Ihmisen itsekkyys ja solidaarisuus evoluution kannalta katsottuna.

Onko ihmiselle evoluution kannalta katsottuna,  siis ihmissuvun säilymisen kannalta katsottuna, edullisempaa toimia itsekkäästi, vaiko solidaarisesti?   

Kun katsotaan evoluution tulosta, meitä ihmisiä, eli henkiin jääneiden ihmisten jälkeläisiä, huomaamme että meissä kaikissa on sekä itsekkyyttä että solidaarisuutta.  Toisissa on solidaarisuutta enemmän kuin itsekkyyttä ja toisissa itsekkyyttä enemmän kuin solidaarisuutta.  Jotkut ihmiset ovat tasapuolisesti solidaarisia ja itsekkäitä, joissakin solidaarisuus tai itsekkyys on vallitseva ominaisuus.


Koska tämä on vallitseva tilanne, voidaan päätellä että sekä itsekkyys että solidaarisuus ovat ihmisen evoluution, eli lajin säilymisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia.  

Joissakin olosuhteissa vain itsekkäät ihmiset säilyvät ja solidaariset kuolevat pois ja jossain toisessa tilanteessa solidaarisuus on se seikka joka auttaa ihmiskunnan henkiin jäämistä.


Onneksi luonto, eli evoluutio, on järjestänyt asiat niin että kumpikaan näistä ihmisten ominaisuuksista ei kuole missään olosuhteissa, vaan sekä itsekkyys että solidaarisuus ovat geneettisiä ominaisuuksia jotka asustavat meissä kaikissa, sekä itsekkäissä että solidaarisissa ihmisissä.  Joissakin ihmisissä itsekkyys vain on se vallitseva ominaisuus ja solidaarisuus pysyy piilossa, niin että se ei millään tavoin ilmene ihmisen käytöksessä ja toisilla ihmisillä asiat ovat ihan päinvastoin.

Kaikki ihmiset, sekä itsekkäät että solidaariset, periyttävät jälkeläisiinsä molemmat ominaisuudet, mutta syystä tai toisesta ominaisuudet ilmenevät eri tavalla eri yksilöissä.

Ei siis ole niin että solidaariset ihmiset keskenään pariutuessaan saisivat vain solidaarisia jälkeläisiä ja pariskunnat jotka ovat itsekkäitä saisivat itsekkäitä kakaroita.  Molempien pariskuntien lapsista tulee joko itsekkäitä tai solidaarisia tietyssä suhteessa riippuen olosuhteista joita emme tunne, tai jostain kaavasta joka toimii olosuhteista riippuen, jota kaavaa emme myöskään tunne.


Joitain evoluution kaavoja tunnemme, kuten sen että joidenkin matelijoiden sukupuoli määräytyy sen mukaan millaisessa lämpötilassa munat kehittyvät.  En tiedä kaavaa, mutta se menee jotenkin niin että jokaisessa munassa on ainekset kehittyä joko naaraaksi tai koiraaksi. Mitä lämpimämmät olosuhteet, sitä enemmän syntyy toista sukupuolta olevia jälkeläisiä ja mitä kylmemmät olosuhteet, sitä enemmän munista kuoriutuu sitä toista sukupuolta.

Emme siis tiedä millä kaavalla ihmisestä tulee itsekäs tai solidaarinen, mutta ilmeisesti evoluution, eli henkiinjäämisen kannalta molempia ominaisuuksia tarvitaan, joskus toista ja toisella kertaa taas sitä toista, joskus ehkä vähän molempia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu