Hallitus, mitä tuli luvattua ja mitä tehtyä?
Hallituksen toimet valtionvelan kasvun pysäyttämiseksi ovat osoittautuneet riittämättömiksi.
Luottoluokitusyhtiö Fitch muutti Suomen näkymät negatiivisiksi, kun se aiemmin piti niitä vakaina.
Tuloerojen tietoinen kasvattaminen, jotta ne työt joista maksetaan hyvin tulisivat houkuttelevimmiksi ja työttömänä olo tulisi kannattamammattomaksi, ei näytä toimivan.
Työllisyys ei kasva, eikä työttömyys pienene, kuten hallitus lupasi, vaan kehitys näyttää menevän aivan päinvastaiseen suuntaan.
Köyhille työttömille ei löydy töitä, vaikka heidän olosuhteitaan on huononnettu, eivät siis pääse töihin ja he siirtyvät vain hakemaan rahaa toisilta luukuilta ja toisaalta niihin töihin joista maksetaan hyvin ei löydy tekijöitä. Ulkomaisten työntekijöiden rekrytointia vaikeutetaan.
Mikä avuksi.
Ehkä hallituksen kokoonpanoa olisi syytä muuttaa, Hallituksessa on nyt paljon ideologista idealismia, (köyhien kyykytys, duunarien nöyryyttäminen ja mamujen kurmoottaminen), mutta liian vähän käytännöllisiä toimivia toimia valtion menojen supistamiseksi ja tulojen kasvattamiseksi.
Jos hallituskokoonpanoa ei pystytä muuttamaan puolueiden liian suurien näkemyserojen vuoksi, (kaikki puolueet eivät sovi erään puolueen kanssa samaan hallitukseen), niin, jotta päästäisiin idealistisista dogmaattisesta ja ideologisista ratkaisuista toimiviin ratkaisuihin, olisi ehkä syytä hajottaa eduskunta ja pitää uudet vaalit.
Sekään ei ehkä muuta mitään, mutta ei tästä kyllä näinkään yhtään mitään tule.
Hyvä Arto ja kiitos erinomaisesta huomioista Hallituksen kokoonpanon uusimiseksi.
”Ehkä hallituksen kokoonpanoa olisi syytä muuttaa, Hallituksessa on nyt paljon idealismia (köyhien kyykytys, duunarien nöyryyttäminen ja mamujen kurmoottaminen)”
Kirjoituksesi perusteella ehdotan Hallituksen kokoonpanoksi. Selvästi realistisempaa talouspolitikkaa toteuttavat:Vihreät, Vasemmistoliitto ja pienin varauksin Suomen Sosialidemokratinen puolue vahvistettuna Ruotsalaisella kansanpuolueella.
Näillä mainitsemillani puolueilla on vahva näyttö edelliseltä Hallituskaudelta.
Velkaantuminen väheni ja samoin työttömyys ja muutenkin Suomen talous kukoisti. Vihreäsiirtymä eteni voitokkaasti ja toi runsaasti ispoja tilauksia ulkomailta.
Ilmoita asiaton viesti
”Näillä mainitsemillani puolueilla on vahva näyttö edelliseltä Hallituskaudelta.”
Vaoikka niiden näyttö ei niin kova olisikaan olliut, niin eivät ne ainakaan kyykyttäneet köyhiä, eivät nöyryyttäneet duunareita, eivätkä kurmoottaneet mamuja, kuten nykyhallitus tekee, tulosten jäädessä muuten yhtä laihoiksi kuin edellisen hallituksen tulokset, vaikka tällä nykyhallituksella ei olekaan mitään koronaa kukustettavanaan.
Näyttää siis siltä että nykyhallituksesta ei ole mihinkään. Jos tähän tulisi päälle vielä joku katastrofi…….. joku korona???? ……. mitä sitten?????
Ei oltaisi enää kuilun partaalla, kuten nyt, vaan siellä kuilussa.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, tuo sinun kyykytys-veisusi alkaa olla jo aika kulunut, keksi jotakin uuttaa, vaikka köyhien näännytys. Vennamollakin oli talonpojan tappolinja.
Hallitus voisi tehdä lakiesityksen työttömien pakkotyöllistämisestä. Jokaiselle yritykselle tulisi työllistämiskiintiö. Työttömän saama työttömyyskorvaus maksettaisiin yritykselle, jonka olisi maksettava palkkana vähintään tuo määrä. Toinen mahdollisuus olisi, että ammattiliitoille tulisi ”reppufirmavelvoite” . Maksaisivat ammattiliiton jäsenelle palkkaa ja vuokraisivat hänen työpanostaan yrityksille. Ja vielä kolmantena konstina: ammattiliitot perustaisivat ”malliyrityksiä” missä työntekijän palkat ja edut olisivat parempia kuin riistäjien firmoissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Arto, tuo sinun kyykytys-veisusi alkaa olla jo aika kulunut, keksi jotakin uuttaa, vaikka köyhien näännytys. Vennamollakin oli talonpojan tappolinja.”
Kiitos neuvosta, mutta kuten tämä sinunkin reaktiosi osoittaa, ”köyhien kyykytys” tuntuu vielä terminä hyvältä ja se toimii juuri niinkuin sen pitää toimia, jos se ärsyttää. 😎
Sinulla on oikein hyviä ehdotuksia työttömien työllistämiseksi. Olen kyllä samaa mieltä siitä että kaikki työkykyiset pitäisi työllistää ja heidän elantonsa sidottaisiin jollakin tavalla tähän työllistymiseen, jotta se sohvalla makoilu ei olisi enää vaihtoehto työssä käymiselle.
Ongelma tässä asiassa on se että kun periaate on sellainen että palkan pitäisi aina riittää elämiseen, niin työpanos ei aina, ei ainakaan työnantajien mielestä, vastaa sellaista palkkaa jolla ihminen pystyisi elämään. Minun ratkaisuni tähän olisi se että palkkaa maksettaisiin työpanoksen perusteella, eikä työehtosopimuksessa määrätyllä minimipalkalla, joka takaisi sen kohtuullisen toimeentulon. Jos työpanoksen perusteella maksettu palkka ei riitä elämiseen, se loppuosa elannosta hoidettaisiin sitten negatiivisen tuloverotuksen kautta,
En usko että tällä ratkaisulla olisi sen suurempaa vaikutusta valtiontalouteen, tai valtakunnan talouteen, mutta se poistaisi sen epäkohdan joka niin kovasti ärsyttää työssä käyviä, että elää voi työssä käymättäkin.
Negatiivisen tuloveron myötä voitaisiin työssä käyminen tehdä velvoittavammaksi kuin mitä se nyt on ja sellaiset jotka on tilapäisesti työttöminä jostain paremmin palkatusta hommasta, voitaisiin velvoittaa ottamaan väliaikaisesti vastaan muita hommia, sellaisia joissa he eivät olisi niin taitavia, mutta jotka olisivat helppoja ja yksinkertaisia hommia ja palkka olisi sen mukaisesti paljon heukompi.
Kommentti on muuten hyvä, mutta se ei nyt koskettanut blogin aihetta, eli hallituksen ilmiselvää kykenemättömyyttä vastata populistisiin vaalilupauksiinsa.
Vaikka köyhiä kyykytetään, duunareita nöyryytetään ja mamuja kurmootetaan, se ei näytä luvatulla tavalla vaikuttavan valtiontalouden alijäämään, vaikka tämän sanottiin olevan näiden toimien tarkoitus,
Niinpä epäilen ettei tämä edes ollut näiden toimien tarkoitus, vaan se oli pelkästään kokoomuksen äänestäjien palkitseminen, mikä tapahtuu köyhiä kyykyttämällä ja duunareita nöyryyttämällä, sekä persujen äänestäjien palkitseminen, mikä tietenkin tapahtuu mamuja kurmoottamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Negatiivinen tulovero on mielenkiintoinen ajatus, voisi tosiaan toimia työllisyyttä edistävästi. Siinä pitäisi ottaa huomioon eri puolilla maata oleva eri kustannustaso. Etenkin asumiskustannukset vaihtelevat valtavasti ruuhkasuomen ja haja-asutusalueen välillä.
Mitä sitten tulee hallituspuolueiden vaalilupauksiin, en ihan tarkkaan muista luvattiinko olla kyykyttämättä ja kurmoottamatta köyhiä. Uusia työpaikkoja kyllä luvattiin ja velkaantumisen katkaisua. Hallituskautta on kulunut vasta rapiat neljännes joten aikaa on vielä.
Ilmoita asiaton viesti
”Uusia työpaikkoja kyllä luvattiin ja velkaantumisen katkaisua. Hallituskautta on kulunut vasta rapiat neljännes joten aikaa on vielä.”
Joopa joo. Kokoomuksessa kyllä tiedettiin ihan hyvin, ehkä persuissakin, miten pienet mahdollisuudes Suomen hallituksella on vaikuttaa asiaan, ellei tarvittavia leikkauksia oikeasti suoriteta, tai tarvittavia veronkorotuksia oikeasti tehdä. Tämä tiedettiin, silti luvattiin ja sitä minä kutsuisin populismiksi ja siitä tämä hallitus pitäisi vetää roikkumaan. No häveliäisyyden vuoksi en sano että mistä roikkumaan.
Suomen velkaantumisesta päättävät oikeasti ne virkamiehet jotka jakavat neuvoja ministereille ja ne on ainoat jotka ymmärtävät asiasta tarpeeksi, tehdäkseen siitä päätöksiä.
Leikkaukset ja veronkorotukset nimittäin syövät kansantaloutta ostovoiman pienenemisen kautta ja valtion velka ei ole oikeasti sitä mitä sen kuvitellaan olevan.
Kansainväliset suhdanteet Suomen yritysten johdon pätevyys, sekä EU;n keskuspankin harjoittama finanssipolitiikka määrittävät sen miten Suomelle velkoineen käy tulevaisuudessa.
Mutta tottakai, jotain voidaan tehdä, kuten työvoiman hankkimista ulkomailta, tutkimuksen rahoittamista, yritysten kannattavuuden parantamusta verotuksen avulla ja kansainvälisen yhteistyön edelleen kehittämistä eri aloilla, kuten tutkimuksessa ja muussa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Nyky hallituksesta ei ole mihinkään. Mitään kunnon päätöksiä ei ole saatu aikaan. velanotto vain kasvaa ja SOTE alueiden talous sen kuin sakkaa.
Myöskin Ukrainasodan hallinnassa on puuteita samoin Gazan kansanmurhan tuomitseminen on pahasti kesken.
Työelämää ei ole uudustettu eikä duunareille ole riittävästi suorittavaa työtä tarjolla. Tekoäly ja automatio saavat vapaasti viedä duunareilta hyviä työpaikkoja, joista ennen sai hyvät sunnuntai ja pyhätyökorvaukset. Monet perheet pakoitetaan asumaan vaatimattomasti kun asumistukia vähennetään eikä köyhät saa nauttia Työterveydenhoidosta, kun ei ole vakituista työpaikkaa, niin kuin vihreämmällä oksalla olevilla.
Verotusta olisiva korjattava, niin ettei kukaan millään voisi ansaita niin paljon rahaa että voisi rikastua.
Ilmoita asiaton viesti
”Verotusta olisiva korjattava, niin ettei kukaan millään voisi ansaita niin paljon rahaa että voisi rikastua.”
Niin, tämä hallitus on tehnyt juuri päinvastoin ja yrittää tehdä rikastumisesta helpompaa. Tarkoituksena on kannustaa mahdollisimman monet tavoittelemaan rikastumista ja mahdollisimman harvat tyytymään siihen mahdollisimman niukkaan toimeentuloon jota on nyt juuri sen takia kavennettu.
Siinä vain ei ole nyt käynyt niinkuin hallitus on laskelmoinut. Ei ole tullutkaan sataatuhatta uutta työllistä. eikä satatuhatta työtöntä ole työllistynyt, vaan on käynyt juuri päinvastoin. Avoinna oleviin työpaikkoihin ei edelleenkään tahdo löytyä oikeanlaisia työntekijöitä.
Mikä on mennyt pieleen?
Eivätkö ihmiset ole toimineet sillä tavalla kuin hallitus on kaavaillut.
Eikö kepitys ole ollut tarpeeksi raakaa?
Eivätkö porkkanat ole olleet tarpeeksi houkuttelevia?
Eivätkö kansainväliset suhdanteet ole olleet suosiollisia?
Ovatko suomalaiset yritykset huonoja, eivät pärjää kansainvälisessä kilpailussa? Pitäisikö niiden johtoporrasta uusua, antaa potkuja ja ottaa uudet ja paremmat miehet tilalle, johtamaan yrityksiä?
Vai onko kaikki sittenkin vain sen entisen pääministerin syytä?
Ilmoita asiaton viesti
Arto!
Esittämäsi kysymykset ovat täysin aiheellisia ja oikeita. Oikeita vastauksia en vain löydä. Tietoni ja taitoni eivät vai ole riittäviä.
Vastauksia varmaan tulee esille tulevaisuudessa, mutta pelkään että yksinkertaisia ja oikeita vastauksia ei niin vain pulpahda esille.
”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”
Näin lausui 1600-luvulla Kustaa II Adolfin valtakunnankansleri Axel Oxenstierna. Nyt voitaneen lausua; ”Kuinka rajallisella ja lyhytnäköisellä ajattelulla meitä hallitaan”. Ylä-Satakunta lehti 12.8.24.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei tuosta hallituksen touhusta mitään tule – päivästä toiseen kamalaa katsottavaa!🙈
Uudet eduskuntavaalit kehiin!🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Alle puolet Suomen kansasta on tämän hallituksen touhun takana ja tilanne on ollut sama jo useissa gallupeissa. Turha osaamattomuudesta on SAK:ta syyttää.
Poliitikoilla tuntuu olevan aina vika peileissä, kun naamansa vino..
Ilmoita asiaton viesti
No mutta, Arton nyt pitää mennä migrin töihin ja valkata sieltä ne työntekijät. Varokin sitten ettei sieltä tule yhtään ainoaa sosiaalivarojen kuluttajaa, se nimittäin tietää aina vaan lisää leikkauksia suomalaisten tukien saajien elämään. Muista sitten olla tarkkana.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minua huolita toihin.
Onneksi olen eläkkeellä.
Hallitus ei pysty minua kyykyttämään,
niinkuin köyhiä ja työttömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Veroprosenttia nostaa niin alkaa näkymään Artonkin taloudessa.
Työnverotukseen hallitus ei koske,mutta kaikki muu vero nousee kuin pullataikina.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni laskin joskus että jokaista meitä suomalaista pitäisi ”rokottaa” viidellä eurolla päivässä, sadallaviidelläkympillä kuussa ja vajaalla parilla tonnilla vuodessa, jotta velanotto saataisiin loppumaan.
Minun kohdallani se ei onnistu tulonsiirtoja keventämällä, minua ei sillä tavalla voida kyykyttää, kun en nauti juurikaan mitään tukia, muistaakseni.
Sen sijaan lääkekorvauksista voisi minun kohdallani saada muutaman euron päivää kohti ja muutamia satasia vuodessa, helposti, kelakorvauksia pienentämällä.
Eläkkeeni pienentäminen ei valtiontaloutta paranna, koska se raha ei tule valtion pussista, päinvastoin se pienentäisi valtion verotuloja.
Kaikkein helpoin tie ottaa minulta se viisi eurooa päivässä, sataviisikymppiä kuussa ja vajaat pari tonnia vuodessa, olisi verotuksen kiristäminen, mutta se on hallitukselle ideologisesti mahdotonta ja vaalilupausten rikkomista.
Toki verotuksen kiristämisellä, samoin kuin kelakorvausten pienentämisellä on myös haittapuolensa, ne toimet pienetävät ostovoimaa ja vähentävät kaupankäyntiä, kuten myös tuotantoa ja tämä ostovoiman supistuminen johtaa siis työpaikkojen menetyksiin ja pienempiin voittoihin yritysten omistajille.
Kun kulutus pienenee, se vähentää investointihalukkuutta ja investointivarat, joita on paljon, jäävät jonnekin makaamaan.
Parasta olisi jos palautettaisiin tulonsiirrot ennalleen, se raha menisi suoraan kulutukseen, mikä puolestaan parantaisi työllisyyttä, yritysten voittoja ja niiden omistajien osinkoja. Investoinnit käynnistyisivät.
Hallituksen politiikka, jossa rahaa jaetaan lisää rikkaille, ei aiheuta kulutuksen kasvua, koska rikkailla on jo kaikkea, eiväkä ne voi syödä eikä kuluttaa määräänsä enempää. Sen sijaan ne rahat menevät kansainvälisen sijoituspääoman kasvattamiseen, mitä pääomaa on jo ennestään liikaa, eikä sille ole mitään käyttöä, kun ei kannata investoida, kun ei ole kulutusta.
Kaikki eivät pysty sitä viittä euroa päivää kohti valtiolle myöntämään, vaikka toisaalta vauvatkin voivat autaa. Äitiyspakkausta voitaisiin halventaa, lapsilisiä voitaisiin pienentää ja vanhemmat voisivat ostaa vähemmän vaatteita ja leluja.
Mutta koska kaikki eivät kuitenkaan siihen viiteen euroon pysty, joidenkin pitäisi antaa enemmän, ehkä minunkin vähän enemmän.
Velan pois maksaminen on taas toinen juttu. Inflaatio pienentäisi kyllä velkaa, jos sitä ei otettaisi koko ajan lisää, mutta jotta päästäisiin Ruotsin ja Norjan velkatasolle, se vaatisi ihmisiltä suuria taloudellisia uhrauksia, kenties valtion velan ottamista omalle kontolle.
Se voisi olla mahdollista silläkin perusteella että Suomessa kuulemma ihmiset ovat henkilökohtaisesti vähemmän velkaantuneita kuin Ruotsissa. Ihmisillä Suomessa pitäisi siis olla varaa ottaa valtion velkoja omalle kontolle, eihän niitä kaikkia velkoja tarvitsisi ottaa, sen verran vain että valtio pääsisi velanotossa tasoihin Ruotsin kanssa, mikä on jostain syystä suomalaisille tärkeä juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se suakin kyykyttää, eläkeläisille vielä lisää veroja. Miksi et muuten kykyne töihin enää eläkepäivillä? Tuossa paikallisen sataman kohdalla kattelen kun kattelee kontteja satamaan tuovia kuskeja, hyvinkin usein nuo ovat jo ylittäneet vuosia sitten eläkeiän, vaan työ maistuu. Ei kai vaan ole ollut aikanaan väärä ammatin valinta. Itte kun on tullut ajeltua pitkin ja poikin pohjoismaita, kaks reissuu kerralla espanjaan, eka ja toka, ei ikinä enää sinne. Norjaan jos vielä joskus joku antais vermeet käteen talvella ja Haukelifjellin ylitykselle. Haastetta pitää olla aina työntoimessa.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaantumisessa mennään juurikin EU:n asettamalla kriisirajalla 60 % BKT:sta
https://www.velkakello.fi/
Ilmoita asiaton viesti
”Velkaantumisessa mennään juurikin EU:n asettamalla kriisirajalla 60 % BKT:sta.”
EU:n asettamat rajat on vain paperia.
Valtin elkaantumisessa on mielestäni kaksi näkökohtaa.
1) Liika velkaantuminen voi viedä talouden sekaisin, niin että kukaan ei tiedä missä mennään ja varmuuden vuoksi ei tehdä mitään.
Talushan ei ole rahaa eikä velkaa, vaan se on sitä että tehdään, myydään ja ostetaan asioita. Velat ja rahat on vain sellaista markkinoiden tasapainoa. Okea talous on asioiden tekemistä, myymistä ja kuluttamista. Jos ylivelkaantuminen estää näitä asioita tapahtumasta, silloin on piru merrassa.
2) Toinen juttu sitten on se että ihmiset pelkää tätä valtion velkaa, mutta se nyt on vain sellainen tunnejuttu se, Pelko ei ole kivaa eikä hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Viherpunikit Keskustoineen taas vain valtaan Marinin johdoin menolisäyksin ja julkisen sektorin kasvattamisineen, niin hyvä tulee nollakoroin… 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Mihin tarvitaan viherpunikkeja, kun tämä sinimusta ei pysty leikkaamaan menoja, eikä kasvattamaan tuloja ja valtio velkaantuu.
Sinimustan ainoaksi ansioksi jää köyhien kyykyttäminen, duunarien nöyryyttäminen, mamujen kurmoottaminen ja kehitysavun leikkaaminen, sekä veronalennusten jakaminen rikkaille.
Se raha mikä otetaan köyhiltä kyykyttämällä, on pois kulutuksesta ja kaupasta ja tuotannosta, yritysten voitoista ja työllisyydestä ja se raha joka jaetaan rikkaille, kasvattaa sijoituspääomia maailmanlaajuisesti. Prosentti niistä sijoituksista voi tulla Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
””Hallituksen toimet valtionvelan kasvun pysäyttämiseksi ovat osoittautuneet riittämättömiksi.””
Olen samaa mieltä blogistin kanssa. Ulkomaan luokituslaitos samalla linjalla. Tarkoittaa että velkaantumisastetta eli leikkauksia täytyy tehdä lisää ennen kun joudumme muiden tahojen osoittamalle Kreikan-tyyliselle sivuraiteelle!
Onneksi näkyy valoa, ilman nyt tehtyjä leikkauksia velanotto tulevalle vuodelle olisi ollut vielä suurempi.
Omalta osaltani annan kyllä hallitukselle risuja; kaikkien toimijoiden tulee olla tasa-arvoiset verottajan edessä. En hyväksy verotuksen vapaamatkustajia kuten säätiöitä ja ansio-/pääomatulojen erillisverotuspuliveivaajia.
Jossakin kohtaa nyt hyvää työtä tekevä hallitus ampuu otseään jalkaan jos ei tilkitse veropohjaa edellä kertomani mukaisesti. Ainoastaan verotuksen oikeudenmukaisuus voi säilyttää kansakunnan yhtenäisyyden kun meille jaetaan niukkuutta ja kurjuutta.
Ilmoita asiaton viesti
””Hallituksen toimet valtionvelan kasvun pysäyttämiseksi ovat osoittautuneet riittämättömiksi.””
Olen samaa mieltä blogistin kanssa. Ulkomaan luokituslaitos samalla linjalla.”
Minä en usko että hallituksella olisi suurista puheista ja lupauksista huolimatta edes tarkoitus oikaista valtion budjetin alijäämää, tarkoitus oli vain rangaista niitä joilla menee muutenkin huonosti ja palkita niitä joilla menee muutenkin hyvin, eli kasvattaa tuoloeroja ja varallisuuseroja.
Se on siis tämän hallituksen todellinen päämäärä ja sillä päämäärällä on myös hallituspuolueiden äänestäjien kannatus.
Valtioiden velat on jotain muuta kuin velkoja, ne on finanssipolitiikkaa, jotka hoituvat finanssipoliittisin keinoin.
Voi olla jopa viisasta pitää valtion velkaantumisaste jollain keskimääräisellä tasolla. Minä en tosin osaa perustella tätä kannanottoani, se on minun osaltani vain aavistus, mutta valtiontaloutta ohjaavat todellisuudessa muut kuin ministerit ja ne kyllä tietävät tilanteen ja osaavat laskea riskit ja mahdollisuudet ja osaavat ohjata ministereitä päätöksenteossa oikealla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen että julkishallintoa (= veronmaksajien turhanpäiväinen valvonta kaikissa mahdollissa yksityiskohdissa) on tarvis vähentää tosi raskaalla kädellä. Ei tavita ministeriöiden jne. päällikön- johtajan-ylijohtajan-päjohtajaa jne. Julkishallinnossa voi lisäksi panna toimeen rekrytointikielto, kun joku lähtee pois tai eläkkeelle niin työt jaetaan muiden kesken, näin saadaan kampaviineriremmistä löysät pois. Kun minä jäin työeläkkeelle -21 niin seuraajaa ei palkattu ja kolmelle muulle ihmiselle kerrottiin että saatte jatkossa omin nokkinenne hoitaa tuoreryhmienne tekniset ongelmat. Näin siis yksityisessä yrityksessä!
Paljon on ollut puhetta lapsilisien tarpeellisuudesta. Kun oma lapsi oli pieni -90-luvun alussa ja meidän työtilanne myös laman kourissa niin lapsilisä oli tosi tarpeen. Voisi kuvitella että verokarhu voi perkata vanhempien tulot ja hallitus voisi säätä tulorajat jonka alle jääville maksetaan lapsilisät, ja enemmän tienaaville ei makseta. Vuoden lapsilisät on niin iso rahapotti että siitä voi hyvin leikata.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuoden lapsilisät on niin iso rahapotti että siitä voi hyvin leikata.”
Katselin tuossa mitä lapsilisät oikein on ja totesin että ensimmäisen lapsen lapsilisällä ei vielä kuitata sitä velkaa jota valtio tekee meidän jokaisen puolesta, myös pienten lasten puolesta.
Valtio siis ottaa jokaista lasta kohden enemmän velkaa kuin mitä se maksaa lapsilisää. Toki seuraavien lasten osalta tilanne on vielä pahempi, eli valtio maksaa enemmän lapsilisää kuin mitä se ottaa lasta kohden uutta velkaa.
Mutta joo, minun vanhempani säästivät minun lapsilisäni tilille, jotta minä sitten pääsisin paremmin elämisen alkuun kun en enää saa lapsilisää ja kun pitää lähteä kotoa omilleen. Ei se säästö silloin kummoinen ollut, inflaatio söi siihen aikaan säästöt tehokkaasti ja kun pääsin vihdoin lapsilisätiliini käsiksi, minulla oli jo opintovelkaaviisinkertainen määrä siihen säästöön nähden ja lisää piti vielä tehdä.
No, sai sillä rahalla ikivanhan datsunin reppanan ja siihen minä ne lapsilisärahat törsäsin, mutta tarpeen se auto silloin oli. Sen jälkeen autoilu on jatkunut omilla ansioilla hankituilla autoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitus oli VUOSI-JA VALTAKUNNANTASOLLA miettiä rahasummaa mikä liikkuu valtion lapsilisämomentilta? Nyt kun valtion rahat tiukalla niin ovatko lapsilisät todella tarpeen maksaa suurituloisille?
Näitä aikoja käydään myös eipäs-juupasväittelyä JSN-puljun valtionavusta jotka kerrotaan jatkossa vedettävän pois. Asiaa sivusta seuranneena tulee minullakin mieleen että eräiden mediatahojen itsesääntelypuljua ei ole tarpeen kustantaa edes osittain veronmaksajien varoista!
Ilmoita asiaton viesti
Valtaan pääsee lupaamalla ja äänestäjät tulevat pettymään.
Uusien työpaikkojen lisääminen odottaa toimia?
Soten korjaaminen odottaa toimia?
Velkaantumisen taittaminen odottaa toimia?
Heikompiosaisista luvattiin pitää huolta odottaa toimia?
Ilmoita asiaton viesti
”Valtaan pääsee lupaamalla ja äänestäjät tulevat pettymään.
Uusien työpaikkojen lisääminen odottaa toimia?
Soten korjaaminen odottaa toimia?
Velkaantumisen taittaminen odottaa toimia?
Heikompiosaisista luvattiin pitää huolta odottaa toimia?”
Toimien sijaan saadaan uusia lupauksia,
mutta juuri niitähän äänestäjät haluaa, lupauksia.
Tulevat saamaan juuri sitä mitä haluavatkin,
Ilmoita asiaton viesti