Ikääntymisen haitat yhteiskunnalle ja siitä seuraavat sanktiot ikääntyneille.
Ikääntyminen on yhteiskunnalle haitallista. Ikääntyessään ihmiset eivät ole enää yhtä tehokkaita ja luotettavia työntekijöitä. Ikääntyneillä ei ole perhettä huollettavanaan, eikä asuntovelkaa maksettavanaan eikä näin ollen motiivia painaa duunia verenmaku suussa, pitkää päivää, stressistä piittaamatta. Vanhoilta usein motivaatio puuttuu, ikä painaa ja sairaudet ovat uhka.
Ikääntynyt ihminen ei pysty halutessaankaan samaan työsuoritukseen kuin nuoremmat, siksi ikääntynyt ihminen on työnantajan kannalta rasite, josta pitää päästä eroon, mieluimmin ennen kuin ihmisen tuottavuus muuttuu tappiollisuudeksi. Ikääntynyttä ihmistä ei voi laittaa toisiin ja helpompiin tehtäviin pienemmällä palkalla, joten ihminen laitetaan sitten eläkeputkeen, yhteiskunnan kustannettavaksi. Tämä on yksityisen ja julkisen työnantajan edun mukaista toimintaa.
Pitäisi tehdä jonkinlainen lainsäädännöllinen rakennemuutos tilanteen korjaamiseksi, jotta työnantajan kannattaisi pitää vanhenevaa työntekijää töissä ja vanhenevan työntekijän kannattaisi pysyä töissä ja jotta työnteko edelleen vanhempanakin huvittaisi.
Työstä maksettava palkka pitäisi olla niin pieni että työnantajan kannattaa pitää vanhat työntekijänsä palveluksessaan ja työn pitäisi olla niin helppoa että vanhat siitä selviävät ja niin viihdyttävää että se motivoi vanhaa ihmistä olemaan töissä.
Asian voisi järjestää vaikka osaeläkkeillä, niin että osaeläkettä alettaisiin maksamaan siinä vaiheessa kuin nykyisin vanhat työntekijät laitetaan eläkeputkeen odottamaan virallista eläkeikää. Osaeläkettä ja helpotettua työntekoa voisi jatkaa niin pitkään kuin työnantajaa ja työntekijää kiinnostaa. Tämä säästäisi huomattavasti yhteiskunnan vanhuksiin käyttämiä rahoja ja helpottaisi sekä työllisten verotusta että työnantajan ja työntekijän maksamia veroluonteisia maksuja.
Samaa menetelmää kuin vanhuksiin voitaisiin soveltaa myös vajaatyökykyisiin sekä muuten vaikeasti työllistyviin ihmisiin, kuten kieli- ja ammattitaidottomiin maahanmuuttajiin.
Tuollainen järjestely toisi niin ilmiselviä yhteiskunnallisia etuja että on ihmeteltävä sitä järjen köyhyyttä jonka takia sitä ei ole vielä toteutettu.
Yksi este tuon ajatuksen toteutukselle on tietenkin se että työt on perinteisesti totuttu jakamaan niin että jokainen työpaikka on tehtävien osalta mitoitettu nuorehkolle, koulutetulle ja kokeneelle ammattiosaajalle. Jotta työpaikkoja vanhoille, aivan nuorille ja vajaatyökykyisille riittäisi, työt pitäisi opetella jakamaan tosella tavalla, niin että kaikki työpaikat eivät vaatisi täydellistä osaamista, täydellistä ammattitaitoa, täydellistä omistautumista työlle ja täydellistä jaksamista.
Sankitioista en nyt muistanutkaan kirjoittaa muualle kuin otsikkoon.
Virkamiesten esitys ikääntymisen ongelmien ratkaisemiseksi poikkeaa omasta ratkaisustani siinä mielessä että virkamiehet esittävät ikääntymisestä sanktioita ikääntyville, ikäänkuin sillä pystyttäisiin ikääntymistä estämään.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin omalla alalla vanhat parrat, jotka ymmärtävät tietokoneen toimintaa ja pystyvät soveltamaan sitä uusien kielien kanssa, ovat kyllä suosiossa. Työsuorituskin menee yleensä nopeammin vanhemmilta ja osaavimmilta. Ongelmana tällä alalla on se, että vanhemmat työntekijät ovat kalliita, kun he tahtovat olla taloudellisesti riippumattomia tai sitten muuttaneet Suomesta paremmille laidunmaille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän vanhat parrat yleensä osaavat hommansa, ei aina, mutta jostain syystähän niitä ollaan sinne eläkeputkiin työntämässä, vaikka kuinka hyviä ovat.
Ilmeisesti riskit vanhojen kohdalla ovat suuremmat kuin nuorten kohdalla, tai sitten syy on joku muu. Kyllä työnantajat tietävät miksi he niin tekevät, mutta jostain syystä syytä ei oikein selkeästä paljasteta.
Sitäkin voisi spekuloida miksi työnantaja ei kerro miksi, mutta varmasti syyt on olemassa siihen miksi eläkeikää lähestyviä työnnetään sinne putkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy ymmärtää, että kun yritykseen tulee vaiheittain uusia polvia johtoon heille on rasittavaa toimia ihmisten kanssa, jotka kokemuksesta tietävät paljon enemmän. Nuorelle johdolle onkin tärkeää päästä tekemään vanhat virheet ihan itse. Nuoret johtajat nimittäin tekevät tismalleen samat virheet kuin aiemmat polvet.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin samaa mieltä Juhan kansssa. Vain omista virheistä oppii ja jokainen uusi sukupolvi tekee uudestaan aina samat virheet.
Olen sitä mieltä että vanhojen pitäminen työmailla siksi että opettaisivat muita on turhaa. Korkeintaan se lykkää nuorten omatoimista oppimistapahtumaa jos ne noudattavat vanhempien neuvoja, mitä ne eivät kylläkään onneksi tee.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se vain on juuri niin kuin kirjoitit. Oikoteitä ei ole!
Ilmoita asiaton viesti
Melkoista yleistystä ikääntyvistä työntekijöistä. Kokemuksesta tiedän, etteivät heikko motivaatio, huono fyysinen kunto, sairaudet yms. ole tänä päivänä enää normi ikääntyvillä.
Moni yli viisikymppinen on paremmassa kunnossa kuin kolmikymppinen, yli viviisikymppisillä ei ole lapsista johtuvia poissaoloja, kokemus kompensoi mahdollisia puutteita joissakin taidoissa jne. Eikä yli viisikymppiset juurikaan rieku baareissa ja ole seuraavaa päivää vajaatehoisia töissä.
Työnantajille yli viisikymppiset ovat kuitenkin ikäloppuja kuusikymppisistä puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti