Saako voittaja ottaa kaiken kilpailuyhteiskunnassa?

Elämme kilpailuyhteiskunnassa ja se on mitä ilmeisemmin hyvin tuottava tapa toimia. Ihmiset kilpailevat keskenään elämän eri alueilla kaikessa mahdollisessa, mikä takaa sen että tulos on paras mahdollinen siltä kannalta katsottuna mitä yhteiskunnassa pidetään yleensä hyödyllisenä.  Se mitä tavoitellaan on mm. parempi elintaso, korkeampi sivistystaso, parempi terveys ja terveydenhuolto.  On tietenkin myös asioita joita vain toiset tavoittelevat ja toiset eivät pidä välttämättöminä, sekä sellaisia asioita joita jotkut tavoittelevat, mutta joita toiset pitävät epäsuotuisina, mutta ilmeisesti ihmiset ovat joistakin asioista pitkälti samaa mieltä, eli pitävät niitä joko tavoiteltavina asioina, tai sitten sellaisia joita ei pidä tavoitella.

Kilpailu toimii palkintoperiaatteella, siten että ne ihmiset jotka pärjäävät paremmin, myös saavuttevat niitä asioita joita yleisesti tavoitellaan, tai pystyvät välttämään sellaisia asioita joita pyritään yleensä välttämään.  Toisin sanoen voittajat pärjäävät paremmin ja häviäjät pärjäävät huonommin.

Ne jotka onnistuvat paremmin ja ovat voittajia ovat tällä tavalla tavallaan ansainneet ne paremmat elinolosuhteet jotka heillä on häviäjiin verrattuna, mutta pitää miettiä myös sitä että millaiseksi elintasoerot päästetään repeämään niiden osalta jotka ovat kilpailuyhteiskunnan voittajia ja niiden osalta jotka ovat kilpailuyhteiskunnan häviäjiä.

Jos elintasoerot käyvät kovin suuriksi, siitä seuraa häviäjien kateus hyväosaisia, eli voittajia kohtaan. Käyhät ihmettelevät miksi yhteiskunta joka on rikas, rankaisee heitä niin kovasti siitä etteivät he ole pärjänneet kilpailussa.  Kun kilpaillaan, silloin on aina voittajia ja häviäjiä ja jokatapauksessa, vaikka kaikki yrittäisivät tosissaan kilpailla, jotkut ovat kuitenkin pakosti häviäjiä.  Häviäjät tuntevat itsensä yhteiskunnan hylkimiksi, kenties yhteiskunnan ulkopuolisiksi, syrjäytyneiksi, tai syrjäytetyiksi,

Jos taas elintasoeroja koitetaan tasoittaa voittajien ja häviäjien välillä, siitä seuraa sellainen ilmiö jota voidaan kutsua rikkaiden kateudeksi köyhiä kohtaan.  Rikkaat kokevat ettei heidän menestyksensä takaa heille riittäviä palkintoja, he ovat sitä mieltä ettei heidän voittojensa tuloksia pidä jakaa häviäjille koska häviäjät eivät ole niitä itse ansainneet.

Minä olen sitä mieltä että vaikka voittajat ansaitsevat palkinnon voitostaan, myös häviäjät kuuluvat yhteiskuntaan ja siitä pitää pitää huolta että myös häviäjät kokevat olevansa osa yhteiskuntaa, että myös häviäjistä pitää pitää huolta yhteiskunnassa. Jos tulonsiirrot ovat ainut keino tähän, niin tulonsiirtoja tarvitaan. Voittajien pitää luovuttaa osan voitoistaan häviäjille, voittajat eivät saa ottaa kaikkea itselleen.

Minusta on hävytöntä että meidän yhteiskunnassamme, jossa valtaosa ihmisistä elää ylellisyydessä, on niin paljon niin pienellä rahasummalla sinnitteleviä ihmisiä.

Minun mielestäni Rinteen vappusatanen on vähin asia mitä voidaan tehdä ja se lupaus vappusatasesta pitäisi lunastaa täysillä, riippumatta siitä millaisessa taloudellisessa tilanteessa Suomi on. Se satanen voidaan aivan hyvin ottaa rikkaampien tuloista ja antaa niille köyhemmille.

The Winner takes it all”  laulaa Abba Ruotsissa, mutta niin ei saisi tapahtua meillä Suomessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu