Eläkeputken rassaaminen ei paranna kokonaistyöllisyyttä

Nyt on muotia puhua työttömyysputken lyhentämisestä tai sen rassaamisesta työttömyyden poistamiskeinona ja ikääntyneiden työllistämiskeinona. 

Ikääntyneitä sillä tavalla toki saadaan paremmin töihin, mutta minä ihmettelen miten se vaikuttaa kokonaistyöllisyyteen, kun tyovoiman tarve on mitä on.  Ei työllisyysputken rassaus ja ihmisten putsaaminen sieltä putkesta millään tavalla vaikuta työvoiman tarpeeseen,  työvoiman tarjontaan se kyllä vaikuttaa kun ne työttömyysputkesta putsatut tarjoavat itseään työmarkkinoilla työnantajien käyttöön.

Jos työllisten määrää halutaan nostaa ja työttömien määrää vähentää, pitäisi vaikuttaa siihen että työtä olisi enemmän tarjolla.  Silläkin on toki merkitystä että vapaata työvoimaa on tarjolla yritysten käyttöön, mutta ennenkaikkea pitäisi huolehtia siitä että yritysten toiminta kannattaa, että yrittäjille jää yritystoiminnasta voittoa ja omistajat, kuten osakkeenomistajat, saavat rahallisista sijoituksistaan hyötyä.

Vain se että yrittäjä saa voittoa ja omistajat katetta sijoituksilleen osinkojen ja osakkeiden arvon kasvun kautta, lisää investointeja ja  työpaikkojen lisäämisen tarvetta ja se parantaa työllisyyttä juuri sillä tavalla mikä on tarpeen myös valtiontalouden tasapainon kannalta katsottuna. 

Valtio voisi tietenkin työllistää ihmisiä määrättömästi julkiselle sektorille. Tarvetta kyllä olisi.  Tarvittaisiin lisää käsiä ja jalkoja poliisille, terveydenhoitoon, vanhusten hoitoon, opetusalalle, erilaisiksi tukihenkilöiksi vammaisille ja lukemattomiin muihin tehtäviin.  Kyse on siitä että valtiolla ei ole sitä rahaa jolla rahoittaa nämä tarpeelliset palvelut.

Jotta yhteiskunnalla olisi rahaa rahoittaa julkiset palvelut ja kaikki muu toimintansa, pitäisi yritystoiminnan olla kannattavaa, jotta mahdollisimman moni ihminen työllistyisi ja maksaisi veroja ja olisi mahdollisimman vähän työttömiä, jotka aiheuttavat yhteiskunnalle lisää kuluja.


Palaan vielä puuhasteluun työttömyysputken tai eläkeputken  osalta.  Toki on aivan asiallista ja tarpeen vapauttaa työvoimaa yritysten tarpeisiin myös rassaamalla ihmisiä ulos työttömyysputkista, mutta ei se kokonaistyöllisyyttä paranna jos nuoren työttömän sijasta töihin otetaankin työttömyyspytkesta rassattu eläkeikää lähestyvä.  

Jotta kokonaistyöllisyystilannetta saataisiin parannettua tarvittaisiin lisää kikyjä, juuri niitä toimia joita Sipilän hallitus kovin kovasti yritti aikaansaada, juuri niitä toimia  jotka toimet tekivät Sipilän hallituksen niin kovin epäsuosituksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu