Iltalehden vaalikone antoi outoja tuloksia

Kun annoin koneelle kotipaikakseni oikean kotipaikkani ja vastailin kysymyksiin suhteellisen huolimattomasti, enempää pohtimatta,  ensimmäisenä mieleen tulevaa vaihtoehtoa, tulokset olivat kummallisia ja jotenkin mielenkiintoisia, joskin hyvin epäuskottavia.

Ylivoimaisesti eniten kanssani samaa mieltä olivat vihreät poliitikot, joskin joukossa oli yksi varsin korkealle sijoittunut LiikeNyt:in edustaja, sekä yksi kokkari,  yksi demari ja yksi kristillinen.

Ylivoimaisesti eniten kanssani eri mieltä olivat persut, joskin joukkoon mahtui joku “valta kuuluu kansalle” puolueen edustaja, yksi demari ja yksi kokkari.  Persuja sillä listalla oli yhteensä 21.


Arvokartalla olin liberaalimpi kuin yksikään puolueista ja oikeisto-vasemmisto-akselilla olin tasan keskellä.  Outoa oli se että kaikki  puolueet näyttivät olevan arvokartalla minusta oikealla, siis oikeistopuolueita, mukaanluettuina demarit ja vihreät.  Vain SKE (suomen kansa ensin) näytti olevan minusta vasemmalla, ainoa vasemmistopuolue siis.  SKE oli  tosin puolueista myös kaikkein  arvokonservatiivisin, siis sillä akselilla täysin toisella laidalla kuin minä.

Kokoomus, jota puoluetta olen viimeksi äänestänyt, näytti olevan  kaikkein oikeistolaisin, persuja oikeistolaisempi, mutta liberaalisuusakselilla kokoomus on onneksi liberaalilla linjalla.  Persut oli arvokonservatiivisuudessa toisella sijalla, heti SKE:n jälkeen.


En taida tyytyä tähän tulokseen, vaan katselen vähän miten muualla päin Suomea asioista ajatellaan.  Nämähän ovat puolueiden ehdokkaiden näkemyksiä ja näyttää siltä että saman  puolueen ehdokkaiden arvomaailmat menevät kokolailla ristiin ja saattavat olla hyvin samanlaiset joidenkin  toisten puolueiden ehdokkaiden kanssa.


Kysymys kuuluu,  onko sillä ylipäätänsä mitään merkitystä mihin puolueeseen ehdokas kuuluu ja tehdäänkö hyvinvointialueilla politiikkaa sen mukaan miten kansallisessa puoluejohdossa päätetään, vai muodostuuko hyvinvointialueilla eri puolueryhmittymille omanlaisensa ja valtakunnan politiikan kanssa erilaiset näkökannat.


Toki voisiN äänestää jotain ehdokasta ihan vain siksi että hänen ajatuksensa ovat samat kuin itsellä, mutta sehän joutunee sitten kuitenkin äänestämään ryhmäkurin mukaan,  joten onko sen omilla arvoilla ja mielipiteillä mitään merkitystä,kun asioista päätetään. 

Hyvinvointialueella puolueen ryhmäkuri voisi olla puolueen valtakunnallinen ryhmäkuri,  tai sitten hyvinvointialueen oma ryhmäkuri,


Ehkä kuitenkin kannattaisi äänestää sitä puoluetta jossa ollaan eniten samaa mieltä, mutta jos ryhmäkuria noudatetaan kansallisella tasolla, on varmaan syytä selvittää ovatko puolueen edustajat muuallakin kuin omassa vaalipiirissäni kanssani samaa mieltä asioista, eli pitää keskittyä ottamaan selvää vielä puolueen kansallisesta linjastakin. 

Sen takia pitää ennen äänestyspäätöstä varmaan vielä ottaa selvää siitä  miten ehdokkaat muualla Suomessa asioista ajattelevat.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu