Brexitin järkytys

Jos meille kerrottaisiin että teollinen vallankumous on peruttu, että kangasta ei enää saisi kutoa koneellisesti, vaan langat pitää tästä eteenpäin kehrätä käsin ja kankaat pitää kutoa kangaspuilla, muinaisten tapojen mukaisesti, että moottorikäyttöiset ajoneuvot kielletään ja meidän pitää turvautua jatkossa liikkumaan joko kävelemällä, soutamalla, purjevetoisilla aluksilla, tai hevosvetoisilla ajopeleillä, se olisi järkytys.

Yhtä suuri järkytys on myös brexit, niille jotka ymmärtävät asiat.   Joillekin brexit sen sijaan on nostalgiaa, menneiden aikojen mystiikkaa, kuten purjelaivat ja hevosvetoiset ajopelit ja he nauttivat nyt paluusta tähän ihannoimaansa menneeseen maailmaan.

No, ihmiskunta on ennenkin ottanut askeleita taaksepäin.  Edistys on tapahtumut sillä tavalla että välillä ollaan otettu neljä askelta taaksepäin, mutta sitten ollaan taas menty viisi askelta eteenpäin ja niin edistystä on tapahtunut vähitellen.  Ihmiskunta on taapertanut horjuvin askelin kohti parempia aikoja.


Brexit on selvä takaisku ihmiskunnan kehitykselle, kenties tulee vielä uusia askeleita taaksepäin,  mutta on mahdollista että eteenpäinkin joskus taas mennään.

Ken elää, hän näkee.   

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu