Huolettaako valtion velka?  Miksi se huolettaa ja miksi se ei huoleta?

Uutisten mukaan valtion velka huolettaa ennen kaikkea oikeistolaisia, mutta ei oikeastaan lainkaan  vasemmistolaisia ihmisiä.  Tämä on mielenkiintoista.


Olen viimeaikoina seurannut velkakellon lisäksi myös ns.  varallisuuskelloa.

Varallisuuskello tikittää suomelle lisää varallisuutta,  toisin kuin velkakello,  joka tikittää suomalaisille lisää velkaa,  viime aikoina yhä hurjempaa vauhtia.

Koska kokonaisluvut ovat useimmille käsittämättömiä, kerron nyt velka- ja varallisuuskellojen lukemista jokaista suomalaista kohti,  koska ne isot luvut ovat tavallisille ihmisille käsittämättömällä,   ainakin minulle.


Se valtion ja muun julkisen sektorin  ottama velka joka koskisi minua, jos minulla olisi veronmaksukykyä pitkälle tulevaisuuteen,  on velkakellon mukaan tällä hetkellä  noin 44 507€.  Se on sama kuin keskihintaisen auton hinta, noin  suurinpiirtein

Minun osuuteni valtion ja muun julkisen sektorin varoista ovat puolestaan tällä hetkellä noin 68 752€.  Se on sama kuin keskihintaa vähän paremman auton hinta, noin suurinpiirtein.

Jos minun osuudestani julkisen sektorin varoista vähennetään minun osuuteni julkisen sektorin veloista, jää minulle vielä varallisuutta noin 24 355€.  Se on sellainen vähän halvemman uuden auton hinta se.


Pelkästään valtion velanotosta minun osuuteni on noin 23 555€, uuden pikkuauton hinta.  Tämän hallituksen ottamien velkojen määrä on minun osaltani jotain 5 000€:n luokkaa,  eli sellaisen käytetyn auton hinta jollaisilla vehkeillä keskimäärin suomalaiset tällä hetkellä maanteitä pitkin liikkuvat. 


Valtion ottamat velat koskevat tulevaisuudessa lähinnä vain niitä joilla on tulevaisuudessa veronmaksukykyä,  eli on varsin luonnollista että sellaiset joilla on tuloja tai omaisuutta, ovat enemmän huolissaan kuin ne joilla mitään verotettavaa ei ole.Onko huoleen syytä?  Pitäisikö olla huolissaan?

Ovatko japanilaiset, ranskalaiset, britit  tai jenkit  huolissaan?  Niiden maiden ottamat valtionvelat kansalaista kohti ovat suuremmat kuin Suomen valtion ottamat velat.  Nuukilla saksalalaisillakin on saman verran valtionvelkaa kuin suomalaisilla.  Sellaisilla mailla kuten Ranska, Englanti, Belgia, Itävalta,  kaikki suhteellisen vakaita talouksia, on huomattavasti enemmän velkaa kuin Suomella.  Japanin valtion veka on yli 200% BKT:sta,  Suomen valtion velka on edelleen 60%:n tuntumassa BKT:sta.  USA:n valtionvelka on tähtitieteellinen.


En tiedä ovatko japsit, ranskalaiset, saksalaiset, britit, tai jenkit huolissaan omien  valtioidensa veloista, enkä piittaa mitään siitä ovatko Suomen varakkaat ja kovatuloiset kansalaiset huolissaan, koska heillä olisi kyllä rahaa millä maksaa velat pois, jos niin joskus kävisi että ne menisivät maksuun, eikä heistä, niistä varakkaista siis, kannata olla huolissaan.Vastaan siis vain omasta puolestani.  Olenko minä siis huolissani Suomen valtion veloista?

Olen huolissani lähinnä niiden puolesta jotka ovat lainanneet rahaa valtioille, sillä valtioilta lainojen takaisin periminen voi olla vaikeata.  Valtioilla on sellaista voimaa jota velkojilla ei ole. Valtiot maksavat lainojaan pois vain jos ne itse niin haluavat. 

Kansalaiset voivat milloin tahansa valita valtaan sellaiset päättäjät jotka päättävät ettei mitään velkoja koskaan makseta, eivätkä velkojat voi sille asialle yhtään mitään.

Todennäköistä on etteivät kansalaiset näissä velkaantuneissa maissa, eikä Suomessakaan,  koskaan hyväksy velkojen takaisinmaksua, eikä näille maille, tai Suomelle,  heidän velkojansa mahda yhtään mitään.


Kansalaisten ei kannata siis olla huolissaan muuta kuin siinä tapauksessa he ovat itse lainanneet valtio(i)lle rahaa,  Kannattaa kyllä huolissaan niistä rahoista joita on valtio(i)lle lainannut.  


Kansalaiset voivat huolestua  myös siitä mistä valtio saa uutta velkaa, kun velkojilta loppuu luotto siihen että valtiot maksaisivat velkansa pois, eivätkä valtiot enää saa uutta lainaa millä maksavat menonsa.  Siihenhän se valtioiden velanotto sitten lopulta tyssää,  eikä mihinkään muuhun,  siihen kun ei saa mistään enää lisää uutta velkaa.  Siihen Suomenkin velanotto Ahon hallituksen aikana meinasi tyssätä.  Valtioiden menot on sitten pakko rahoittaa veroilla ja kansalaisten pitää tyytyä kaivamaan rahat lompakoistaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu