Julkisten palveluiden ja eläkkeiden leikkaukset

Julkiset palvelut

Ihmisten suhde julkisiin palveluihin on kaksimielinen.  Kaksimielisyys on tässä tapauksessa  normaali tila, tervettä ja asiallista suhtautumista ei ole, tai se on erittäin poikkeuksellista, eli se on epänormaalia.

  • Julkisia palveluita tarvitaan ja halutaan lisää 
  • terveyspalveluissa puhutaan hoitojonoista  
  • puhutaan vanhusten hoidon heikkouksista, hoitovelasta ja hoitajapulasta
  • kouluissa tarvitaan lisää erityisopetusta ja aikuisten läsnäoloa nuorison parissa. 
  • Poliisia tarvitaan valvomaan turvallisuutta, estämään rikoksia, tutkimaan rikoksia.  
  • Syyllisten tuomitsemiseen tarvitaan oikeuslaitosta, tuomareita ja asianajajia. 
  • Puolustusvoimat tarvitsevat lisää materiaalia, koulutusta ja harjoitusta.  
  • Infrastruktuuri, tiestö ja rakennuskanta kaipaavat huoltoa, puhutaan huoltovelasta.

Julkiset palvelut, kaikki julkiset palvelut, tarvitsevat tehostamista, eivätkä alasajoa. 

Tilanne on tosiaan skitsofreeninen kun kansalaiset vaativat ja huutavat  lisää palveluita ja parempaa palvelua ja samalla väitetään suureen ääneen että julkinen sektori on ylipaisunut ja ylipöhöttynyt ja se pitäisi ajaa alas.


Kun veroja ei haluta maksaa ja kun ne verorahat eivät riitä kaikkeen tarpeelliseen, niin jostakin pitää tietenkin karsia, mutta kun mitään turhaa karsittavaa ei ole on sitten pakko karsia jostain tarpeellisesta.  Siitä taas seuraa ihmisille uutta valittamisen aihetta.


Hallituksella riittää pohtimista, että mistä tarpeellisesta leikataan, sellaisesta joka oikeastaan tarvitsisi lisää rahaa.

Kun poliitikot tekevät tätä harkintaa niin siinä nousevat varmaan esiin poliittiset näkökulmat ja politiikan lait.  Jos hallitus karsii sellaisia palveluita jotka vaikuttavat sen omaan kannattajakuntaan, tällä kertaa siihen kaikkein rikkaimpaan väestönosaan, se ei olisi viisasta politiikkaa. 

Siispä tulevat leikkaukset tulevat kohdistumaan sellaisiin julkisiin palveluihin joita tarvitsevat tyypillisesti köyhät ihmiset, eivät rikkaat.  Tämä on poliittinen realiteetti ja jotkut ihmiset joutuvat varmaankin toteamaan äänestäneensä väärin, omien etujensa vastaisesti.


Eläkkeissä olisi paljon leikkaamista, työeläkkeitä maksetaan eläkeläisille valtavan paljon, kymmeniä miljardeja. 

Siinä vain on sellainen ongelma että kun työeläkkeitä ei makseta valtion kassasta, se ei suoraan vaikuta positiivisesti, siis vähentävästi, valtion menoihin, mutta se vaikuttaa välillisesti negatiivisesti,  siis vähentävästi, valtion tuloihin, kun eläkeläisten maksamat verot pienenevät eläkkeiden pienentyessä.


Hallituksella olisi olemassa erittäin hyvä keino nostaa valtion tuloja myös eläkeläisten kustannuksella. Se olisi vallan mainio keino, se olisi yksinkertainen keino, se olisi helppo keino.

Se keino olisi verotus, joko tuloverotus tai kulutusvero,  mutta se keino on valitettavasti pannassa. Verotus on kirosana erityisesti tämän hallituksen kannattajien piirissä ja sen takia olisi hallituspuolueille väärä poliittinen ratkaisu ottaa verotus käyttöön.   

On  ideologinen valinta, erittäin typerä valinta, että sitä keinoa ei käytetä mikä olisi tehokas, helppo, yksinkertainen ja tasapuolinen. 

Siinähän sitten kipuilevat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu