EU:n elvytyspaketti

EU:n elvytyspakettia vastustetaan ja sitä kannatetaan.  Perusteet sekä kannattamiselle että vastustamiselle näyttävät olevan yhä enemmän ideologisia ja idealistisia.  Vastustajat ja kannattajat linnottautuvat poteroihinsa,  kaivautuvat sinne poteroihinsa yhä syvemmälle ja ampuvat toisiaan kovilla.

Itseasiassa varsinainen elvytyspaketti on laadittu kauan sitten, erilaisessa tilanteessa kuin missä nyt ollaan ja silloin kun sitä laadittiin tulevaisuuden näkymät ovat olleet paljon synkemmät kuin mitä on toteutunut todellisuus, se todellisuus missä nyt eletään.

Ne näkymät jotka vallitsivat elpymispakettia laadittaessa olivat sen verran synkät että ratkaisu mihin päädyttiin ja mitä nyt ollaan hyväksymässä jäsenvaltioissa,  myös Suomessa, oli varmaankin realistinen.

Nykypäivän todellisuus on kuitenkin toinen kuin mikä oli näkymä tulevaisuudesta silloin vajaa vuosi sitten. Nyt näyttää siltä että lama ei uhkaa, vaan uhkana on pikemminkin talouden ylikuumeneminen,  mitä nyt hyväksyttävänä oleva elvytyspaketti uhkaa kuumentaa lisää.


Vaikka elvytyspaketin vastustamisen syyt eivät olekkaan rationaaliset, vaan pikemminkin ideologiset, idealistiset tai populistiset, niin näyttää siltä että ei olisi niin kovin suuri vahinko vaikka Suomi tai joku muu maa, joka ei ole pakettia vielä hyväksynyt, kaataisi koko paketin.  Kansalliset elvytystoimet ja Bidenin Ameriikan massiivinen elvytys näyttävät nyt  riittäviltä toimilta torjumaan uhkaavaa lamaa.

EU:n elvytyspakettia ei silti pitäisi minusta kokonaan hylätä, vaan se pitäisi muuttaa uusia olosuhteita vastaavaksi korjailemalla sitä ja ottamalla siitä käyttöön vain tiettyjä osia,  niitä jotka liittyvät uusien teknologioiden käyttöönottoon ja vaikkapa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Itse en pelkäisi EU:n yhteistä velanottoa, enkä ajautumista ”velkaunioniin”, enkä usko muihinkaan  paketin vastustamisen ideol0gisiin motiiveihin,  olen vain muuten tullut epäileväiseksi sen suhteen onko paketti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti toteutettuna yleensä tarpeen ja onko se itseasiassa haitallinen,  auttamalla talouden ylikuumenemista laman torjumisen sijasta.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu