Haisee Mallorcalta

Otsikon lausahduksen kuulin jostain pihasta, pensasaidan takaa joskus näiden helteiden aikaan.

Minä en ole koskaan ollut Mallorcalla, mutta kuvittelisin että tänä päivänä Suomessa voi hyvinkin haiskahtaa Mallorcalta, ainakin jos pihassa kasvaa samantapaisia kasveja kuin siellä Välimeren saarella ja miksei kasvaisi.

Jotkut tykkää tästä ilmastosta,  kaikki eivät, en minäkään.  Ihmeen hyvin olen kuitenkin selvinnyt, vaikka vanha ilmalämpöpumppu teki stopin, eikä sitä kannata korjuuttaa, eikä uutta saa tähän hätään, 

Jostain olen kuullut,  muistaakseni kodinkoniden korjausliikkeestä, ettei alle kahden tonnin kotitalousvehkeitä kannata korjuuttaa, eikä niitä korjata, vaan hylätään ja hommataan tilalle uusi ja parempi, sellainen jossa on takuut.

Hyvän ja edullisen ilmalämpöpumpun saa omakotitaloon vähän yli tonnilla ja siihen saa viiden vuoden takuun.  Asennus tosin maksaa sekin 600 euroa, mutta asennettunakaan laite ei maksa sitä kahta tonnia,  jonka arvoisia tavaroita kannattaisi korjuuttaa. Sitäpaitsi se uusi pumppu on paljon parempi ja tehokkaampi kuin se vanha hajonnut ja säästää siis enemmän sähköä talvella, vaikka näihin kuumiin siitä ei helpotusta nyt saakkaan.

Onneksi kaupoissa ja kuntosaleilla on viileää. Siellä kannattaa käydä vilvoittelemassa.


Helteisiin palatakseni,  luulisi että tämä helle vähän helpottaisi ihmisten kaukokaipuuta sinne Mallorcalle ja muualle etelään,  kun ei sieltä sitä kuumuutta löydy sen enempää kuin täältäkään.  Mutta joillekin taitaa olla se matkustaminen tärkeintä ja sen upean uimarantavartalonsa esittely etelän pojille etelän hiekkarannoilla.

Minä en ole Mallorcalla koskaan käynyt, voisin mennäkin,  mutta silloin kun kelit on vähän viileämpiä.   Kelit on sopivat silloin kun ulkona viihtyy mielellään  t-paidassa, eikä ole liian kuuma eikä liian kylmä.  Jos vähän viilenee, silloin voi vetäistä päälleen jotain pitkähihaista ja lämpimämpää.  Sellainen keli on hyvä keli, se on vähän samanlainen kuin Suomen kesäkelit yleensä.  Mutta en minä kyllä niilläkään keleillä Mallorcalle menisi,  löytyy niitä mielenkiintoisempiakin paikkoja.


Eikä tämä keli, mikä nyt vallitsee, ole sen kamalampi kuin ne kelit silloin joskus ennen, joidenkin mielestä parempina aikoina, mutta minun mielestäni pahempina aikoina.  Muistan kun lapsena rintamamiestalossa oli kovin kuumat oltavat jos aurinko paistoi ja oli kuumat kelit.  Minulle ne on jostain syystä jääneet mieleen pahoina muistona.  

Onkohan nämä nykyiset kelit sittenkään sen ilmastonmuutoksen syytä? 

Mutta se ilmastonmuutos tulee kumminkin,  sen on tiede todistanut, ellei sitä saada pysäytettyä, joko kokonaan tai osittain.  Minä kannattaisin lämpimästi mieluimmin ilmaston viilentämistä kuin sen lämmittämistä.  Ehkäpä sillä ilmaston lämpenemistä estämään kehitetyllä tekniikalla saadaan joskus aikaan ilmaston viilennystä, jos niin halutaan, minä ainakin haluaisin.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu