Brexit masentaa

Brexit masentaa mieliä kaikkialla Euroopassa.  Miksi tämä hulluus on oikein tapahtunut?

Brexitin piti tuoda lupausten mukaisesti briteille oikeuden määrätä omista asioistaan, sekä myös lisää vaurautta ja hyvonvointia, kun maan omat päättäjät saavat päättää asioista englantilaisten hyväksi, eivätkä Brysselin päättäjät saa päättää englantilaisten asioista englantilaisten vahingoksi.

Aika näyttää miten brittien käy.  Kauppasopimusta ei näytä syntyvän, kun se vesittäisi koko brexitin, eli kauppasopimus EU:n kanssa rajoittaisi brexit- miesten ja brexit- naisten mielestä englantilaisten vapautta päättää itse omista asioistaan.

EU:n mielestä kauppasopimuksen synnyn edellytyksenä on että englantilaiset noudattavat tuotannossaan samanlaisia laatukriteereitä kuin EU:n jäsenmaat.  Muussa tapauksessa, jos englantilaiset laskevat omia laatukriteereitään, he saisivat EU:n kaupassa kilpailuedun EU- maiden omaan tuotantoon nähden.

Toivon mukaan EU ei taivu tällaiseen kiristykseen ja pitää päänsä, vaikka sen valitettavana seurauksena olisikin tullimuurien ja kaupan esteiden nouseminen EU:n ja Britannien välille, mikä olisi huono asia sekä brittien että eurooppalaisten kannalta katsottuna.


Pääministeri Boris Johnson on brexit- fanatikkona luopautunut viemään brexit päätökseen ja näinollen ikäänkuin pakotettu toteuttamaan brexitin tavoitteet ja englantilaisille annetut lupaukset, mutta  ne tavoitteet eivät toteutuisi uuden kauppasopimuksen kautta ja brexit-vaalilupaukset tulisivat petetyiksi.  Näin ollen näyttää siltä ettei kauppasopimusta EU:n ja Englannin välille voi syntyä, ennenkuin valta Englannissa vaihtuu ja  brexitin vastainen linja saa Englannissa suuremman kannatuksen kuin brexit- linja.

Jos sopimusta ei synny,  englantilaiset olisivat vapaita laslemaan laatukriteereitään, mutta samalla nousee tullimuuri viennille Kanaalin yli.  Toki englantilaiset voivat silloin kaupata alhaisempien laatukriteereiden tuotteitaan vapaasti muualle maailmaan, kuten USA:han ja Japaniin,  niiden maiden kanssa tekemiensä kauppasopimusten mukaisesti.

Englanti saavuttaa täten kilpailu- ja kauppa-edun EU:hun nähden, mutta riittääkö se korvaamaan EU:n kanssa käydyn kaupanteon vaikeutumisen?

Toivon mukaan englannissa otetaan pian järki käteen ja luovutaan itsenäisyyshaaveista. Kaupanteko on kuitenkin konkreettinen asia, itsenäisyys on vain abstraktinen haavekuva.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu