausi” -signaali voidaan siis katsoa johtuvan sekä vulkaanisesta että aurinkopakotuksesta, mutta vaikka vulkaanisella pakotuksella on saattanut olla merkittävä rooli globaalissa mittakaavassa jäähtymisessä, paljon suuremmat alueelliset muutokset ja todennäköiset muutokset äärimmäisen kylmyyden esiintymistiheydessä johtuivat todennäköisesti ensisijaisesti auringon vaihtelusta.”

Hiilidioksidin nykytasoa verrataan oletettuun lähtötasoon 280 ppm:ään ennen teollistumisen aikakautta, mikä saattaa osoittautua olevan liian alhainen luku vertailussa.

https://www.geocraft.com/WVFossils/stomata.html

”Koska kasvien stomataluvut eivät muutu sen jälkeen, kun lehdet tai neulaset putoavat emokasvista, ne muodostavat hyvän ilmakehän CO2-indikaattorin tai välityspalvelimen maan menneisyydessä. Ne osoittavat, että yleinen käsitys siitä, että CO2-tasot ennen teollista vallankumousta olivat tasaiset 280 ppm (miljoonasosaa), voi olla väärä.”

 

 

 

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu