Kuningas inflaatio. Nukkuva peto heräilee.

Massiiviset korona-elvytystoimet eri puolilla maailmaa herättänevät viimein kauan nukkuneen pedon,  inflaation.  


Inflaatiolla on radikaaleja vaikutuksia, se nostaa kulutustasoa, kun ihmiset haluavat käyttää rahansa ennen kuin rahan arvo katoaa. Pitää ostaa niin kauan kuin vielä halvalla saa.  Se panee tuotannon pyörät pyörimään ja tarvitaan lisää investointeja,  uusia tuotantotiloja ja niihin koneita, laitteita, robotteja ja työntekijöitä niiden ääreen touhuilemaan.

Inflaatio saa liikkeelle ne kapitaalit jotka nyt laiskoina odottavat että tulisi jotain tuottavaa toimintaa jossa pääomat voisivat kasvaa mahdollisimman riskittömästi.

Inflaatio syö niiden ihmisten säästöt jotka eivät ymmärrä käyttää rahojaan,  mutta ottaa myös pois velallisten velat.

Toki vaikutus velkojille on kaksinainen,  myös korkotaso nousee ja ennen kuin inflaatio syö velat korkeiden korkojen maksamisesta ei kenties selvitä, mikä merkitsee vararikkoja ja konkursseja niille joiden talous on veitsenterällä. jotka eivät korkeista koroista selviä.  Säästäjille korkotason nousu tuo lohtua murheeseen.


Inflaatio panee rahat liikkeelle ja se vilkastuttaa elinkeinotoimintaa,  mutta inflaatiossa voittavat ennen kaikkea ne joilla on rahaa ja jotka ymmärtävät sijoittaa rahansa ennen hintojen nousua.  Silloin kun hinnat ovat nousseet on jo liian myöhäistä reagoida.  


Tänä päivänä, globaalissa taloudessa, inflaatio ei ole enää kansallinen ongelma, kuten Suomessa markka-aikana, vaan se on globaali ilmiö joka vaikuttaa suurinpiirtein samalla tavalla kaikkialla maailmassa. Kun tuotantolaitokset tuottavat tavaraa maailmanmarkkinoille, eikä paikalliseen kulutukseen, hintojen nousu vaikuttaa kaikkialla maailmassa yhtä aikaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu