Julkisten palveluiden ja eläkkeiden leikkaukset
Julkiset palvelut
Ihmisten suhde julkisiin palveluihin on kaksimielinen. Kaksimielisyys on tässä tapauksessa normaali tila, tervettä ja asiallista suhtautumista ei ole, tai se on erittäin poikkeuksellista, eli se on epänormaalia.
- Julkisia palveluita tarvitaan ja halutaan lisää
- terveyspalveluissa puhutaan hoitojonoista
- puhutaan vanhusten hoidon heikkouksista, hoitovelasta ja hoitajapulasta
- kouluissa tarvitaan lisää erityisopetusta ja aikuisten läsnäoloa nuorison parissa.
- Poliisia tarvitaan valvomaan turvallisuutta, estämään rikoksia, tutkimaan rikoksia.
- Syyllisten tuomitsemiseen tarvitaan oikeuslaitosta, tuomareita ja asianajajia.
- Puolustusvoimat tarvitsevat lisää materiaalia, koulutusta ja harjoitusta.
- Infrastruktuuri, tiestö ja rakennuskanta kaipaavat huoltoa, puhutaan huoltovelasta.
Julkiset palvelut, kaikki julkiset palvelut, tarvitsevat tehostamista, eivätkä alasajoa.
Tilanne on tosiaan skitsofreeninen kun kansalaiset vaativat ja huutavat lisää palveluita ja parempaa palvelua ja samalla väitetään suureen ääneen että julkinen sektori on ylipaisunut ja ylipöhöttynyt ja se pitäisi ajaa alas.
Kun veroja ei haluta maksaa ja kun ne verorahat eivät riitä kaikkeen tarpeelliseen, niin jostakin pitää tietenkin karsia, mutta kun mitään turhaa karsittavaa ei ole on sitten pakko karsia jostain tarpeellisesta. Siitä taas seuraa ihmisille uutta valittamisen aihetta.
Hallituksella riittää pohtimista, että mistä tarpeellisesta leikataan, sellaisesta joka oikeastaan tarvitsisi lisää rahaa.
Kun poliitikot tekevät tätä harkintaa niin siinä nousevat varmaan esiin poliittiset näkökulmat ja politiikan lait. Jos hallitus karsii sellaisia palveluita jotka vaikuttavat sen omaan kannattajakuntaan, tällä kertaa siihen kaikkein rikkaimpaan väestönosaan, se ei olisi viisasta politiikkaa.
Siispä tulevat leikkaukset tulevat kohdistumaan sellaisiin julkisiin palveluihin joita tarvitsevat tyypillisesti köyhät ihmiset, eivät rikkaat. Tämä on poliittinen realiteetti ja jotkut ihmiset joutuvat varmaankin toteamaan äänestäneensä väärin, omien etujensa vastaisesti.
Eläkkeissä olisi paljon leikkaamista, työeläkkeitä maksetaan eläkeläisille valtavan paljon, kymmeniä miljardeja.
Siinä vain on sellainen ongelma että kun työeläkkeitä ei makseta valtion kassasta, se ei suoraan vaikuta positiivisesti, siis vähentävästi, valtion menoihin, mutta se vaikuttaa välillisesti negatiivisesti, siis vähentävästi, valtion tuloihin, kun eläkeläisten maksamat verot pienenevät eläkkeiden pienentyessä.
Hallituksella olisi olemassa erittäin hyvä keino nostaa valtion tuloja myös eläkeläisten kustannuksella. Se olisi vallan mainio keino, se olisi yksinkertainen keino, se olisi helppo keino.
Se keino olisi verotus, joko tuloverotus tai kulutusvero, mutta se keino on valitettavasti pannassa. Verotus on kirosana erityisesti tämän hallituksen kannattajien piirissä ja sen takia olisi hallituspuolueille väärä poliittinen ratkaisu ottaa verotus käyttöön.
On ideologinen valinta, erittäin typerä valinta, että sitä keinoa ei käytetä mikä olisi tehokas, helppo, yksinkertainen ja tasapuolinen.
Siinähän sitten kipuilevat.
Eläkkeiden verotusta voidaan aina kiristää. Turha tässä on napeilla pelata. Verottomuuden alarajaa voidaan nostaa 1 500 € kuukaudessa ja progressiota kiristää 5 000 euron eläketulosta ylöspäin. Tätä on helppo ehdottaa, kun kumpikaan ei koske minua. Joku 8 000 euroa kuukaudessa saava eläkeläinen voisi tämän vuoksi joutua mielestään Hurstin jonoon.
Eikös se eläke ole tarkoitettu elinkustannusten ylläpitämiseksi. Ei sijoitustoimintaa ja hurvittelua varten. Ne varat on säästettävä työelämän parhaina päivinä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tätä on helppo ehdottaa, kun kumpikaan ei koske minua.”
Joillekin on vaikea jättää oma tilanteensa huomiotta näissä pohdinnoissa.
Jotkut näyttävät pitävän omaa tilannettaan keskiössä näiden pohdintojen yhteydessä.
Minä en halua enkä osaa yhdistää omaa tilannettani näihin pohdintoihin, mutta joo, kun oikeasti ajattelen, niin verojen korotus koskee tietenkin myös minuun,
Mutta ……. kuten itse sanoit ”eläke ole elinkustannusten ylläpitämiseksi. Ei sijoitustoimintaa ja hurvittelua varten.”
Jos ihminen on onnistunut työssä ollessaan keräämään itselleen varallisuutta, niin se varallisuushan on sitten käytössä, jos haluaa hurvitella, kun se eläke turvaa elämän, vaikka omaisuus onkin hurviteltu.
Ilmoita asiaton viesti
On parasta pitää voimassa samat tuloverotaulukot kaikille siitä riippumatta onko tulo palkkkaa vai eläkettä tai jotain muuta. Monet eläkeläisetkin ansaitsevat lisätuloja, esim. palkkaa, ja erilaiset tuloverotaulukot niille erille olisivat aikamoinen vyyhti, kun ajatellaan kokonaistuloille kohdistuvaa progressiota.
Verotuksen kiristämisen sijasta valtio saisi lisää verotuloja työeläkkeiden korottamisen kautta. Se olisi takuuvarma keino eikä siitä koituisi mitään negatiivista, kunhan vain huomioidaan eläkevarojen riittävyys pitkällä tähtäimellä. Päinvastoin, lisääntyneiden vero- ja ALV-tulojen lisäksi korotus virkistäisi taloutta ylipäätään, koska ne rahat menisivät kiertoon.
Ajatus siitä, että valtio alkaisi sosialisoimaan eläkeyhtiöiden varoja on monestakin syystä kestämätön.
Ilmoita asiaton viesti
”Verotuksen kiristämisen sijasta valtio saisi lisää verotuloja työeläkkeiden korottamisen kautta.”
Tämä on juuri sitä ajattelua joka vie vikaan.
Kuvitellaan että kulutus on se asia joka saa talouden kukoistamaan ja valtiion kassan pullistelemaan verotuloja. Minun mielestäni se on fantasiaa jota on tahallisesti levitetty, ihan vain sen normaalin poliittisen populisimin sääntöjen mukaisesti.
Toisaalta esitetään kuluttamisen kasvattamista siellä missä kulutus on jo muutenkin liiallista ja toisaalta kulutusta rajoitetaan sieltä missä se ennestään on ollut äärimmäisen niukkaa. Se on tämän hallituksen politiikkaa ja toki sen ymmärtää, sillä onhan tämä hallitus rikkaiden hallitus, eikä köyhien hallitus.
Mutta ei tällä tyylillä maan talous kyllä tästä parane.
Ei se minusta taloutta haittaa vaikka köyhien kulutusta pienennetään, mutta ei se myöskään paranna valtion taloutta kun ne rahat käytetään rikkaiden kulutuksen kasvattamiseen.
Oikea ratkaisu olisi se että kulutusta, yksilöiden kulutusta, rajoitettaisiin verotuksella, erityisesti rikkaiden verotusta voidaan korottaa, koska siellä sitä olisi varaa rajoittaa kulutusta.
Mutta toki kulutusverokin olisi oiva keino. Vain ne kuluttavat joilla on siihen varaa.
Näin säästyneet verotuksella pois kerätyt varat sitten käytettäisiin valtion menojen rahoittamiseen
Ilmoita asiaton viesti
Ota tuosta nyt selvää…
Ensinnäkin valtion saamien tuloverojen kasvu työeläkkeitä korottamalla on puhdasta faktaa. Samoin on faktaa se, että niitä eläkkeenkorotuksia käytettäessä ostoksiin, valtion ALV-tuotto (eri juuri se ”kulutusvero”) kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo tietenkin faktaa, mutta pieniä on silakat joulukaloiksi.
Ajatus siitä että kansalaisten kulutusta kasvattamalla saadaan rahat riittämään paremmin valtion yhteisiin menoihin on jo sinänsä logiikan vastainen.
Kyllä se on vain realiteetti ja fakta että valtion menoja ei voi hoidella millään poppakonsteilla, ellei sellaiseksi laskta keskupankin, EKP:n painamaa rahaa, jolla käytännössä on rahoitettu Suomen valtion menoja, meidän suomalaisten yhteisiä menoka, lähes puolella kokonaisvelan määrästä, eli noin 60-70 miljardilla. Se raha ei ole kenenkään rahaa, se on vain painettua rahaa jolla on rahoitettu suomalaisten yhteisiä menoja ja se raha on aiheuttanut tämän nyt meneillään olevan aika vähäisen inflaatio-ongelman.
Muuten, jos kaikki tehtäisiin ohjesäännön mukaisesti, sekin raha, kuten kaikki muukin velka jonka valtio on tehnyt ja koko ajan kasvava uusi velka, ei tule maksuun muulla tavalla kuin siten että suomalaiset kaivavat ne rahat lompakoistaan ja hillitsevät omaa kulutustaan samalla summalla.
Se tekee vajaat 30 tuhatta, per nokka ja sen lisäksi sataviisikymppiä kuussa meneillään oleviin juokseviin menoihin.
Se on fakta, eikä siinä mitkään temput auta, vaikka meitä yritetään koko ajan huijata erilaisilla fantasioilla, mitä politikot keksivät saadakseen suosiota.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä se on vain realiteetti ja fakta että valtion menoja ei voi hoidella millään poppakonsteilla”
Ei poppakonsteilla, mutta tehokkailla päätöksillä. Jos työeläkkeitä korotetaan, niin valtio saa lisää verotuloja, ja varsin paljon verrattavissa mihinkään pieniin leikkauksiin toisaalla. Keino on rinnastettavissa työeläkeyhtiöiden varallisuuden siirroksi valtiolle tältä osin. Kuitenkin sellaiseksi siirroksi, mikä ei ole varsinaista sosialismia eikä vaadi perustuslain säätämisjärjestyksessä tehtyä päätöstä.
Ilmoita asiaton viesti
”Keino on rinnastettavissa työeläkeyhtiöiden varallisuuden siirroksi valtiolle tältä osin. Kuitenkin sellaiseksi siirroksi, mikä ei ole varsinaista sosialismia eikä vaadi perustuslain säätämisjärjestyksessä tehtyä päätöstä.”
Kyllähän sieltä niitä silakkarahoja voi saada, mutta se ei pelasta valtiontaloutta. Siihen tarvitaan tehokkaita keinoja. Ne rahat pitää ottaa jostain paikasta ja se joku paikka on kansalaisten lompakko tai käyttötili, tai säästötili.
Saahan niitä eläkkeitäkin toki pienentää, mutta se on vain yksi pieni osa jostain kokonaisuudesta mitä tarvittaisiin, mutta mitä ei nähtävästi saada tehdyksi.
Niin, se EKP:n painama raha, se 60-70 miljardia, se kannattaisi unohtaa ja se unohtuu kyllä. Sen me maksamme sitten inflaation kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä niihin silakkarahoihin tule, niin Kiljusen blogiin tein lonkalta seuraavanlaisen karkean laskelman:
”Jos keskimääräistä 25000 euron vuotuista työeläkettä korotetaan miljoonalta eläkeläiseltä 10%, niin työeläkekassojen maksamien eläkkeiden yhteismäärä nousee 2500 x 1000000 eli 2,5 miljardia vuodessa. Siitä menee tuloveroa korotuksen osalta noin 35% eli 875 miljoonaa, mikä summa tulee automaattisesti valtion tilille. Sen lisäksi voi arvioida, että 2,5 miljardista jäävästä netosta käytetään 1,7 miljardia kulutukseen, jonka keskimääräinen ALV on 18%. Tästä valtio saa verotuloja kassaansa 306 miljoonaa euroa vuodessa.
Työeläkkeiden korottaminen kymmenellä prosentilla toisi siis valtion kassaan reippaasti yli miljardin lisää vuodessa. Sen lisäksi se piristäisi taloutta ja yksityisen sektorin kannattavuutta.”
Ilmoita asiaton viesti
”Työeläkkeiden korottaminen kymmenellä prosentilla toisi siis valtion kassaan reippaasti yli miljardin lisää vuodessa. Sen lisäksi se piristäisi taloutta ja yksityisen sektorin kannattavuutta.”
Tuota voitaisiin kutsua unelmaksi, fantasiaksi, tai harhaksi, lievempi ilmaisu voisi olla totuuden kohtaamisen välttely.
Kaikki ne rahat jotka Suomen eri hallitukset ovat käyttäneet ja mitä tämä hallitus käyttää, olivatpa ne sitten tuhlausta, tai välttämättömiä tarpeellisia menoja, tulevat suomen kansalaisten pussista, tavalla tai toisella, niin myös tällä sinun esittämälläsi tavalla, tai millä tahansa tavalla, ei se raha tule mistään muualta.
Sen lisäksi minä suhtaudun nihkeästi siihen mitä esität, eli eläkeläisten kulutuksen lisäämiseen. Kun valtiolla on vaikeuksia selvitä pakollisista tärkeistä menoista, ei eläkeläistenkään ole syytä laittaa ranttaliksi, se ei vain ole oikein.
Minun esittämäni vaihtoehto, tuloveron tai kulutusveron nosto, olisi yksinkertainen ja toimiva systeemi, eikä se rasita kansalaisten lompakkoa yhtään sen enempää eikä vähempää kuin mitkään muutkaan konstit. Siinä on vain se etu sinun systeemiisi nähden että tiedetään tarkkaan kenelle ne kustannukset kohdistuvat ja ne voidaan myös kohdentaa sillä tavalla mikä nähdään sopivaksi.
Ilmoita asiaton viesti