Inflaatio ja korkojen nosto.  Millainen uhkatekijä se oikein on?

Nyt ollaan kovasti huolissaan siitä että asuntolainoista pitää maksaa korkoa, ehkä jopa enemmän kuin prosentin, tai jopa kaksi prosenttia.  

Onpas se hirveää.  

Silloin kun minä tyhjätaskuna makselin pois ensimmäisiä asuntolainojani, korko ilmoitettiin kaksinumeroisin luvuin.  Se tarkoittaa sitä että kahdensadan tuhannen euron lainasta joutui siloin maksamaan vuosittain yli 40 000  €  korkoa.

Tosin, silloin ei kyse ollut euroista, vaan uppoavasta markasta.  Korot sai vähentää verotuksessa, mikä paransi tilannetta huomattavasti.  inflaatio jylläsi samoin kaksinumeroisin luvuin.  Palkat nousivat vuosittain saman verran kun inflaatio eteni, niin että ostovoima ja koronmaksukyky säilyi ja kun velka oli asuntoon kohdistuvaa, asunnon arvo nousi inflaatiota vastaavasti.

Kyllä silloinkin pärjättiin niiden lainojen kanssa.  Toki asiat ovat paremmin nyt, kun ei ole niitä korkoja, eikä sitä inflaatiota. 

Ovatko asiat nyt menossa huonompaan suuntaan?  Ovatko persujen kaipaamat uppoavan markan ajat palaamassa uppoavan euron muodossa?  Ainakin euron arvo on nyt pudonnut dollarin arvoon nähden.  Se vaikuttaa hintoihin, etenkin polttoaineen hintaan, koska nämä fossiiliset polttoaineet hinnoitellaan dollareissa.  

‘Kaikki muutkin  tavarat ja ruoka kallistuvat toki melkeen polttoaineen tahtiin, koska fossiilisten polttoaineiden hinta vaikuttaa kaikkiin kustannuksiin 

Onneksi on sitä uusiutuvaakin energiaa sentään.  Siihen ei dollarin kallistuminen vaikuta yhtä paljon.  Lisäksi euroissa tehtävä työ on halvempaa ja varmaan työllisyys paranee sen myötä, kunnes palkkoja nostetaan inflaation myötä kuluttajien ostovoiman säilyttämiseksi.

Mitäs siinä, nostellaan palkkoja ja eläkkeitä ja aiheutetaan sillä tavalla palkka-inflaatiota, dollari- inflaation lisäksi.  Kyllä tässä pärjäillään.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu