Eduskuntavaalit 2023
Vaalit lähestyvät ja niiden tulos näyttää nyt jo selvältä. Kokoomus voittaa vaalit ja Petteri Orpo muodostaa seuraavan hallituksen.
Tuleeko seuraavaan kokoomushallitukseen mukaan SDP, vaiko persut ja ketä muita? Se jää nähtäväksi. Keskustapuolue jäänee oppositioon nuolemaan haavojaan ja yrittämään kasvattaa suosiotaan oppositiosta käsin.
Yksi mahdollisuus olisi toki vähemmistöhallitus jossa olisivat mukana oikeistopuolueet, perussuomalaisia lukuunottamatta. Persut jäisivät hallituksen tukipuolueeksi, kuten RD Ruotsissa, ohjaamaan hallituksen toimia oppositiosta käsin.
Mitä tämä oikeistohallitus sitten tekisi?
Keskeinen vaalilupaus näyttäisi olevan veronalennukset ja toinen vaalilupaus olisi kovat leikkaukset valtion budjettiin.
Vaikka Orpo sanoo ettei kokoomus halua leikata kaikkein köyhimmiltä, niin sillä tavalla tulee kuitenkin käymään. Leikkauksia tehdään työttömyysavustuksista, asuntotuista ja muista sellaisista kohteista jotka kyllä kirpaisevat köyhää, mutta ei rikkaita, jotka saavat mahdollisille menetyksilleen korvausta veron alennuksista.
Hyvää tässä on se että valtion velkaantumista saadaan pienennettyä, mutta köyhille koittaa kovat ajat.
Muissa asioissa kuin edellämainituissa suuria muutoksia nykyhallituksen linjaan tullaan tuskin näkemään.
Ai jaa, no ehkä siihen pakolaispolitiikkaan sentään tulee jotain tiukennuksia, jotta persujen tuki hallitukselle saadaan varmistettua, mutta niillä tiukennuksilla ei tietenkään ole mitään merkitystä meille tavallisille suomalaisille, persuille ja pakolaisille sillä toki on vaikutusta.
Mistä valtion menoista Arto leikkaisi yhteensä noin yhden miljardin verran?
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä valtion menoista Arto leikkaisi yhteensä noin yhden miljardin verran?”
En leikkaisi mistään, nostaisin veroja.
Mutta veroja ei voi nostaa, koska kokoomus on luvannut laskea veroja ja tulee voittamaan vaalit.
Kun on ihan pakko leikata, niin yksinkertaisin tapa olisi juustohöylä. En nimittäin usko että valtiolla olisi sellaisia menoja jotka voidaan kokonaan leikata. Ne on kaikki tarkkaan harkittuja menoja.
Juustohöylä on paras ratkaisu.
Kun kokoomus nousee valtaan keväällä, se tekee kuitenkin omat ratkaisunsa. Kokoomus leikkaa köyhiltä, työttömiltä ja sairailta, ehkä myös niiltä pienituloisilta eläkeläisiltä, jotka eivät saaneet sitä Rinteen lupaamaa vappusatasta. Rikkaiden asemaa helpotetaan, koska niillä on ollut nyt Marinin hallituksen toimesta niin kovin vaikeaa.
Sillä mitä mieltä minä olen ei ole mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta ihmeessä kaikki menot ovat tarkkaan harkittuja. Miten me suomalaiset pärjäisimme, jos katkaravunkasvatukseen ei saisi valtiolta tukea?
Ilmoita asiaton viesti
”Miten me suomalaiset pärjäisimme, jos katkaravunkasvatukseen ei saisi valtiolta tukea?”
Kaikenlaista kokeellista toimintaa kannattaa toki tukea. Vaikka 90% niistä kokeista epäonnistuisi, ne 10%, jotka onnistuvat, voivat olla ratkaisevan tärkeitä.
Jotkut sitäpaitsi tykkää katkaravuista, mutta minä en niinkään.
Joku suomalainen ”pelle peloton” tekee ilmasta jotain, en muista mitä, ruokaa tai polttoainetta kai. Toki valtiovallan pitää tukea tällaisia ”pelle-pelottomia”.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi se olisi valtion tehtävä tukea Pelle Pelottomia? Onko ajatuksesi että valtio on parempi taho tunnistamaan kaupallisen menestyksen, kuin yksityiset sijoittajat? Miksi innovaatioihin sijoitettava pääoma pitää ensin verottaa pois yrityksiltä, jotta se voitaisiin sitten virkamiehen päätöksellä antaa pahimmassa tapauksessa samalle yritykselle tukena?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi se olisi valtion tehtävä tukea Pelle Pelottomia?”
Koska Pelle Pelottomia pitää rohkaista ja tukea. Ne ei aina ole sen tyyppisiä ihmisiä jotka pärjäävät liike-elämässä, ovat kuin kala vedessä isojen yritysten kaikenmaailman johtajien ja päättäjien kanssa. Sellaisia Pelle-Pelottomia joilla ei ole liiketaloudellisia kykyjä, tai sosiaalisia kykyjä kannattaa tukea, koska muuten niiltä loppuu tarvittavat resurssit.
”Onko ajatuksesi että valtio on parempi taho tunnistamaan kaupallisen menestyksen, kuin yksityiset sijoittajat?”
En tiedä kumpi on parempi, riippuu varmaan niistä yhdyshenkilöistä. Sellainen Pelle Peloton jolla ei ole liiketaloudellista osaamista tai sosiaalisia kykyjä, voi sitäpaitsi pitää valtiovaltaa ehkä luotettavampana yhteistoimintapartrenina. Se kaupallinen yritys todennäköisesti käyttää omia vahvuuksiaan ja ottaa sen hyödyn. Pelle Peloton jää sitten loppujenlopuksi huijatuksi ja puille paljaille.
”Miksi innovaatioihin sijoitettava pääoma pitää ensin verottaa pois yrityksiltä, jotta se voitaisiin sitten virkamiehen päätöksellä antaa pahimmassa tapauksessa samalle yritykselle tukena?”
Yrityksen voittoja pitää tietenkin kohtuullisesti verottaa, Haluatko että kaikki yhteiskunnan tarvitsemat varat otettaisiin duunareilta.
Yhteiskunta tukee sitten sellaista riskialtista tutkimustoimintaa, koska se on yksinkertaisesti välttämätöntä. Toki yritykset tekevät sitä samaa omalla riskillään. Se on hyvä että tutkitaan ja kehitetään, ei sillä niin väliä mistä ne rahat sihen tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se liiketaloudellisesti osaamaton ja sosiaalisesti kyvytön osaa esittää asiansa virkamiehelle niin, että idean toimivuus ja potentiaali osataan arvioida, mutta sijoittajalle hän ei osaa samaa asiaa esittää?
Ilmoita asiaton viesti
”Miten se liiketaloudellisesti osaamaton ja sosiaalisesti kyvytön osaa esittää asiansa virkamiehelle niin, että idean toimivuus ja potentiaali osataan arvioida, mutta sijoittajalle hän ei osaa samaa asiaa esittää?”
Ei se tietenkään osaa sen kummemmin valtion kuin yrittäjienkään kanssa, mutta valtio on hänen kannaltaan luotettavampi toimija, ei yritä vetää nenästä, niinkuin varmasti ne liiketaloudellisesti osaavat ja sosiaalisesti kyvykkäät yrittäjät tekevät. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko että valtion pitää antaa tukea kun vain kehtaa pyytää, vaikka ei osaisikaan esittää mihin raha menee?
Ilmoita asiaton viesti
”Tarkoitatko että valtion pitää antaa tukea kun vain kehtaa pyytää, vaikka ei osaisikaan esittää mihin raha menee?”
Älä nyt yritä vääristellä. Valtio tietenkin tarjoaa tukeaan säädettyjen laikien puitteissa. Pitää olla jotain näyttöä siitä että kehitettävällä tuotteella, sillä vempaimella, on mahdollisuuksia pärjätä globaaleilla markkinoilla.
Tässä on tietenkin aina omat riskinsä, mutta idea onkin että valtio ottaa riskin, jos sillä pelle pelottomalla ei ole riskinottokykyä. Valtio voi myös tarjota apuaan niissä vaikeissa asioissa, kuten liiketoimimman järjestämisessä ja vaikkapa niissä sosiaalisissa suhteissakin, mutta se kehittäjä, se Pelle Peloton, saa sitten menestyä jos tuote on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
En tajua miten valtio arvioi pitääkö tukea, kun Pelle Peloton ei osaa kertoa mitä on tekemässä ja miten siitä voisi tulla kannattavaa.
”Liiketoiminnan järjestäminen” ei kuulosta valtion ydintoiminnalta. Juuri noista asioista meidän nimenomaan pitää leikata. Kyllä maailmassa löytyy tahoja jotka osaavat ”järjestää liiketoimintaa”. Ei siihen valtiota tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä maailmassa löytyy tahoja jotka osaavat ”järjestää liiketoimintaa”. Ei siihen valtiota tarvita.”
Toki niitä kyllä löytyy, mutta onko sellaisia joihin Pelle Peloton voi luottaa. Luulisin että valtiovallan järjestämiin tukihenkilöihin olisi helpompi uskoa.
Minä ainakin luottaisin, jos olisin Pelle Peloton. Luojan kiitos ei tarvitse sellaisia edes ajatella. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs siitä ihmisestä tekee luotettavan, kun on valtion palveluksessa ja epäluotettavan kun on yksityisellä?
Yleisesti yksityisellä puolella ollaan kovin kiinnostuneita siitä, että raha tuottaa. Julkisella riittää kun pysyy annetun kulubudjetin raameissa. Sille virkamiehelle saattaa olla ihan herttaisen yhdentekevää tuottaako Pelle Pelottoman idea ropoakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Yleisesti yksityisellä puolella ollaan kovin kiinnostuneita siitä, että raha tuottaa.”
Toki, mutta siitä ollaan vähemmän kiinnostuneita että se raha menisi sille alkuperäiselle Pelle Pelottomalle.
”Julkisella riittää kun pysyy annetun kulubudjetin raameissa. Sille virkamiehelle saattaa olla ihan herttaisen yhdentekevää tuottaako Pelle Pelottoman idea ropoakaan.”
Kieltämättä virkamies saattaa olla sellainen, niitä on monenlaisia. Mutta saattaa se olla toisenlainenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs jos käännetään juustohöylä toisin päin?
Höylätään Valtion tulopuolenkasasta höylällä eri menomomentille jokaiseen saman verran ja lopetetaan jakaminen kun kassa on tyhjä.
Ei taitaisi toimia ja jollekkin tulisi liikaa ja jollekkin momentille liian vähän.
Juustohöylä on huono työkalu.
Mitäs jos mietittäisiin vanhankansan tapaan, että mitä kaikkea voitaisiin olla ilman. Alottain kaikenlaisista tuista. Puoluetuki ensimmäisenä. Sitten lehdistö, urheiluseurat, yhdistykset, yritykset. Asuntotuki on aikamoinen potti, samoin opintotuki. Täysin tarpeettomia tukija.
Kun aloitin opiskelun 60- luvulla ei noita tukija ollut, vaan toveriasunto uokrahuoneessa ja sukulaisten takaama laina opiskeluun ja koulujen lukukausimaksuihin.
Tukeminen totuttaa helppoon elämään eikä kannusta taistelemaan valkoisesta leivästä.
Ilmoita asiaton viesti
”Useampia kansallismielisiä puolueita joiden taustoihin tai tarkoitusperiin en itsekään ole syvällisemmin tutustunut.”
Eiköhän ne ole enemmän tai vähemmän jonkun yhden asian puolueita joiden toiminnan painopiste on joko vahva isänmaallinen tunnetila tai ns. kansallismielisyys.
Jotkut ihmiset haluaa ilmeisesti äänestää tällä tavalla tunteella. Ei kai siinä mitään, kunhan niistä ei tule mitään sen kummempaa kuin yhden tai kahden edustajan puolueita.
Persut on kansallismielinen ja maahanmuuttokriittinen tunnepuolue, mutta siitä katoaa glory heti jos ne tarttuu vallan ohjaksiin, eli jos ne otettaisiin mukaan hallitukseen. Vasta se antaisi boostia niille muille ”tunnepuolueille”.
Ilmoita asiaton viesti
Kun porvarintama voittaa vaalit, vasemmistorintama ne tietenkin häviää. Keskusta ja RKP kuuluvat siihen kolmanteen pooliin, joka osaa halutessaan olla niin vasemmiston kuin oikeistonkin ohjaskelkassa.
RKP lähtee kyllä Orpon hallitukseen tukka hulmuten, mutta kepussa voi olla tiukkaa. Uskovat varmaan lihovansa oppositiossa, jolloin luvassa voi olla kokoomusjohtoinen vasemmistohallitus – jollaisesta meillä on Holkerin hallituksen ajalta varsin karmaiseva kokemus.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Orpo on niin heikko, että kokoomus saattaa hyvinkin ajautua SDPn heittopussiksi, vaalivoitosta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Noilla teemoilla veronalennuksista rikkaille (köyhät eivät maksa valtion tuloveroa kuin alv:n muodossa) voi käydä niin kuin kävi Liz Trussin hallitustaipaleella. Pörssi romahti, valuutta läksi alamäkeen ja luottoluokitus aleni.
Ilmoita asiaton viesti
”voi käydä niin kuin kävi Liz Trussin hallitustaipaleella.”
Orpo ottaa tuosta opikseen. Lupaa veronalennuksia, mutta ei toteuta niitä.
Jos Orpo haluaisi oikeasti alentaa veroja, se olisi tapahtunut jo viime hallituskaudella.
Ilmoita asiaton viesti