Aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön tuotantoyksiköiden tilantarve

Mikäli uskomme Maaseudun Tulevaisuutta, ja miksi emme uskoisi, tarvittaisiin 8000-9000 hehtaaria vapaata aluetta, johon aurinkopaneelit voisi asentaa,  jotta voisimme tuottaa sähköenergiaa Suomen kesän pitkinä päivinä Suomen sähkön kulutusta vastaavan määrän. 

Tämä tarkoittaisi neliön muotoista aluetta jonka sivun pituus olisi 80-90km.  Tällaista vapaata aluetta ei Suomesta tietenkään löydy, mutta ei niitä paneeleita kannattaisi yhteen paikkaan muutenkaan laittaa, vaan  alueet kannattaisi jakaa niihin paikkoihin missä on kulutusta ja sinne missä on ennestään sähkönjakelulinjoja, jotta niitä ei tarvitsisi rakentaa kovin paljon lisää.

On esitetty että “paneelipeltoja” voitaisiin rakentaa sellaisille turvesoille  missä turvetuotannosta on luovuttu.  Itse laittaisin sinne mieluummin metsää kasvamaan ja hyödyntäisin tähän tarkoitukseen sähkönsiirtolinjoja jotka jo valmiiksi halkovat metsiä ja maisemia.  Monesti nämä sähkölinjat ovat muutenkin liian kapeita ja tuulet ja tykkylumi kaatavat puita sähkölinjojen päälle, aiheuttaen sähkökatkoja.


Jos sähkölinjan leveys metreissä olisi vaikkapa 20m,  tarvittaisiin 400 000 km sähkölinjoja,  400 kertaa Suomi päästä päähän.  Se tarkoittaisi sitä että 20 metrin levyisiä aurinkopaneeli/sähkölinjoja kulkisi halki Suomen, pohjoisesta etelään, tai idästä länteen  hyvin karkeasti arvioituna kilometrin välein.   

Valmiiksi rakennettu sähköverkkomme ei taida olla ihan niin kattava.  Sen lisäksi sähkölinjoja kulkee paitsi metsässä, myös pelloilla ja asutusalueilla, joihin aurinkopaneeleita ei kannattaisi ehkä asentaa, jos paikoilla on muuta parempaa käyttöä.

Kun sähkölinjojen aukkoja levennetään, eli puita otetaan pois sähkölinjojen varsilta, se parantaa sähkönjakelun turvallisuutta ja päästää enemmän aurinkoa paistamaan sähkölinjoille sijoitettaviin aurinkopaneleihin.


Luulisin että tällä ajattelutavalla löydettäisiin Suomesta sen verran tyhjää tilaa että Suomeen voitaisiin rakentaa aurinkopaneeleita sen verran mitä kesäpäivänä sähköä kulutetaan, vaikka ei tuulisi ja vaikka ydinvoimalat olisivat osittain huoltotauolla ja pois käytöstä.  

Aurinkovoimalat tuottavat sähköä pilvisenäkin päivänä ja kesällä yötä myöten.

Tähän vuodenaikaan, näin syksyllä, paneelit tuottavat niukasti, mutta kenties sentään kausivalot saataisiin silläkin sähkömäärällä  palamaan hämärän aikaan

Keväällä, keväthankien aikaan, tuotanto olisi jo aika paljon suurempaa.


Uskon kesktettyyn aurinkovoiman tuotantoon, kunhan panelit tästä vielä vähän paranevat ja sähkön hinta vakiintuu jokseenkin korkealle tasolle.

Itse laitan oman aurinkovoimalan katolle sitten kun vanha katto on muuteenkin uusittava ja kattotiilet, tai kattopellin voi unohtaa ja aurinkopaneelit kelpaavat sellaisenaan kattomateriaaliksi.  Se aika ei ole kovin kaukana.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu