Dollari nousussa, euro laskussa

Pitkästä aikaa dollari on nyt arvokkaampi kuin euro.  Se tuottaa erityisiä vaikeuksia meille Suomalaisille siksi että energiakauppaa käydään dollareilla ja mitä enemmän dollari vahvistuu, sitä kalliimmaksi energia meille suomalaisille muuttuu.

Toisaalta on hyvä että Suomi ei elä enää uppoavan markan aikaa, sillä varmasti uppoava markka olisi tässä tilanteessa menettänyt arvonsa lähes kokonaan.


Euron arvon laskulla dollariin nähden on hyviäkin puolia.  Suomen energian tuottajilla, suomalaisen turpeen ja puuhakkeen polttajilla,  vesivoimaloilla, tuulivoimaloilla ja atomivoimaloilla menee varmasti nyt hyvin.  

Myös Suomen vientiteollisuus iloitsee vahvasta dollarista, sillä se tekee niille jotka maksavat laskunsa dollareilla, helpoksi ostaa suomalaisia ja Suomessa valmistettuja tuotteita, ne ovat nyt halpoja, koska niiden kulut voidaan hoitaa pääosin heikentyneellä eurolla,  vaikka komponentteja ja raaka-aineita pitää toki ostaa myös dollareilla.


Tämä pieni etu, jonka vientiteollisuus saa heikentyneestä eurosta, tuhottaneen kuitenkin varsin pian suurilla palkankorotusvatimuksilla. Näinhän se aina menee.  

Koska Suomessa vallitsee työvoimapula, palkat luultavasti nousisivat muutenkin, ilman että työmarkkinajärjestöt kiristävät työnantajiaan palkankorotuksiin lakoilla uhkaamalla.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu