EU:n itsenäisyys ja Englannin persut

Meneillään on kauppaneuvottelut siitä millä ehdoilla Boris Johnsonin Englanti tulee käymään kauppaa EU:n jäsenvaltioiden kanssa ensi vuonna.

Neuvotteluissa punnitaan se onko EU päätöksissään itsenäinen, vai suostuuko se Boris Johnsonin ja Englannin persuhallituksen asettamiin ehtoihin.

Jos EU ei suostu, niin mitä sitten?

Lienee selvää että molemmilla osapuolilla, sekä EU:lla, että Englannin persuilla, on varasuunnitelmia jatkon varalta, on olemassa plan B, C …..  jne.


Englaniin persujen varasuunnitelma voi olla jopa se heidän pääsuunnitelmansa ja meneillään olevat neuvottelut ovat näin ollen pelkkää hämäystä.  Tarkoitus on esittää että muka neuvotellaan, vaikka ei ole tarkoituskaan päästä mihinkään sopimukseen. 

Englannin persujen varsinainen suunnitelma voi olla sen päävihollisen, eli EU:n heikentäminen, siten että Englannin persut pyrkivät tekemään myöhemmin erillisiä kauppasopimuksia eri EU:n jäsenvaltioiden kanssa.  Tämä olisi erittäin hyvä keino kaivaa maata EU:n perustusten alta, mutta se voi toisaalta tulla kalliiksi,  koska, jos Englanti pyrkii tekemään erillisiä sopimuksia, sopimusten pitäisi olla edullisia EU:n jäsenvaltioille ja näin ollen epäedullisia Englannille, epäedullisempia kuin mitä EU:n kanssa suoraan tehty sopimus olisi ollut.

Esimerkkinä erillissopimuksista voisi olla esim. erillinen kalastussopimus Ranskan kanssa sen kalastusoikeuksista Englannin kalavesillä ja päinvastoin.


Eihän tämä tällainen Englannin persujen strategia mitenkään edullista Englannille ole, mutta englannin persut, kuten kaikki maailman persut, eivät ajattele sillä lailla rationaalisesti että heille tärkeintä olisi raha ja hyvinvointi ja elintaso, vaan tärkeämpää persuille on idealistinen näkemys, jonka mukaan Eurooppa ei saa olla yhtenäinen, vaan sen tulee koostua pienistä erillisistä ja toisiaan vastaan kilpailevista ja sotivista maista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu