ALV:n alaraja

Hallituspuolueiden edustajat haluaisivat nostaa alv:n alarajaa

Asiahan on sikäli selvä että hallituspuolueiden edustajat tekevät mitä tahtovat ja blogisti voi vain päivitellä asiaa.  

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu, niin sanotaan.  Minä olen nyt tässä sitten sen haukkujan roolissa.


On tietenkin monta hyvää syytä nostaa  ALV;n alarajaa.  Pienyritykset työllistävät ihmisiä ja monen pienyrityksen toiminnan edellytyksenä on verottomuus,  Jos pitäisi maksaa veroja, toiminta olisi kannattamatonta ja se loppuisi ja työkkärit saisivat taas lisää asiakkaita.


On kuitenkin varmasti monta hyvää syytä miksi ei olisi syytä nostaa ALV:n alarajaa ja kenties olisi päinvastoin syytä laskea sitä.

Otan tässä esiin ja tarkasteluun vain kaksi  tällaista  syytä.

Ensimmäinen  se on tietenkin alarajan kilpailua vääristävä vaikutus.  Kun niitä palveluita tai hyödykkeitä joita pienyrittäjät tuottavat kuitenkin tarvitaan, pienet yrittäjät ovat kilpailullisesti paremmassa asemassa kuin suuremmat yrittäjät, jotka voisivat suorittaa kyseiset palvelut tehokkaammin, paremman organisaationsa ansiosta.  

Yhteiskunnassa olisi kaikin puolin syytä edistää toiminnan tehokkuutta, eikä päinvastoin.


Toinen syy taitaa olla se että tällainen alaraja estää  pienyritysten toiminnan laajenemisen, joka laajeneminen taitaa loppua siihen alarajaan, jota nyt ollaan siis nostamassa.   

Se merkitsee siis sitä että yhä isommat yritykset pystyvät jatkossa kilpailemaan liikevaihtoverottomasti tehokkaammin toimivia suurempia yrityksiä vastaan.  

Liikevaihtoverottomasti toimivat yritykset voivat siis laajentaa toimintaansa liikevaihtoveroa maksavien yritysten kustannuksella.  Se merkitsee sitä että niitä verotuloja joilla kaikki valtion budjetissaan säätämät menot maksetaan, tulee entistä vähemmän, niitä menoja pitää siis entistä enemmän rahoittaa velaksi.


Tämähän ei millään tavalla paranna työllisyyttä, vaikka toisin väitetään.  Pienyritysten toimintahan perustuu palveluiden tarpeeseen, joka on sama riippumatta siitä toimitetaanko palvelut liikevaihtoverollisina, vaiko liikevaihtoverottomina.


Olisihan se tietenkin meikäläisellekin mukava jos saisi putkimiehen korjaamaan vessanpöntön verottomasti, mutta taitaa se putkimies osata hyödyntää tämän liikevaihtoverottomuuden jollain tavoin itseään hyödyttävästi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu