Inflaatio laukkaa ja hoitajat haluavat lisää palkkaa, enemmän kuin muut

Ihminen on laumaeläin jolle ei  ole niin kovin tärkeätä se miten paljon hyvää hän itse saa, kuin se että miten paljon hyvää hän saa verrattuna muihin ihmisiin.


Se näkyy erityisesti vaikkapa siinä miten sairaanhoitajat perustelevat palkankorotusvaatimustaan.  

Hoitajat haluavat että heidän palkkansa nousevat suhteessa muihin palkansaajiin.  Vain se on heille tärkeää. 


Muut eivät tietenkään siihen suostu että hoitsut saavat lisää palkkaa enemmän kuin he, vaan ennen pitkää muut tulevat vaatimaan myös enemmän palkkaa,  niin ettei se hoitajien vaade palkankorotuksista muihin palkansaajiin nähden voi missään tapauksessa koskaan toteutua.

Kun kaikki sitten saavat enemmän palkankorotuksia, sen saman mitä hoitajatkin saavat, se tarkoittaa vain sitä että Suomen kilpailukyky huononee.  Niin, juuri se, se sama kilpailukyky jonka puolesta Juha Sipilän hallitus taisteli, taisteli, mutta hävisi.  

Se huonompi kilpailukyky puolestaan merkitsee huonompaa työllisyyttä, vähemmän verotuloja valtiolle ja  valtiolle pienempiä mahdollisuuksia maksaa hoitajille, opettajille ja muille niitä parempia palkkoja. Koska veroja ei voi nostaa, mikä liittyy vaaleihin ja populismiin, valtion pitää jatkaa lainanottoa ja edelleen kasvattaa lainattavia rahamääriä.


Vaikka inflaatio onkin tänä päivänä globaalin talouden takia pääasiassa kansainvälistä, inflaatioon vaikuttaa kansallisella tasolla myös maan oman hintatason nousu.  Maan hintatasoon  vaikuttaa tietenkin erityisesti maan palkkataso.  Niissä maissa missä on isot palkat on myös hintataso korkea. Niissä maissa missä on alhaiset palkat, myös hintataso on alhainen.

Kun palkkojen taso maassa nousee, se merkitsee varmasti hintojen nousua siinä samassa maassa missä palkat nousevat, eli se vaikutta maakohtaiseen inflaatioon.  Kun maan hintataso nousee, rahan ostoarvo pienenee. Niillä nousevilla palkoilla ei saa yhtään sen enempää hyvää kuin mitä sitä ennen sai niillä matalammilla palkoilla.


Koska sairaanhoitajat eivät tule saamaan vaatimallaan tavalla palkankorotuksia enemmän kuin muut, koska muut tulevat ilman muuta vaatimaan yhtä paljon lisää palkkaa, sairaanhoitajat eivät  muutenkaan tule hyötymään mitään tulevista palkankorotuksistaan, koska hinnat tulevat vastaavasti nousemaan, eivätkä sairaanhoitajat saa palkankorotuksistaan huolimatta rahoillaan yhtään  enemmän hyvää kuin ennenkään, eivätkä tietenkään muutkaan palkansaajaryhmät.


Seurauksena  hoitajien tulevista palkankorotuksista tulee olemaan se että 

  • Suomen kilpailukyky kärsii. 
  • työllisyys heikkenee
  • valtion verotulot pienenevät
  • valtion budjetin vajaus kasvaa
  • valtion velanotto kasvaa, riippumatta siitä mikä on seuraavan hallituksen koostumus.

Ainut vaihtoehto velanoton kasvulle, kun työllisten palkat nousevat, on se että Suomen köyhien asemaa heikennetään. 


Köyhät, työttömät, sairaat, työkyvyttömät, eläkeläiset, ne ei lakkoile, kuten työssä käyvät, ne on avuttomia, toisin kuin työssä käyvät.  Avuttomat ovat niitä joilta  voi ottaa, kun vahvat vaativat yhä enemmän.

Jos Suomen hallitus, hallituksen koostumuksesta riippumatta, ei enää voi,  tai ei halua, ottaa lisää velkaa, köyhät on niitä jotka kärsivät.  Rikkammat, eli työssä käyvät, eivät hekään hyödy, koska he eivät saa nousevilla palkoillaan yhtään sen enempää hyvää kuin mitä ennenkään, niillä pienemmillä palkoilla.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu