Deflaatio ja inflaatio

Deflaatio on sitä että hinnat laskee ja ihmiset eivät osta, koska kuvittelevat että huomenna saa jo halvemmalla, eikä vielä kannata ostaa.

Inflaatio on sitä kun hinnat nousee ja ihmiset ryntää ostamaan, koska pelkäävät että seuraavana päivänä hinta on jo korkeampi kuin tänään.

Deflaation oloissa kulutus pienenee, mikä antaa tavaran tuottajille syytä laskea hintoja edelleen ja  tehostaa tuotantoa niin että tuottaminen tulee halvemmaksi.

Inflaation oloissa ihmiset ryntäävät ostoksille, jos vain rahaa on, koska hinta voi huomenna olla korkeampi.  Tavaran tuottajien ei tarvitse huolehtia menekistä.  Tavara käy kaupaksi vaikka hintoja nostettaisiin, eikä sillä ole niin väliä mitä tavaran tuottaminen maksaa.


Tuolla perusteella deflaatio olisi kyllä parempi kuin deflaatio, ainakin yhteiskunnan tehokkuuden kannalta.  Kuluttajat  katsovat tarkemmin mitä ostavat ja ostavat vain mitä tarvitsevat. Tuottajat katsovat tarkemmin tuotantomenetelmiään ja kehittävät niitä, niin että tavaroita voidaan tuottaa edullisemmin.

Inflaatio on mielestäni pahempi ongelma,  se lietsoo kulutushysteriaa eikä kannusta tuotannon tehostamiseen.

Nyt pelätään inflaatiota ihan aiheesta.  Sitä ennen, nyt jo monta vuotta, on pelätty deflaatiota.  Minä en oikein ymmärrä tätä deflaation pelkoa.  Mitä pahaa siinä on että tuotantoa tehostetaan hintojen kurissa pitämiseksi. eivätkä ihmiset tee turhia ostoksia?


Kai siinä deflaatiossa pelkona on ehkä se että kysynnän laskiessa tuotanto hiipuu, mikä puolestaan aiheuttaa työttömyyttä.  

Deflaatio voidaan hoitaa siten että valtiot lainaavat rahaa ja laittavat sen kiertoon.  Kun keskuspankit painavat rahaa, jolla ne sitten ostavat valtioiden lainapaperit jälkimarkkinoilta, säilytettäväksi pankin holveissa ikuisia aikoja,  rahan määrä markkinoilla kasvaa, mikä kasvattaa kysyntää, niin että tuotanto pysyy pyörimässä ja ihmiset voidaan sillä tavalla pitää töissä.  Näin on nyt  menetelty ja se on toiminut hyvin.


Kun rahan määrä markkinoilla kasva, se kyllä pienentää deflaation uhkaa, mutta toisaalta se voi riistäytyä käsistä ja aiheuttaa inflaation.  

Nyt kun valtiot ovat koronaelvytyksen nimissä satsanneet elvytykseen ja ovat tuoneet ja tuomassa markkinoille  valtavia summia velaksi otettua rahaa, joka velka aikoinaan ajautuu keskuspankkien holveihin, kuten edellisetkin valtioiden velat,  se rahan määrän lisäys on aiheuttamassa inflaatiota.


Inflaatio sitten toisaalta, paitsi että se lisää kulutusta, myös pienentää sitä, ellei palkkoja nosteta.  Kun ne rahat jotka ihmiset ovat korona-aikana jättäneet käyttämättä, on kulutettu, tai kun inflaatio on syönyt niiden arvon, ihmisillä ei ole enää yhtä paljon rahaa tuhlattavaksi, hinnat voisivat taas laskea, mutta ne eivät laske seuraavasta syystä.  

Mikäli inflaatio äityy palkkainflaatioksi, koska palkansaajat haluavat hyvitystä inflaation takia menetetylle ostovoimalleen,  tuotantokustannukset kasvavat ja hintojen nousu jää pysyväksi, Hinnat eivät laske, vaikka kysyntä hiipuu, koska hintoja ei ole enää varaa laskea.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu