Jos verotusta kevennetään, niin mistä menoista sitten pihistellään?

Vaihtoehtoisia pihistyskohteita on vaikka kuinka paljon,  koko Suomen budjetti.  Kaikki se raha mitä valtion budjetissa on menoiksi merkitty, on mahdollista peruuttaa.  Joissakin asioissa pitää tietenkin tehdä lakimuutoksia.  Lakiperustaisia budjettimenoja, niitä jotka perustuvat edellisten hallitusten tai  tämän hallituksen laatimiin lakeihin, ei voida peruuttaa ilman lakimuutosta, joka on pitkä prosessi.

Aina on helpompaa säätää sellaisia lakeja jotka kasvattavat valtion budjettimenoja, kuin sellaisia jotka pienentävät niitä.

On olemassa sellaisia valtion menojen supistuksia jotka sopivat suomalaisille hyvin, toisille suomalaisille paremmin kuin toisille, mutta harva supistus on sellainen joka sopii kaikille suomalaisille. 

Verojen alennuksen rahoittamiseksi tarvittavat menoleikkaukset voidaan kohdistaa joko tasapuolisesti kaikille väestöryhmille, tai painottaen joitain väestöryhmiä, sillä tavalla että leikkaukset koskevat enemmän toisia väestöryhmiä kuin toisia.


Rikkaat haluaisivat omien kansanedustajiensa kautta leikata etupäässä sellaisia sosialimenoja, jotka on suunnattu etupäässä köyhille kansalaisille, ei niinkään niitä sosialimenoja jotka on suunnattu kaikille, köyhille, keskituloisille ja rikkaille.  Köyhät kansalaiset eivät luonnollisesti  karsisi mitään sosialimenoja vaan karsisivat valtion menoja jostain muualta.     

Köyhät, joilla ei mitään omaisuutta ole, eivät tarvitse poliisia niin paljon kuin rikkaat, jotka tarvitsevat poliisia omaisuuttaan suojelemaan.  Poliisin määrärahat voisi siis olla yksi esimerkki niistä menoista joista voisi köyhien näkökulmasta käsin karsia valtion menoja, mieluimmin kuin köyhille tarkoitetuista tuista.


Toisaalta köyhille tarkoitettujen tukien karsinta on myös sellainen toimi joka tietenkin aiheuttaa rikollisuuden kasvua, köyhien  joutuessa lopulta turvautumaan rikollisuuteen, kun rahat ei muuten riitä.  Rikollisuuden kasvaessa poliiseja taas tarvitaan lisää, rikkaiden omaisuutta turvaamaan.

Siihen sitten menevätkin  ne rahat jotka säästettiin köyhien tukia karsimalla, eikä niillä rahoilla voi rahoittaa rikkaiden veronalennuksia, kuten tarkoitus oli, vaan sekin raha pitää sitten taas tehdä ottamalla lisää velkaa ja kaikki ovat tyytyväisiä ……. ainakin rikkaat, jotka saivat veronalennukset ja poliisit, jotka saivat lisää määrärahoja …… mutta tuskin ne köyhät, jotka eivät saaneetkaan luvattua vappusatasta, tai luvattua hoitotakuuta, vaan lisää kurjuutta ja hätää.  Mutta kukapa niistä nyt mitään välittäisi?

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu