Kaksinaismoralismia ja kahdenlaista moralismia

On olemassa monenlaista moralismia ja on olemassa myös kaksinaismoralismia. 

Asian havainnollistamiseksi  otan esiin kolme esimerkkiä.Jotkut pitävät pohjoismaista hyvinvaltiota oikein hyvänä ja mallikkaana systeeminä. 

Se tarkoittaa sitä että elintaso-eroja ei päästetä kovin suuriksi, koska ilman mitään toimia elintasoerot kasvatat ihmisten välillä aivan poskettomasti. 

Toiset taas ovat sitä mieltä että elintasoerot ihmisten välillä ovat ihan oikein ja on luonnollista että jotkut ovat rikkaita ja rikkaat ovat omat rahansa itse ansainneet ja on oikein että on myös köyhiä ja köyhätkin ovat itse vastuussa omasta köyhyydestään.  Yhteiskunnan ei pitäisi näitä eroja tulonsiirroilla pienentää.


Jotkut hyväksyvä ns. vihapuheen, eli kaikki pitää voida sanoa mitä mieleen tulee, vaikka tiedetään että kaikki mitä tulee tunnemyrskyssä, vihaisena, sanottua ei pidä paikkaansa, vaikka vihapuhujasta se tuntuisi ihan oikealta ja se loukkaa ihan viattomiakin ihmisiä.   Toiset taas eivät tällaista vihapuhumista  hyväksy.


Jotkut hyväksyvät ns.  miehisen yritteliäisyyden, eli sen että joillekin miehille kaikki naisihmiset ovat vapaata riistaa ja aina pitää yrittää, kun vain tilaisuus tulee.

Toiset taas ovat sitä mieltä että tällainen ei ole sopivaa ja että tällaista toimintaa pitäisi vähintään paheksua,  naisten (vaimojen, ”naisystävien”, siskojen, tyttärien,  tai ”äitien”) suojelemiseksi näiltä yritteliäiltä miehiltä.


Kaksinaismoraali on  sitä että vihapuheita ja miehistä yritteliäisyyttä kyllä kovasti verbaalisesti paheksutaan, mutta käytännössä ne kuitenkin hyväksytään. 

Kaksinaismoraali on myös sitä että kannatetaan pohjoismaista hyvinvointivaltiota, mutta käytännössä kannatetaan myös sitä että tulonsiirtoja pienennetään ja sillä tavalla  kasvatetaan eriarvoisuutta, eli annetaan rikkaiden rikastua ja köyhien köyhtyä, mikä on tästä politiikasta luonnollinen seuraus.


Tällä perusteella ainakin hallituspuolueita ja niiden kansanedustajia ja kaikkia näitä puolueita äänestäneitä voitaisiin hyvällä syyllä syyttää kaksinaismoralismista.  

Tosin, ei ehkä ei aivan kaikkia hallituspuolueita  äänestäneitä voi tällä perusteella syyttää kaksinaismoralismista,  vain niitä hallituspuolueiden äänestäjiä jotka purematta nielevät kaikki Orpon hallituksen tomet, myös nämä kaksinaismoralistiset toimet, voidaan syyttää kaksinaismoralismista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu