Kehitysapu
Kehitysavusta tulee aina ensimmäisenä mieleen nälkää näkevien lasten turvonneet vatsat.
Toinen mieleen tuleva asia on avun epäonnistuminen ja sen valuminen korruptioon.
Kolmas mieleen tuleva asia on kehitysavun vastustus läntisissä demokratioissa ja totalitaaristen valtioiden, Kiinan ja Venäjän vaikutusvallan kasvattaminen kehitysmaissa ja sen tarkoituksen ja merkityksen pohtiminen. Hakevatko nämä totalitaariset valtiot kehitysmaista tukea ponnistuksilleen maailmanjärjestyksen muuttamiseksi?
Venäjä tarjoaa kehitysmaiden hallituksille tukeaan lähinnä sotilaallisen avun muodossa. Venäläiset palkka-armeijat pitävät kehitysmaiden hallitsijoiden vihollisia kurissa. Kiina taas auttaa kehitysmaita vahvistamaan infrastruktuuriaan.
Näiden toimien seurauksena kehitysmaat vaikuttavat jo nyt olevan enemmän myötämielisiä Venäjää ja Kiinaa kohtaan kuin ns. länsimaita kohtaan.
Totalitäärisissä maissa, Kiinassa ja Venäjältä, kansalaisilta ei kysytä mitä hallitus saa kehitysmaissa puuhailla. Lännessä sen sijaan on lukuisia eri toimijoita, yksi vahva maa ja monta pientä ja heikkoa maata ja jokaisessa maassa on näköjään merkittäviä vähemmistöjä, jotka vastustavat kehitysapua, kansallisvarallisuuden viemistä kehitysmaihin.
Kun länsimaissa vallitsee demokratia, poliitikkojen kädet ovat sidotut. poliitikot eivät uskalla vastata totalitäärisen Kiinan ja totalitäärisen Venäjän asettamiin haasteisiin kehitysmaissa.
Kehitysmaat ovat liittymässä yhdessä Kiinan ja Venäjän kanssa läntisten demokratioiden vastaiseen koalitioon ja näyttää siltä ettei asialle voi tehdä mitään.
Jos budjetoidaan kehitysapua, se on annettava vaikka kenelle jotta paragraafit saadaan täytettyä. Siitä on päästävä eroon eikä siinä voi enää katsoa minne se menee.
Olen itse sattunut kävelemään Katajannokalla kun yksi ihan oikeassa leopardihatussa oleva hallitsija on pyyhkäissyt loistoautosaattueessa konttorin eteen kymmenen vaimonsa kanssa neuvottelemaan kuinka paljon hän suostuu ottamaan vastaan kehitysapua.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinakin on vissiin saanut meiltä hihitysapua, ite se ei taida sitä tonne Afrikkaan antaa vaan se ”lainaa” rahaa sinne. Samalla Kiina harrastaa kolonialimia ja suoraan sanoen ottaa haltuunsa alueita Afrikassa. Siellä taitaa olla jopa Kiinalaisia sotilaita turvaamassa Kiinalaisia hankkeita.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina ryöstöviljelee Afrikasta vuokrattuja peltoja. Vuokra-ajan päätyttyä pellot on viljelykelvottomia kun halpa arsenikkipitoinen lannoite on myrkyttänyt pellot..
Ilmoita asiaton viesti
”Samalla Kiina harrastaa kolonialimia ja suoraan sanoen ottaa haltuunsa alueita Afrikassa.”
Samalla Kiina ilmeisesti harrastaa tehokasta mielipiteenmuokkausta väestössä. Se voi tapahtua esimerkiksi korruptoimalla mediaa ja tärkeimpiä mielipidevaikuttajia.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeintä on, että lähetetään Afrikkaan riihikuivaa rahaa.
Ja rutkasti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs sitä on sinne lapioitu kaikenkaikkiaan jo, ei 30 miljardia taida riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on rikas maa. Kolminkertaistetaan kehitysapu.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kirjoitat.
Läntiset demokratiat ovat todellakin haluttomia antamaan kehitysapua alikehittyneisiin maihin.
https://www.maailma.net/uutiset/koronapandemia-avasi-avunantajien-kukkaronnyorit-kehitysapu-nousi-viime-vuonna
Siis mitä?
Vuonna 2021 summa oli kokonaista € 141 mijljardia. Siis 141 000 000 000.
Osoittaa todellista haluttomuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 2021 summa oli kokonaista € 141 mijljardia.”
Siis saman verran mitä Suomen valtio on velkaa. Pikkurahoja maailmantaloudessa, joka on hirveän suuri. EU:n talouskin on
”OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.”
Kehitysapu on siis vain prosentti siitä mitä lännessä on käytetty pelkästään koronaelvytykseen. Olisi tosiaan mahdollista antaa enemmän apua.
Kitsaus voi tulla kalliiksi jos kehitysmaat kääntyvät yhdessä Venäjän ja Kiinan kanssa länsimaita vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
… tai Suomi hirveän pieni.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
”On moraalitonta antaa tyhmän pitää rahansa.”
Ilmoita asiaton viesti
No, eihän rahalla mitään tee, jos ei sillä mitään tee…
”Sillä rahahan on käyttöä varten….”
I.Goodman – E. VonRetee
Ilmoita asiaton viesti
2016 tuo ”kehitysapu oli 129 mrd. Euroa. Joten kovinkaan suuri ei tuo ”Korona-lisäys” ole ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla omat intressinsä.
Venäjän intressit taitavat nyt tänä jälkisosialsistisena aikana rajoittua toisiaan paljolti yksityisten turvallisuuspalveluiden myymiseen. Syyriassa on suurvaltaintresssejäkin mukana, samoin kuin Venäjän naapurimaissa ja muissa lähialueen maissa.
Kiinan intressit ovat paljolti kaupallisia, uusilla suurvaltaintresseillä höystettynä. Luonnehdintasi ”auttaa kehitysmaita vahvistamaan infrastruktuuriaan” oli vähän kaunisteleva.
Avustettavat kehitysmaat eivät pääosin täytä kaikkia ”länsimaisen ihannevaltion” kriteereitä, joten merkittäviä taustatekijöitä ovat usein myös korruptio, oman vallan vahvistaminen, ja kilpailevien intressiryhmien kurissa pitäminen. Itsekkään johtajan kannataa ottaa eri auttajatahoilta sitä mitä niiltä kultakin saa. Venäjä voi siis tarjota ensisijassa sotilaallista vahvuutta, Kiina rahaa, ja länsimaat rahaa.
Länsimaissa virallinen tarina on auttaminen, mutta sekaan mahtuu tietenkin myös paljon kaupallisia intressejä, ja paikoin myös valtapoliittisia intressejä. Länsimaiden nykyisen kapenevan roolin syy on ainakin osin se, että tuo perinteinen malli, jossa hyvät tarkoitukset, itsekkäät intressit, demokraattisen päätöksenteon hankaluus, ja poliitikkojen kyvyttömyys ymmärtää noita kohdemaita ja koko kuvion monimutkaista dynamiikkaa, ei enää toimi yhtä tehokkaasti kuin nuo suoraviivaisemmat Venäjän ja Kiinan mallit.
> Kehitysmaat ovat liittymässä yhdessä Kiinan ja Venäjän kanssa läntisten demokratioiden vastaiseen koalitioon ja näyttää siltä ettei asialle voi tehdä mitään.
Ehkä voisi sanoa kauniimmin, että on tavoitteiden ja keinojen uudelleenarvioinnin paikka.
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä voisi sanoa kauniimmin, että on tavoitteiden ja keinojen uudelleenarvioinnin paikka.”
Enpä sano mitään tuon ajatuksesi kauneudesta, mutta aina pitäisi tarkastella kriittisesti tavoitteita ja keinoja ja niiden toimivuutta.
Nyt näyttäisi siltä että tavoitteita ei oikein ole, tai jos on, ne pitäisi arvioida uudelleen ja keinotkin näyttää olevan kovin keppoiset.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tilannetta voisi verrata nyt paljon keskusteltuun Venäjän tilanteeseen. Toivottiin että sosialismin kaatuminen olisi automaattisesti johtanut länsimaiseen demokratiaan, mutta noin ei kuitenkaan käynyt. Kehitysmaiden kohdalla voi ajatella, että kun on ajateltu, että omat tavoitteet ovat hyveellisiä, varmaankin vaikutuskin on hyvä, ja kehitys länsimaiseen suuntaan väistämätöntä.
> Nyt näyttäisi siltä että tavoitteita ei oikein ole, tai jos on, ne pitäisi arvioida uudelleen ja keinotkin näyttää olevan kovin keppoiset.
Suomen tavoitteet ovat kai ne vanhat, eli ”kehityksen avustaminen”, kaupallinen yhteistyö, ja myös suomalaisten yritysten mukaan ottaminen. Nykyään kalastellaan myös halpaa ja/tai hyvin koulutettua työvoimaa, mutta tuota ei kai lasketa kehitysavun piiriin.
Nuo tavoitteetkin pitäisi tosiaan uudelleenarvioida, ja tietenkin keinot. Vähän myöhässä ollaan siinä mielessä, että jos oletetaan useimpien kehitysmaiden politiikan pyörivän johtajan navan ympärillä, voi olla, että Kiinan ja Venäjän tarjoukset voittavat esittämämme idealistiset tavoitteet. Tässä mielessä voi olla, että Suomen kaltaisilla mailla ei ole noille johtajille muuta tarjottavaa kuin raha, ohjattuna Suomen toiveiden mukaan joihinkin yleishyödyllisiin (ja ehkä vähän Suomen yrityksillekin hyödyllisiin) kohteisiin. Ehkä rahaa säästyy sitten jostain muualta venäläisten ammattisotilaiden palkkamiseen, ja ehkä Kiinakin antaa rahaa, omien ehtojensa ja tarpeidensa mukaan.
Vaihtoehtoisesti voisi lähteä siitä lähtökohdasta, että nuo vanhat idealistiset tavoitteet kehitysmaiden länsimaistamisesta ja rikastamisesta pitää saattaa maaliin, tai siitä länsimaissakin aika yleisestä tavoitteesta, että nuo maat olisi hyvä sitoa länsimaiden talouskoneiston osiksi, ehkä Kiinan roolia vähentäen. Noista ensimmäinen tavoite on haastavampi, ja toinen hieman helpompi, varsinkin jos pieni kauppapoliittinen kädenvääntö sallitaan. Ei näistä tässä tuon enempää. Mittaa postaukseen tuli jo vähän liikaakin.
Ilmoita asiaton viesti
”voi olla, että Kiinan ja Venäjän tarjoukset voittavat esittämämme idealistiset tavoitteet. ”
Venäjällä ja Kiinalla on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset ”psykolokisesti” ymmärtää miten näissä maissa ajatellaan. Länsimaissa ei sitä ”psykologiaa” väistämättä pystytä ollenkaan tajuamaan.
Näin yksinkertainen voi olla se syy miksi Venäjä ja Kiina onnistuvat siinä missä ”Länsimaat” epäonnistuvat.
Jokatapauksessa on erittäin vaarallista suhtautua tähän asiaan sillä ylimielisyydellä mikä tämänkin blokin kommenteissa näyttäisi olevan valtavirtaaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Asiaa voi lähestyä myös siitä näkökulmasta, että vaikuttaminen on yksinkertaisempaa, jos autoritatiivisen päättäjän kiinnostuksen kohteena ovat vain raha ja aseet, ja monimutkaisempaa, jos pitää sovittaa apu joihinkin idealistisiin pitkän tähtäimen kehitykseen tähtääviin tavoitteisiin, joihinkin omiin taloudellisiin intresseihin, ja sitten pitää vielä myydä tuo paketti demokraattisen valtion äänestäjille.
Ilmoita asiaton viesti
Toki suurin osa kehitysavusta menee ihan kankkulan kaivoon, mutta kyllä hiukan hyödyttää myös joitakin suomalaisia. Lähinnä vihervasemmistolaisten kannattajia, sielunveljiä ja siskoja ja jäseniä rahoittamalla heidän projektejaan ympäri maailmaa ja maksamalla heidän maailmanparannusmatkat…
Jospa joku viitsisi käydä läpi vaikka kaikki järjestöt mihin rahaa kipataan kehitysavun nimissä ja katsoa mitä ne oikeasti ovat saaneet aikaan. Hankaluus on tietysti se, ettei järjestöjen tarvitse kertoa ja todistaa mihin rahat on oikeasti menneet.
Ilmoita asiaton viesti
Kun olin 80-luvun Nokialla töissä, siellä verkkopuolella, mikä on vieläkin jäljellä, niin muistan jotenkin yhden jutun kehitysapuun liittyen.
Johonkin Afrikan maahan rakennettiin televerkkoa YK:n kustannuksella ja ainakin osa laitteista tilattiin Nokialta.
Laitteet toimitettiin sopimuksen mukaan ja rahat tulivat YK:lta.
Kuitenkin pari vuotta myöhemmin kohdemaasta tuli kysely, että milloin toimitus mahtaa toteutua. Vastattiin, että on toimitettu pari vuotta sitten.
Toimitusta alettiin jäljittämään ja lopulta löytyi romukasa läheltä jotain rautatieasemaa ja se tunnistettiin Nokialta lähetetyiksi laitteiksi, jotka tietysti olivat entisiä.
Joku porukka oli todennut, että kyseiseen vaunuun mahtuvat joko he itse tai laitteet, mutta ei molempia.
Olihan siitä kehitysavusta hyötyä, mutta vain Nokialle.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän tahtoo monella kehitysavusta tulla mieleen afrikkalaisten turvonneet mahat. Miten se asia sitten liittyy kehitysapuuan? Ruokapulaan sinne viedään viljaa, mutta ei se ole mitään kehitysapua.
On siellä jopa päättäjiä, jotka ovat huomanneet, että kehitysavusta on ollut pelkkää haittaa, kuten Ghanan presidentti, joka sen kertoo Ranskan presidentille.
https://www.youtube.com/watch?v=yfqzVKV_ORI
Ilmoita asiaton viesti
”On siellä jopa päättäjiä, jotka ovat huomanneet, että kehitysavusta on ollut pelkkää haittaa, kuten Ghanan presidentti, joka sen kertoo Ranskan presidentille.”
On se niin kumma juttu että Venäjä ja Kiina ovat onnistuneet siinä missä USA, EU ja YK ovat täysin epäonnistuneet.
Tämä tietää vain sitä että koko maailma näyttää yhdistyvän Kiinan johdolla, valitettevasti vain länsimaita vastaan.
Kannattaa miettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on mennyt Afrikkaan viemään tuhkatkin pesästä. Ottaa maaperästä, minkä irti saa ja vie mennessään. Kiinan touhuilla ei ole kehitysavun kanssa mitään tekemistä.
Jos eurooppalaiset menisivät tekemään samaa, nousisi meillä kova huuto kolonialismista.
Ilmoita asiaton viesti
Asianuntijan Matti Kääriäisen mukaan täysin hyödytöntä ja hukkaan heitettyä rahaa jo vuosikymmenien ajan – jopa itse tarkoitustaan kokonaan vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä on Ugandan presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Ghanan.
Ilmoita asiaton viesti
Eiku juurikin Ghanan piti sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ulkoministeriön virkamies: 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet menneet täysin hukkaan”
https://yle.fi/a/3-7749065
Ilmoita asiaton viesti