Hoitotakuu-hoitajien saatavuus-hoitajien palkkaus-verotus

Suomessa on paljon sellaisia ratkaistavia asioita jotka ovat mahdottomia ratkaistavaksi.  Yksi niistä on tämä hoitotakuu. 

Hoitotakuuhan tarkoittaa sitä että sairaille ja vanhuksille pitäisi olla tarpeeksi päteviä lääkäreitä ja  hoitajia, jotta sairaat ja vanhukset tulisivat hoidettua.  Hoitotakuu ei toteudu  jos hoitoon ei pääse,  jos hoito on huonoa, eli jos hoitavia käsiä ei ole.


Hoitoon ei pääse ja hoito on huonoa jos hoitotyöhön ei saada tarpeeksi koulutettua väkeä.  Koulutettua väkeä ei saada tarpeeksi jos työ on raskasta, huonosti palkattua ja huonosti arvostettua ja jos hoitohenkilökuntaan kohdistuu väkivallan uhka. 

Mikäli hoitoalalla vallitsevat työntekijöiden mielestä heikommat olosuhteet kuin muilla aloilla, ihmiset eivät valitse työurakseen hoitoalaa, vaan hakeutuvat mielestään parempiin työsuhteisiin, tai jos valitsevatkin hoitoalan, hakeutuvat töihin sinne missä hoitoalalla työntekijöiden olosuhteet ovat paremmat kuin Suomessa.


Asiaa ei voi korjata muuten kuin lisäämällä hoitohenkilökunnan palkkausta, työhyvinvointia, työturvallisuutta ja työn yleistä arvostusta.  Tämä puolestaan vaatii valtiolta panostusta, eli rahaa, mutta sitä  rahaa ei valtiovallalla ole. 


Jotta valtiolla olisi rahaa hoitaa homma, valtion pitäisi kerätä enemmän  veroja, mikä ei onnistu, koska äänestäjät ovat sitä mieltä ettei veroja saa nostaa.  Äänestäjät vaativat kyllä parempia hoitopalveluita, mutta verojen korottamisen sijaan äänestäjät vaativat verojen alentamista.

Jos veroja alennetaan, on valtiolla entistä vähemmän rahaa jolla se voi pitää hoitohenkilökunnan työssä ja voi palkata sitä lisää, jotta hoitotakuu toteutuisi.Näillä näkymin näyttää siis kovasti siltä ettei hoitotakuu tule toteutumaan, se jää tyhjäksi paperiksi, koska suurin osa niistä jotka veroja maksavat eivät ole sairaita, eivätkä pidä ihmisten hoitamista tärkeänä, vaan he pitävät tärkeämpänä sitä että valtio verottaa heitä vähän, ei nosta veroja, vaan laskee veroja.

Tilanne hoitotuen osalta on siis mahdoton.  Hoitoa ei voida saada kuntoon näillä edellytyksillä, hoitotakuuta ja  puolueiden ihmisten hoitoa koskevia vaalilupauksia on mahdoton toteuttaa.


Jotta tämä pulma voitaisiin ratkaista,, siihen tarvittaisiin taikuria, Pete Poskipartaa, joka kenties osaisi tehdä sen tempun.  Jos ei osaa, kenties hän osaisi tehdä jonkun silmänkääntötempun, jolla voisi saada joko hoidettavat tyytymään huonoon hoitoon, tai verotettavat tyytymään korkeampaan verotukseen.

Todennäköistä on ettei hallitus tähän taikatemppuun tai silmänkääntötemppuun pysty, vaan sekä veronmaksajat, että hoidokit, tulevat jäämään tyytymättömiksi ja seuraavaksi kaikki ihmiset äänestävätkin jotain ihme populistia, ihmeiden tekijää, joka lupaa sekä laskea verotusta, että huolehtua hoitotakuusta.

Tämä  populistinen  lupaus tulee tietenkin jäämään pelkäksi lupaukseksi, mutta sen seurauksena Suomea tulevat seuraavaksi johtamaan vastuuttomat populistit, joiden toimet voivat olla mitä sattuu, muissakin asioissa kuin näissä sote-asioissa.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu