Charlie Hebdon …  mikä on sananvapauden hinta?

Charlie Hebdon jatkaa linjallaan ja puolustaa sananvapautta julkaisemalla pilakuvia jotka pilkkaavat muslimien pyhiä arvoja, heidän profeettaansa ja heidän uskontoaan.

Miljoonat muslimit ympäri maailmaa ovat raivoissaan ja suutuksissaan Charlie Hebdonille ja ranskalaisille ja presidentti Macronille, joka on kovin sanoin tuominnut muslimit siitä että he eivät hyväksy sananvapautta, eivät sallisi ranskalaisten harrastaa omaa kulttuuriaan, joka sallii muslimien pilkkaamisen ja jopa suosii sitä.


Macron puolustaa omaa ranskalaista kulttuuriaan, sananvapauden ideaa, joka sai alkunsa valistusajan Ranskassa pari vuosisataa sitten ja joka idea on sittemmin levinnyt maailmalla, mutta ei nähtävästi ole vielä saavuttanut muslimimaita jotka noudattavat vanhempaa yli tuhat vuotta sitten Mekassa ja Medinassa syntynyttä islamilaista ideologiaa, joka sekin on sittemmin levinnyt laajalle alueelle.

Kyse on ideologioiden ja aatteiden ristiriidasta, mutta paljon voidaan asioita selittää myös arkipäivän politiikalla.  Ranskalaiset, kuten suomalaiset, ovat isänmaallista porukkaa, jotka eivät hevin suvaitse sitä että muslimimaista tulee porukkaa joka talloo heidän varpailleen, että muslimit eivät salli heidän tehdä sitä mihin heidän ideologiansa mukaan heillä on lupa, eli pilkata muslimien uskoa ja heidän profeettaansa.


Macron ei voi kiertää sitä tosiasiaa että mikäli hän asettuu tässä asiassa muslimien puolelle, tai ryhtyy kiistassa välittäjäksi, ranskalainen rasistinen populismi saa lisää kannatusta Ranskassa ja hän itse menettää omaa kannatustaan. 

Sen takia Macronille on realismia että hänen on  asetuttava kiistassa kiivaasti ranskalaisten puolelle, vaikka ilmeisesti tästä seurauksena Ranskan muslimien piirissä ja maailman muslimimaissa suuttumus kasvaa ja fundamentalistiset ääriliikkeet saavat siellä lisää kannatusta.  Seurauksena on uusia terroristisoluja, uusia terroristi-iskuja, lisää väkivaltaa, lisää kuolemia.  Macronilla ei kuitenkaan ole maansa sisäpoliittisen tilanteen johdosta varaa valita toista tietä.


Kaikki kuolemat ovat vain seurausta sille että Charlie Hebdon katsoo oikeudekseen ja velvollisuudekseen kannattaa ja pitää yllä ranskalaista valistusaatetta ja ideologiaa ja sananvapauden lippua ja tekee sen pilkkaamalla muslimeita ja heidän pyhiä arvojaan.

Kysymys kuuluu, onko tämä muslimien pilkkaaminen välttämätöntä ja onko se tarpeellista. Todennäköistä on että tämä ei muuta muslimien asennoitumista heidän uskontonsa pilkkaamiseen vapaamielisemmäksi, vaan päinvastoin,  kiukku kasvaa ja he takertuvat entistä tiukemmin omaan ideologiaansa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu