Huh Hellettä, sanoi jänis pakkasella.

Helteestä jotkut varmasti tykkää,  ainakin sanovat niin.  Minä en tykkää ja voin sanoa sen.

Kuumuudelta ei voi suojautua, kuten kylmyydeltä, eikä keinotekoisesti viilennetty ilma tunnu yhtä mukavalta kuin luonnollinen viileys.


Mutta ei tätä niin kauan kestä.  Viimeistään syksyllä taas viilenee, eikä siihen ole pitkä aika enää.  Siihen asti pitää kestää. Tänä vuonna on onneksi viilennyslaitteet kunnossa. Viime vuonna ilmaviilennyspumppu sanoi työsuhteensa irti kahdentoista vuoden palveluksen jälkeen, eikä helteisiin saanut vielä uudesta pumpusta apua.  Nyt on homma kunnossa.


On tullut sen verran tuolla etelän kuumuudessa aikoinaan elettyä että voi sanoa että kyllä on tullut harjoiteltua tätä kuumuudessa elämistä. Harjoitus ei ole tuottanut tulosta.  Kuumuus tuntuu yhtä epämukavalta harjoittelun jälkeen kuin ennen sitä. 

Toki kuumat kaudet kotimaassa ovat nekin tukalia, mutta ne kestävät onneksi vain vähän aikaa, vaikka liian kauan kestävätkin.  Etelässä ne kuumat kelit kestävät monta kuukautta. Siinä on kestämistä.


En keksi viileistä keleistä mitään moitittavaa,  kylmät kelit on sitten jo eri asia, mutta niitä on talvella aika vähän. Yleensä talvellakin saadaan nauttia viileistä keleistä, joka talvella tarkoittaa muutamaa astetta pakkasta.  Kesällä ne ihanat  viileät kelit on silloin kun lämpötila on alle 18 astetta.


Nyt on  kohta taas 30 astetta ja se on kuuma.  

Mitenkähän ne sotilaat pärjäilee siellä Ukrainan helteessä?  Miten ne jaksaa siellä sotia?  Kuinka ne jaksaa ampua tykillä ja laittaa ohjuksia menemään?  Miten ne oikein jaksaa hyökätä?  Jos minä olisin sotimassa tässä helteessä ja joku hyökkäisi päälle, en kyllä jaksaisi puolustaa, enkä edes karkuun lähteä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu