Halloween tulee,  se on vanha kelttiläinen pakanallinen traditio

Maailmassa mikään ei ole pysyvää, mutta jotkut asiat ovat aika pitkään pysyviä, kuten halloween- traditio, joka on vanha kelttiläinen pakanallinen perinne.

Seuraavassa ote Wikipediasta.

 

Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan.

 

Kaikki Suomeen tunkeutunut vieras kulttuuriperinne ei ole kristillisenäkään aikana ollut pelkästään kristillistä, vaan myös uusia pakanallisia perinteitä on tunkeutunut Suomeen kristillisenä aikana.  Tämäkin pakanallinen halloween perinne on Suomessa vielä varsin nuori.

Maailma yhtenäistyy ja globalisoituu monin tavoin, vaikka vastakkaistakin  virtausta on samalla kertaa  näkyvissä, kuten esimerkiksi brexit.


Keltit hallitsivat ennen suurinta osaa keskeistä pakanallista Eurooppaa. Silloin Halloween oli kai siellä normaaliin elämään liittyvä rituaali.  Kun pakanallinen Rooma valloitti kelttien alueet, perinne kai säilyi, koska pakanalliset roomalaiset eivät yleensä halunneet käännyttää ihmisiä omaan uskoonsa ja omiin tapoihinsa.  Silti roomalaiset tavat ja uskomukset levisivät Euroopassa valloitusten myötä. 


Kun kristityt saivat otteen Rooman valtakunnasta, meno muuttui.  Kristityt halusivat että kaikki ihmiset noudattaisivat vain kristillisiä tapoja.  Kielletyksi muuttui sekä Roomalainen vanha kylpyläkulttuuri, että Euroopassa yleinen saunakulttuuri, joka tosin säilyi Euroopan syrjäisissä kolkissa,  Suomessa ja Venäjällä.  Vanhat kelttien perinteet, kuten halloween, saattoivat säilyä jossain Euroopan syrjäisissä kolkissa,  kuten Irlannissa.

No, sittemmin kristityt ovat antaneet periksi kaikenlaisille muillekin vanhoille pakanallisille tavoille kuin kylpylöille ja saunomiselle.  Myös  suomalainen, tai oikeastaan pohjalainen  pääsiäisnoita-perinne, noitien rituaalinen polttaminen kokossa pääsiäisenä sallittiin.  

Pohjalainen tapa, noitien polttaminen pääsiäisenä, tuskin on alunpitäen suomalaista kulttuuriperintöä, vaan ulkomaista hapatusta kuten melkein kaikki kulttuuri,  alunperin ulkomaista rappiokulttuuria siis, kuten halloween ja kaikki se kulttuuri jota nyt suomalaiseksi kulttuuriksi väitetään.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu