Hyvinvointivaltio Suomi ottaa vuosittain velkaa 15 miljardia euroa

Hyvinvointivaltio Suomi ottaa vuosittain velkaa 15 miljardia euroa, jolla sitä hyvinvointia pidetään yllä.  

Kun  hallitus nyt leikkaa menoja ja lisää valtion tuloja, ehkäpä 6  miljardilla,  kyykyttämällä köyhiä ja nöyryyttämällä duunareita, velkaa jää vielä  otettavaksi 9 miljardia joka vuosi.  Koska on hyvin epävarmaa ja epätodennäköistä että odotukset lisätulonmuodostuksesta toteutuvat en usko että kuuden miljardin sopeutus olisi todellinen. 

Jos hallitus vähentää menojaan ja lisää tulojaan leikkaamalla menoja vielä lisää, kuten on luvannut,   verottamalla mm. eläkeläisiä ja kuluttajia ja saa sillä aikaan 3 miljardin arvosta sopeutusta, lisävelanotto on edelleen 6 miljardia vuodessa.

Hallituksen oletus köyhien kyykyttämisen työllisyysvaikutuksista,  100 000 uutta työllistä, ei todennäköisesti toteudu, koska työllisys näyttää kehittyvän päinvastaiseen suuntaan, minkä  takia 6 miljardin sopeutus ei toteudu, minkä takia  lisävelanoton tarvetta  on todennäköisesti vielä pidennettävä yhdeksänä miljardina vuodessa.


Tämä 9 miljardia vuodessa tarkoittaa sitä että meidän kunkin suomalaisen elintasosta katetaan edelleen vuosittain 1600 eurolla valtion ottamalla lisävelalla.

1600 euroa merkitsee keskiverto palkansaajalle (noin 36000 € vuodessa) yli puolen kuukauden palkkaa. Jos puhutaan nettopalkasta, niin vielä paljon isompaa rahaa.  Voidaan sanoa että keskiverto palkansaaja, vaikka hän on palkkansa ansainnut, ei kuitenkaan nyt elä sillä palkallansa, koko vuotta, vaan elää puoli kuukautta velaksi.


Vaikka valtion velka ei ole yksityistä velkaa, ei kuitenkaan voida ajatella että valtio vain velkaantuu ja velkaantuu, kuten Japani. Se tuntuu liian vaaralliselta.

Miten tämä ongelma ratkaistaan?


Jos valtion menoja ei voi enää leikata, jos kaikki kivet on käännetty, ja jos kaikki laarit on lakaistu, kuten pääministeri sanoo, eikä tunnin junaa voi peruuttaa, eikä rikkaita voi enempää verottaa, jäljellä on vain yksi vaihtoehto.

Sen keskivertopalkansaajan pitää opetella elämään pienemmällä rahalla kuin mitä hän saa käteen vuodessa,  1600 € pienemmällä rahalla. Se ei valitettavasti koske vain keskiverto palkansaajia, vaan kaikkia palkansaajia ja heidän perhettään, lapsia, vauvoja,  vanhuksia jotka elävät eläkkeiden varassa, työttömiä, jotka elävät työttömyyskorvaustensa varassa.


  • 1600€ vuodessa merkitsee  sataakolmeakymppä kuussa tai neljää ja puolta euroa päivässä.  
  • Sen verran elämme yli varojemme joka päivä, joka kuukausi ja joka vuosi.
  • Sen verran meidä tuleva elintasomme on velalla rahoitettua.
  • Sen verran meidän pitäisi päivän, kuukauden ja vuoden kulutuksestamme pihistää ja antaa ne rahat valtiolle, jotta Orpon ja Purran ei tarvitsisi enää lainata lisää rahaa.

Nyt pitää huomata ja ottaa huomioon vielä se että Orpo ja Purra ovat jo aikaisemmin leikanneet meidän elintasostamme saman verran, tai vähän enemmänkin,  tai ainakin köyhien, duunareiden, eläkeläisten ja kuluttajien elintasosta  ja se todennäköisesti, vaikka osa rahoista meneekin rikkaille verojen kevennyksinä, pienentää velanottoa jotakuinkin kuusi miljardia. Sekin siis laskee  tulevaisuudessa meidän elintasoamme.

Mutta vielä pitäisi saada se loputkin 9 miljardin lisävelanotto loppumaan ja se tekisi sitten vielä lisää sen neljän ja puolen euron lisäloven meidän elintasoomme, joka päivä. 

Ei se tosin rikkaiden elintasoon vaikuta, koska rikkaat on Orpon ja Purran erityissuojeluksessa,  mikä merkinnee sitä että köyhien, duunareiden, eläkeläisten, kuluttajien, lasten ja vanhusten osalta neljä ja puoli euroakaan ei tule riittämään, koska Purran ja Orpon mielestä rikkaille kuuluu vieläkin suurempi osa kansantalouden kakusta kuin mitä niillä nyt on.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu