Kävin museossa

En ole pitkään aikaan käynytkään museossa.  Museo oli uusittu, siellä oli vanhoja tavaroita, esineitä, valokuvia piirroksia ja erilaisia tekstejä joissa asioita selvitettiin.  

Oli niin hienot paikat.  Oli nykyaikaiset materiaalit, ilmastoinnit, led- valot,  oli erilaisia näyttöjä ja kosketusnäyttöjä, joista voi jonkin kuvassa olevan historiallisen esineen kohdalta kuvaruutuun koskemalla saada esiin tekstin, missä siitä on selvitys.


Joo, minä tykkään kyllä siitä.  Tykkään tästä nykyajasta,  kuten myös historiasta, mutta vain historiana.  En halua että historia olisi nykypäivää.

Tuli vain mieleen ne vanhat museot ja se miten niissä historiallisia asioita yritettiin esitellä. Sellainen vanhanaikainen museo on tänä päivänä museotavaraa, sellaisia museoita varten voitaisiin perustaa ihan oma museonsa.


Toisaalta mietin mitä eroa siinä on jos painelen museossa kosketusnäyttöä, kun voisin tehdä saman asian kotona hiiren avulla, mukavasti omalla sohvalla, tai sitten kännykän kosketusnäytöstä.  Miksi pitää mennä museoon sitä varten? 


No, onhan siellä museossa paljon sellaista ihan oikeaakin tavaraa,  aina kivikaudelta tietotekniikan varhaisvuosiin asti.  Museossa on siis museotavaraa paljon myöhäisemmältä ajalta kuin mihin minun muistoni yltävät. Minun nuoruudessani ei ollut tietotekniikkaa, ei edes niitä alkeellisia värkkejä joita museoissa nyt esitellään.  Ei ollut edes tietoa mistään tietotekniikasta. Laskutikun avulla piti opinnoistakin yrittää selvitä.


Kaikkein merkillisin asia siellä museossa  oli kokonaan puusta tehty polkupyörä.  Toki, olihan siinäkin kettingit ja ne rattaat rautaa, niin ja ohjaustangolla  etypyörää liikuttavat saranat oli rautaa myös, eikä mitään pajun kuorta. Puupyörissäkin oli rautaiset vanteet, kuten ennen puisissa kärrynpyörissä.


Museokäynnin seurauksena totesin että koko maailma on muuttunut siitä ajasta kun olin vielä lapsi paljon enemmän kuin mitä se oli muuttunut kivikaudesta siihen päivään kuin katselin tätä maailmaa ensimmäisiä kertoja.

Maailma on muuttunut yleensä hyvään suuntaan, mutta pahaksi onneksi kaikkialla ei olla muututtu maailman mukana ja nykymaailmaa yritetään edelleen joko muuttaa tai säilyttää ennallaan sotimalla, aivan kuten aina on tehty.

Jotkut tykkää siitä vanhasta maailmasta enemmän kuin tästä nykyisestä. Putin ja perussuomalaiset jopa haluavat palauttaa maailmaa takaisin menneeseen.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu