Ihmettelen sähkölaskuani

Minulla on kolmen vuoden sähkösopimus, en tosin muista oiken milloin sen tein, mutta varmaan siitä on vielä vuosi jäljellä.  Se on edullinen sopimus, jossa oli ehto että sen saa uusia jos sähkö halpenee ja uusin sen juuri oikealla hetkellä, silloin kun pörssisähkö oli koronan takia halvimmillaan. 


Minun sähköni maksaa siis 4,31 senttiä kWh, kun markkinahinta tällä kirjoitushetkellä on 16,86 senttiä kWh ja seitsemän päivän keskiarvo on 10,69 senttiä kWh.  Näyttäisi siis kuin että minulla menisi hyvin ainakin sähkön suhteen, juuri tällä hetkellä.

Kun talossani on suora sähkölämmitys, takka ja ilmalämpöpumppu, sähkön kulutus on mielestäni ollut kohtalaista ja kulut samoin, alle 2000€  vuodessa.   Talvikuukausina enemmän, yli 200€ kuussa,  kesällä vähemmän, alle 100€ kuussa.  

Voisi siis laskea että ilman lämmitystä sähkölaskuni olisi jotain tonnin vuodessa ja lämmitykselle jää sitten vain se toinen tonni, eikä se tunnu paljolta.  Kesällä myös jäähdyttelen taloa ilmalämpöpumpulla, mutta se ei varmaan paljoa maksa.


Sähkölaskuni ei siis mielestäni ole järin suuri ja siitäkin vain  36% on sähköä, eli 720€ vuodessa. 

Sähkölinjojen omistajalle maksan sähkön siirrosta sähkön tuottajalta omaan tupaan  22% sähkön hinnasta, eli 440€ vuodessa. 

Loppu 43%, 860€,  meneekin sitten kaikkein parhaaseen tarkoitukseen, eli julkisten menojen kattamiseen, kaikenlaiseen, torjuntahävittäjien ostoon ja turvapaikanhakijoiden ylläpitoon ja EU:n elvytyspaketin kustannuksiin osallistumiseen,  muun muassa. Sillä rahalla pienennetään  myös valtion velan kasvattamista.


Tunnenkin itseni nyt perin hyödylliseksi ihmiseksi tässä yhteiskunnassa. Jos en käyttäisi sähköjä ja lämmittäisi tupaa sähköllä, olisin valtiolle 860€ vuodessa hyödyttömämpi ja verkkoyhtiölle 440€ vuodessa hyödyttömämpi. 

Kaikki se loppu,  720€ vuodessa, tuleekin sitten ihan omaksi hyödykseni.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu