Demokratian epäonnistuminen ja onnistuminen

Tilanne USA:ssa kuvaa demokratian epäonnistumista ja sen onnistumista.  Epäonnistuminen oli sitä kun demokraattisesti valtaan valittiin narsistinen vihanlietsoja ja manipulaattori.  Onnistuminen on sitä että narsistinen vihanlietsoja ilmeisesti saadaan pois virasta demokraattisin konstein.

Prosessi kuitenkin kuvastaa demokratian epävarmuustekijöitä.  Demokratiassa ihmisten valintoihin voidaan vaikuttaa manipuloimalla, valehtelemalla, tunteisiin vetoamalla, tunteita kiihottamalla ja muilla konsteilla jotka eivät kuulu järkevään asioiden hoitoon.

Populismi ja erityisesti kansallismielinen populismi on suuri uhka ihmiskunnalle,  näimme mitä tapahtui USA:ssa,  näemme mitä tapahtuu Englannissa,  Puolassa, Unkarissa, Valkovenäjällä.

Jos Venäjällä ihmiset saisivat valita vapaasti, vapaissa vaaleissa, siellä ei olisi vallassa Putin, vaan jotain vielä paljon pahempaa.  Venäläiset ovat erittäin “romanttisia” ja populistiselle kiihotuksele altista kansaa.


Mitä Suomeen tulee, meillä tilanne on parempi kuin muissa maissa.  Populistinen puolue on toki täälläkin kaikkein suosituin, mutta sen kannatus on vain viidenneksen suuruinen, vaikka se onkin uhkaavassa kasvuvauhdissa.  

Muihin puolueisiin, pientä kristillistä liittoa lukuunottamatta, populismin virus,  lukuunottamatta normaaliksi luettavaa vaalipopulismia, ei ole  pahemmin tarttunut, vaikkakin pientä oireilua on ollut vähän siellä sun täällä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu