Kannustinloukkujen purkaminen matalapalkkatuella

Nykyinen työttömän ja osa-aikaisentyöntekijän tukiviidakko on hahmoton, vaikeaselkoinen eikä aina ennustettava saajalleen. Monipolviset tukimuodot myös ovat työllistymisen este ainakin niille, jotka hyötyvät rahallisesti varsin vähän työn vastaanottamisesta. Pahimmillaan vain 20% ansiotuloista jää käteen tukien vähenemisen myötä.

Tarvitaan helposti ymmärrettävä heti vaikuttava työtulotuki pienituloisille ja työttömille työnhakijoille. Negatiivisen tuloveron kaltainen 200-250  euron tuki kuukausittain pienituloisille esim. alle 1000 euroa/kk ansaitseville kannustaisi ottamaan työtä vastaan. Tämä tuki maksettaisiin työnhakuun ilmoittautuneille tulorekisteriin merkityille henkilöille.  Asumistukeen ei tällä tuella olisi vaikutusta.  Tarjotusta työstä kieltäytyminen johtaisi tuen päättymiseen. Osmo Soininvaara on ansiokkaasti jo aiemmin nostanut esille tällaisen mallin testaamista rajatulle joukolle.

Kansalaiskeskusteluissa usein unohdetaan yksilön vastuu ja velvollisuudet yhteiskunnassa ja puhe keskittyy liiaksi yksilön oikeuksien puolelle. Korkea työllisyysaste on hyvinvointiyhteiskunnan perusta muuten se rapautuu. Työllistymisen positiiviset vaikutukset yksilön kannalta eivät myöskään ole aina rahassa mitattavissa.

Arto Jokinen

Espoo 24.1.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu