Ilmaista sähköä

Viime yönä  oli taas ilmaista sähköä käytössä, ainakin niille joilla on pörssisähkösopimus.

Sähköyhtiöni ilmoituksen mukaan  sähköä hintaan 0,06snt/kWh oli käytössä kahden tunnin ajan ja siitä ilmoitettiin etukäteen että se on käytössä.  Miksi sitä ei hyödynnettä?


Sillä sähköllä olisi voinut esimerkiksi lämmittää valtavan vesimäärän,  kuten uima-altaan veden,  kiehuvan kuumaksi ja sitten sitä lämpöä olisi voinut hyödyntää vaikkapa talon sämmittämiseen pitkän aikaa.


Entäpä jos ei ole uima-allasta?

Jos taloudessa käytetään lämmön lähteenä vaikkapa maalämpöä, ilmaisella sähköllä voitaisiin tehdä ja johtaa lämpöä maahan, sinne mistä sitä sitten otetaan lämpöpumpulla, kun on pakkasta ja kun sähkö on kallista.   Lämpöpumpputhan toimivat sähköllä, joten sähköä kuluu sitä vähemmän mitä enemmän lämpöä on saatavissa sieltä mistä sitä pumpataan.

Ilmalämpöpumpusta ei vastaavaa hyötyä voi hankkia, koska ilmaa ei kannata yrittää lämmittää ilmaisella sähköllä.


Sellaisten keskuslämmitystä käyttävien, jotka lämmittävät puulla tai öljyllä, mutta joilla on myös sähkö varavoimana, kannattaa sammuttaa poltin yöksi ja lämmittää talo yöllä kuumaksi ilmaisella sähköllä.


Sähköyhtiöt voisivat itsekin hyödyntää ilmaista pörssisähköä, perustamalla esimerkiksi pumppuvoimalaitoksia toimimaan ilmaissähköllä.  Suomssa ei ole kuitenkaan ilmeisesti ainuttakaan pumppuvoimalaitosta.


Varmaankin kehitysvaiheessa oleva vetytalous tulee tulevaisuudessa tasoittamaan sähkön käyttöä.  ”Ilmaista” sähköä käytetään massiivisessa määrin vedyn ja metaanin tuotantoon,  mikä johtaa siihen ettei se sähkö sitten enää olekaan ihan ilmaista ja ilmaissähköä tuottavat tuulivoimalat eivät sitten pyörikään ihan turhaan ilmaissähköä tuottamassa, vaan saavat tuottamastaan energiasta jonkinlaisen korvauksen.


Toki minäkin käytän sitä ilmaista yösähköä päivällä käyttämäni lämpimän talousveden kuumentamiseen,  mutta minulle siitä ei ole taloudellista etua, koska minulla on kiinteä sähkösopimus.  Maksan siitä ilmaisestakin sähköstä ihan samaa hintaa kuin kaikesta muustakin sähköstä. 

Näköjään kuitenkin sähkön siirtohinta on minullakin yöllä jonkin verran edullisempi kuin päivällä, mutta se ei johdu ilmaisesta pörssisähköstä, vaan se johtuu jakeluyhtiön kanssa tehdystä sopimuksesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu