Brexitin seuraukset

Brexit ei selitä kuin osan Englantilaisten talousvaikeuksista, suurin osa niistä vaikeuksista selittyy  muulla populistisella politiikalla, mille on ominaista se että menot kasvavat tuloja suuremmiksi ja samalla kasvaa myös valtion velka.

Vaikka muualla Euroopassa ei olekaan tehty brexitiä, Englannin brexit vaikuttaa myös muualla Euroopassa talouteen negatiivisesti ja myös muualla Euroopassa se muunlainen populismi,  siis se politiikka joka pienentää tuloja ja kasvattaa valtion menoja ja valtion velkaa, on yhtä paha ongelma kuin Englannissakin.

Inflaatio on tietenkin ratkaisu näihin kaikkiin ongelmiin, mutta myös inflaatio on ongelma  poliitikoille, koska kansalaiset eivät hyväksy myöskään inflaatiota.


Ehkä tästä syystä  Brexit- Englannissa olaan nyt ryhtymässä oikeisiin toimiin sekä valtion velkaantumista, että inflaatiota vastaan.

Englannin uusi brexit-pääministeri,  Rishi Sunakin,  on ilmoittanut että veroja nostetaan ja kuluja leikataan.


Ei ole tietenkään ollenkaan varmaa että Sunak onnistuu viemään tätä ohjelmaansa läpi.  Edellisen pääministerin aivan päinvastainen ohjelma kariutui siihen että markkinat reagoivat voimakkaan negatiivisesti.  Voi olla että Sunakin ohjelmalle käy niin että äänestäjät reagoivat voimakkaan negatiivisesti, mikä ei tiedä hyvää brexit-konservatiivien tulevalle vaalimenestykselle.


Voi olla tietenkin niinkin että brexitistien esittämien toiveikkaiden tulevaisuudennäkymien romahtaminen romahduttaa jokatapauksessa brexit-konservatiivien kannatuksen ja tähän on nyt alistuttu.  On siis luovuttu toiveista joiden mukaan brexit-konservatiivit voisivat jatkaa vaalien jälkeen vallassa ja nyt sitten koitetaan tehdä jotan maan hyväksi ja maan pelastamiseksi.  Aikaa on seuraaviin vaaleihin asti.


Tämä on  sellaista tervettä kehitystä  joka on tavallaan paradoksaalisesti brexitin ansiota, koska ilman brexitiä Englanti ja brexit-konservatiivit eivät olisi ajautuneet tähän surkeaan tilanteeseen, josta ei ole muuta ulospääsyä kuin oikeanlaiseen politiikkaan turvautuminen.

Todennäköistä on että jos Englanti nyt onnistuu näyttämään hyvää esimerkkiä ja nousee tästä brexit-suosta oikeiden taloustoimien kautta, yksi ja toinen Euroopan maa ottaa mallia ja saneeraa oman taloutensa samaan tyyliin.


Mutta ei pidä nuolaista ennenkuin tipahtaa.  Sunak on vasta julkaissut ohjelmansa, eikä ole ollenkaan varmaa miten sille tulee käymään.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu