Kertakorvaukset sähkön kuluttajille ja Windfall-verot

Hallitus on päättänyt maksaa sähkön hinnannousun kertakorvauksina sähkön kuluttajille jos sähkölaskut tulevat liian suureksi. 

Se tarkoittanee sitä että jos viime joulukuussa sähkölasku olisi ollut vaikka 200€  ja tässä  joulukuussa sähkölasku olisi esimerkiksi  600€  valtio maksaisi erotuksesta, eli 400€:sta jonkun tietyn osan,  esimerkiksi vaikkapa 75%,  jolloin valtion maksettavaksi jäisi 300€  ja asiakkaalle jäisi siis söhkölaskua maksettavaksi 300€, 100€ enemmän kuin viime vuonna.


Tuo oli siis vain esimerkki siitä miten asia voitaisiin ratkaista, minun esimerkkini.   Ministeriön virkamiehet laativat vasta hiki hatussa omaa esitystään.


On aivan selvää että sähkön tuottajien voitot ovat paljon suuremmat kuin ennen, siitä syystä että ne voi nyt kiristää asiakkailtaan nämä valtavat rahasummat,  jos eivät kiristäisi, kuten kaikki eivät kiristä, myöskään heidän windfall- voittonsa eivät olisi niin suuret, eikä valtiolla olisi mahdollista kerätä niistä windfall-veroja.  


Sähkön tuottajat voisivat kokonaan kiertää windfall- verot, jos kohtuullistaisivat velotuksensa kuluttajilta.  Siinä tapauksessa tietenkään sähkön kuluttajat eivät myöskään tarvitsisi mitään valtion tukea.  Olisikin kaikkein paras vaihtoehto, jos vain sähkön tuottajat voitaisiin pakottaa hillitsemään voitontavoitteluaan ja kohtuullistamaan velotushintansa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu