Mitä alussa oli?

Siitä mitä alussa oli on monenlaisia uskomuksia olemassa.  Jokainen tietenkin uskoo mitä itse haluaa.

 

  • Suomalaiseten varhaisin tiedetty uskomus on ollut se että Sotka teki pesän Ilmattaren polvelle ja laski kuusi kultaista ja yhden rautaisen munan. Ilmattaren liikauttaessa jalkaansa, munat särkyivät mereen ja niistä tuli maa, taivas, tähdet ja aurinko.

  • Inkerissä kerätyissä runoissa alkumunan laski pääskynen kolmelle eriväriselle mättäälle joista tuuli suistaa ne mereen. Pääskynen pyytää seppää takomaan rautaisen haravan jolla onki särkyneet munan osat merestä ja ne kootaan taivaalle auringoksi, kuuksi, tähdiksi sekä pilviksi.

  • Pohjoismaisessa mytologiassa Bor- nimisen jumalan pojat, Odin, Vili ja Ve, loivat  ihmiset.   He päättivät veistää ne  puusta. Odin antoi ihmisille elämän hengen, Vili älykkyyden ja Vé aistit.

  • Vanhan testamentin mukaan Alussa Jumala loi taivaan ja maan.  Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.  Sitten alkoi luomisprosessi jossa Jumala loi maailman seitsemässä päivässä.
  • Uuden testamentin hengen mukaan  Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala.  Jo alussa Sana oli Jumalan luona.  Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä […]   Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa.  Tämä on ote Johanneksen  evankeljumista, joka on kirjoitettu 50-100 vuotta uuden testamentin tapahtumien jälkeen.  
  • Nykytieteen kertoman mukaan alussa oli alkuräjähdys ja sitten tapahtui kaikenlaista muuta.  Sekä se alkuräjähdys että se kaikenlainen muu on yhtä selittämätöntä kuin kaikki muutkin alun selitykset.

 

Kaikkein mielenkiintoisin selitys minusta on tuo Johanneksen evankeljumin alkuteksti. Se on kryptinen,  salaperäinen ja filosofinen ja voidaan tulkita monella eri tavalla.  Toki papit sen osaavat ja tietävät,  mutta ainakin aiemmin mieluiten syöttivät kansalaisille sitä vanhatestamentillista maailmanselitystä.  Voi olla että tämä johtuu siitä että se uusitestamentillinen selitys on vähän turhankin filosofinen tavallisen kansan ymmärrykselle.


Papit ja kristinoppineet tuntuvan tänä päivänä uskovan sekä vanhatestamentillisen, että uuden testamentin mukaisen alkuselityksen,  mutta uskovat silti myös tieteelliseen selitykseen alkuräjähdyksestä.  Tavalliset ihmiset eivät paljon edes ajattele näitä asioita, vaan keskittyvät omaan elämäänsä  ja antavat kirkonmiesten ja tiedemiesten pähkäillä. 

Jotkut uskovaiset, Päivi Räsäset ja Timo Soinit, uskovat vain raamatullisiin selityksiin. Ateistit, kuten Halla-aho, pyrkivät päättäväisesti olematta uskomatta mihinkään selityksiin.  Tässä asiassa minä olen Halla-ahon kanssa samaa mieltä, en usko edes siihen että ”aluassa oli suo, kuokka ja Jussi”. En tietenkään ole Halla-ahon kanssa samaa mieltä niissä hänelle tärjeissä uskonasioissa, kuten kansallismielisissä asioissa, tai rodullisissa kysymyksissä.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu