Kiina kärjistää tilannetta Taiwainin rintamalla

Nancy Pelosin Taiwanin vierailu tuskin on syy Kiinan ärhentelyyn ja pullisteluun Taiwanin merialueiden lähellä,  se on korkeintaan tekosyy.  Syyt ovat syvemmällä.

Tärkein syy on valtaa pitävien normaali huoli omasta asemastaan maansa johdossa, mikä on diktatuurimaissa tärkein politiikkaa määrittelevä tekijä, niin Kiinassa, kuin myös Venäjällä. Kansa pidetään kuuliaisena kansallismielisellä kiihotuksella ja luomalla ulkoisia uhkakuvia.

Toinen syy on varmasti siinä että Kiinan johto haluaa auttaa ystäväänsä ja liittolaistaan Putinia, joka on vaikeuksissa Ukrainan rintamalla,  luomalla USA:ta vastaan ikäänkuin toisen rintaman Kiinan suunnalla.


Tilanne on vähän sama näillä kahdella rintamalla.  Venäjä haluaa palauttaa Ukrainan Venäjän yhteyteen ja Kiina haluaa palauttaa Taiwanin Kiinan yhteyteen.  

Ukraina ja Taiwan ovat eri mieltä Venäjän ja Kiinan kanssa siitä mihin ne haluaa kuulua ja USA yrittää tukea näitä itsenäisyyshaaveita, estääkseen Venäjän ja kiinan vahvistumisen.


Tämä on vaarallista suurvaltapolitiikkaa, josta ei tiedetä mihin se johtaa.  Suomi saattaa tehdä pahan virheen liittoutumalla tässä vaiheessa ja voi sen takia ajautua mukaan näihin suurvaltojen välisiin voimanmittelöihin ja selkkauksiin.

Suomi on nyt kuitenkin puolensa valinnut ja päättänyt taistella suurvalta USA:n etujen puolesta.  Saa sitten nähdä miten siinä hommassa oikein käy, niin Suomelle, kuin muillekin osapuolille.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu