Huolestuttaako Suomen valtion ottama laina

Ennen minua huolestutti se miten Suomi velkaantuu kovaa tahtia, eikä asialle voinut mitään yksikään hallitus.  Jotkut hallitukset  lisäsivät valtion menoja, toiset hallitukset leikkasivat veroja alas, mutta eivät leikanneet valtion menoja alas.

Kumpikin tapa vain lisää valtion velkaantumista, koska tonen tapa vähentää valtion tuloja ja toinen tapa lisää sen menoja.

Molemmat tavat hallita ovat populistisia. Toiset ajavat rikkaiden etua, toiset köyhien etua, mutta kukaan ei oikein piittaa mitään valtion taloudesta, vaan velkaantuminen senkuin lisääntyy ja velka senkun kasvaa, vuosi vuodelta.

Olisi tarvittu sellaisia hallituksia jotka sekä nostavat veroja että leikkaavat menoja.  Sillä tavalla valtion talous saataisiin helposti tasapainoon, mutta ne puolueet jotka hallituksessa sitä politiikkaa harjoittaisivat, joutuisivat kärsimään nöyryyttävän tappion seuraavissa vaaleissa, eikä entisillä hallitusherroilla olisi hilloptolpille enää mitään asiaa.


Tällä hetkellä tilanne on muuttunut.

Nyt minua huolestuttaa eniten niiden kohtalo jotka lainaavat rahaa Suomen valtiolle.  Olen nimittäin ihan varma siitä ettei Suomeen saada koskaan sellaista hallitusta joka alkaisi maksamaan takaisin Suomen velkoja.  Se olisi nimittäin politikkojen uran kannalta kohtalokas virhe.

Olisin vielä enemmän huolestunut ellen tietäisi että se raha mitä Suomen valtiolle lainataan on ylimääräistä rahaa niille jotka sitä rahaa Suomen valtiolle lainaavat, eivät ne sitä rahaa itse tarvitse, eivätkä ne tule sitä rahaa koskaan saamaan takaisin, mutta ei se heitä suuremmin haittaa, sillä eiväthän he sitä rahaa mihinkään oikeastaan tarvitse. Se on sitä rahaa jota sijoitellaan ja lainataan eri paikkoihin toivossa että raha ehkä poikii vähän lisää rahaa, tai ainakaan ei katoa minnekkään minkään inflaation tai rahan arvon katoamisen seurauksena. Jos Suomen velat jäävätkin maksamatta, se on pikkurahaa niille jotka sen rahan ovat Suomen valtiolle myöntäneet.  Kukaan ei ole niin hölmö että sijoittasi kaikki rahansa samaan koriin, ei ainakaan Suomen valtion velkakirjoihin.

Tai …. toki, saavathan ne sen Suomelle lainaamansa rahan takaisin, kunhan lainaavat ensin Suomen valtiolle uutta rahaa, millä Suomi maksaa pois vanhat velkansa, sillä eihän maksukyvytön maa, jonka asukkaat eivät halua maksaa veroa, pystyisi muuten velkojaan takaisin maksamaan kuin uudella lainalla.


Kun se velka näinollen aina uusitaan ja se jatkuu vuodesta toiseen,  siirtyy se vähitellen niiltä ihmisiltä jotka sen ovat myöntäneet, heidän lapsilleen,  tai muille perillisilleen, perittäviksi niiden lapsilta joille se velka on joskus myönnetty, eli meidän suomalaisten lapsilta ja lastenlapsilta.   Se velka menettää vähitellen myös moraalisen juridisen sitovuutensa. Pitääkö meidän lapsiemme muka maksaa meidän ottamiamme velkoja alkuperäisten velkojien jälkeläisille?


Mutta vaikka juridinen sitovuus säilyisi jälkipolvillemme, ei hätää.   Velkapaperit muuttuvat vähitellen velkojien jälkeläisten kassakaapeissa, tai Suomen pankin holveissa, minne ne ovat vaivihkaa siirtyneet, jätepaperiksi, joka voidaan sitten sieltä siirtää jätepaperikeräykseen,  josta se kulkeutuu paperitehtaalle uusiokäyttöön, ei tosin Kaipolan tehtaalle, mutta jonnekin ulkomaille, missä paperin uusiokäyttö on vielä kannattavaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu