Kojootin hetki lähestyy
Suomen Valtion talous lepää tyhjän päällä.
Tuloja ei paljon ole
Menot senkun lisääntyvät
Hallitus on luvannut että kansalaisten verorasitusta ei kasvateta. Tuloverotusta onkin lievennetty heti hallituskauden alkajaisiksi. Jotain veronkorotuksia on luvassa, mutta kokonaisverotusta on luvattu olla kasvattamatta ja sen pitäisi päinvastoin keventyä.
Hallitus uskoo saavansa verotuloja kuitenkin kasvatettua sillä tavalla että köyhiä kyykytetään, eli alempien tuloluokkien toimeentuloa kiristetään pienentämällä heidän niitä tulojaan jotka tulevat tulonsiirtojen kautta, varakkaampia kansalaisia verottamalla. Näillä tulonsiirtojen pienennyksillä rahoitetaan varakkaampien kansalaisten veronalennukset.
Tulonsiirtojen leikkaamisella, eli köyhien köyhdyttämisellä ja rikkaiden rikastumisella, uskotaan olevan vaikutuksia työllisyyteen sitä kautta että houkutus työttömäksi jäämiseen ja tulonsiirtojen varassa elämiseen pienenee ja houkutus ottaa vastaan raskasta, epäsuosittua ja pienipalkkaista työtä kasvaa.
Tällä tavalla hallitus pyrkii siis kasvattamaan verotuloja pitkällä tähtäimellä. Vaikka tulonsiirtojen leikkaaminen ei sinänsä kasvata valtion tuloja, kun sosiaalitukien leikkaukset käytetään verohelpotuksiin, niin verotulojen uskotaan kasvavan kasvavan työllisten määrän ja pienenevän työttömien määrän kaitta.
Tosin, saa nähdä kuinka käy. Haluavatko yritykset palkata ihmisiä joiden motivaatio työn tekemiseen on pelkästään taloudellinen. Pienistä palkoista ei liioin kovin paljon verojakaan maksella. Lisäksi hallitus on karsimassa myös pienipalkkaisten saamia tukieuroja, mikä ei tietenkään kannusta matalapalkkaisten töiden vastaanottamiseen, koska turvaverkkoja on kuitenkin täyden työttömyyden osalta vielä olemassa.
Toistaiseksi ei näytä siltä että hallituksen tähänastiset toimet olisivat pienentäneet työttömyyttä. Orpo uskoo että pitemmällä tähtäimellä taktiikka toimii, se jää nähtäväksi.
Lyhyellä tähtäimellä tilanne näyttää riistäytyvän käsistä, kojootin hetki lähestyy, kohta ollaan tyhjän päällä.
Valtiontalouden alijäämä kasvaa kiihtyvää vauhtia, samoin velanoton tarve. Tilanne on sikäli ristiriitainen että valtaosalla kansalaisista ostovoimaa on kasvatettu veronalennusten ja palkankorotusten muodossa, meikäläisellä eläkeläiselläkin ostovoima näyttää kasvaneen.
Kansalaisilla on siis varaa kuluttaa ja törsätä, samalla kun valtiovalta joutuu rahoittamaan budjettiaan joko lainaamaan lisää tai leikkaamalla tärkeistä menoista, koulutuksesta, sosiaaliturvasta, terveydenhoitoluluista, investoinneista liikenteeseen, puolustukseen turvallisuuteen(poliisi), tutkimukseen, vihreään siirtymään, sähköntuotannon turvaaniseen myös tuulettomina pakkaspäivinä ja muihin tärkeisiin asioihin.
Hallitukselle on siis tärkeämpää että ihmisten ostovoima kasvaa ja kansalaiset voivat vapaasti tuhlata tienistejään miten itse parhaaksi näkevät, kuin valtion velanoton hillitseminen tai ne tärkeät kohteet joita valtio rahoittaa virkamiesten laatiman. hallituksen esittämän ja eduskunnan hyväksymän budjetin mukaisesti.
Tämän hallituksen ensimmäinen budjetti näyttäisi toteutuvan, (jos se nyt yleensä toteutuu), vain velkarahoituksella, koska tarvittavia leikkauksia ei ole tehty ja valtion verotulot senkun pienenevät.
Onkohan hallituksen taloudellisessa ohjelmassa jotain pielessä? Ehkei se perustukaan realismille, eli faktoille, eli tosiasioille, ehkä se perustuu pelkästään ideologialle. Ehkä hallitus tarvitsisi uusia ja parempia asiantuntijoita antamaan neuvoja miten jatkossa meneteltäisiin, kun kojootin hetki näyttää lähestyvän ja vauhti senkun kiihtyy.
Minä en tietenkään mikään asiantuntija ole, mutta voin tietenkin silti lausua asiasta oman mielipiteeni.
Minusta ihmisten ostovoimaa pitäisi pienentää, muidenkin kuin köyhien ostovoimaa, verotuksen avulla. Sillä tavalla kaikki valtion virkamiesten esittämät ja hallituksen ja eduskunnan siunaamat ja hyväksymät, budjettiin sisältyvät hyvät ja erinomaiset asiat, saataisiin toteutettua, ilman että valtion velanotto kasvaisi poskettomasti eikä se kojootin hetki olisi ihan niin välitön uhka kuin mitä se tällä menolla on.
Meillä on kyllä siihen virkamiesten laatimaan ja eduskunnan hyväksymään hallituksen budjettiin varaa, ilman velanottoakin, kunhan vähän hillittäisiin sitä omaa kulutustamme, eikä köyhiäkään tarvitsisi minun mielestäni ihan näin kovasti kyykytellä.
Kiitän tästä kannanotosta, mutta voisit kertoa miten tämä kojootin hetki voitaisiin sinun mielestäsi torjua ja miksi sinun mielestäsi hallitus ei ole toiminut sillä tavalla että näin tapahtuisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmeiden aikoja ei vasemmiston tule enää odotella. Muiden rahat ovat jo loppu.”
Ihmeitä odottelee nyt hallitus ja raharikkaat. Kuvittelevat ilmeisesti ihan tosissaan että köyhiltä löytyisivät ne rahat jolla budjetti rahoitettaisiin.
No, ihminen on taipuvainen uskomaan mihin haluaa uskoa, mutta uskolla ei silti siirretä vuoria, vaikka muuta väitettäisiin.
Jos vuori ei tule Mohammedin luo, Mohammedin pitää mennä vuoren luo, eli budjetti rahoitetaan niiden rahoilla joilla on rahaa.
Muuta vaihtoehtoa ei ole, veroja pitää nostaa, tai myös rikkaille budjettivaroista jaettavia etuuksia pitää karsia.
Niin tulee tapahtumaan, muussa tapauksessa Kojootin hetki lähestyy ja se tulee, se on varmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Rikkaiden pahanpäivän varalle koottuihin aarteisiin ei saa koskea. Rikkaat ovat ne iteselleen kärsivällisesti koonneet.
Valtion on vain pienennenettävä menoja. Suurin menoryhmä lienee sosiaalitoimi.
Sieltä ne säästöt löytyvät. Sairaanhoitoa on tehostettava nopeuttamalla hoitoa. Lääkärien lukumäärää ja samoin hoitajien määrää on pienennettävä. Johdon voisi hyvin puolittaa. ei Lääkärit ja hoitajat mitään työnjohtoa tarvitse. Kyllä he osaavat sairaita hoitaa ilman paperinpyörittäjiä.
Oppivelvollisuus ikä on palautettava 16 v. Jos joku haluaa opiskella eteenpäin, se on tehtävä omin varoin ilman valtionopintolainojan ja opintorahoja. Vain ne perheet joilla on uskoa ja rahaa voivat maksaa itse lastensa korkeamman koulutuksen.
Omat vanhempani eivät maksaneet koulutuksestani mitään. Olin kesäisin työssä 4 kk ja talvella 4h, klo 08 – 12.00 joka päivä ja samalla keräsin työharjoittelu pisteitä. Automaatioalalle oli kova kilpailu siihen aikaan. noin 500 uudesta hakijasta vain 11 sai sinä vuonna opiskelupaikan
Opetus alkoi klo 12.00 arkipäivisin ja jatkui klo 20.00:een. Hyvin meni. Laboratorio töitä ja kokeita pidettiin myös Lauantaisin. Suurin osa opiskelijoista asui alivuokralaisina toveriasunnossa.
Opiskelu oli kurssimuotoista eikä ketään jätetty jälkeen. Koko kurssi valmistui samana päivänä.
Tätä opiskelumallia suosittelisin myös tänään.
Fysiikan Lehtori Uuno Nurmi sanoi usein että ihminen on laiska, eikä se ponnistele ilman ”piiskaa”.
Eli tätä viisautta pitäisi soveltaa muihinkin yhteiskunnan toimintoihin kuten työllistämiseen. Ei kukaan lähde aamuisin työntekoon ilma ”piiskaa”.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli tätä viisautta pitäisi soveltaa muihinkin yhteiskunnan toimintoihin kuten työllistämiseen. Ei kukaan lähde aamuisin työntekoon ilma ”piiskaa”.”
Ei se nyt ihan noin mene. Jotkut on addiktoituneita työntekoon, niin minäkin aikanani. En ole koskaan ollut niin kovasti kiinnostunut palkasa, tietenkin olin aina tyytyväinen jos jotain sain.
Toiset on kiinnostuneita vain siitä palkata.
Joitakin kiinnostaa työyhteisö sosiaalisena ympäristönä, jossa voi loistaa vitsinkertojana, tai muulla tavalla.
Kyllä niitäkin valitettavasti taitaa olla joita pitää ”piiskata” töihin, eli ne tarvitsee erilaisia kannustimia kuin ahneet, tai seuraa kaipaavat, tai työnarkomaanit.
Meitä on moneksi ja hyvä niin, se on ollut yksi syy sille että olemme selvinneet lajina luolakarhujen ja sapelihammastiikereiden maailmassa.
Meidän pitää vain hyväksyä toisemme ja yrittää keksiä keinot niille joille työ ei maistu, että se työ maistuisi, tai jotain korvaavaa tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän mistä kerrot Arto. Uuno Nurmen ”piiska” tarkoitti sitä kuinka vaikeaa on aloittaa kotitehtävien valmistelu iltaisin kun on jo väsynyt.
Kun on ylittänytvaloituskynnyksen alkaa kotitehtävien teko sujua. Sama on monessa työtehtävässä. Mielellään niit lykkää jos voi, mutta kun alkuun pääsee on loppu jo helpompaa.
Asia voidaan rinnastaa vaikkapa opinto tai asuntotukiin. Kun nontottunut hoitamaan talouttaan niin että mosan kattaa tuet, on niistä katkeraa ja vaikeaa luopua. Jos vain tueen voi jotenkin säilyttää, niin pitää niistä kiinni kynsinhampain. Me olemme Arto ahneita rahalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottaisin entisenä Riihimäkeläisenä ottamaan entisen valtionvarainministtiin Iiro Viinaseen yhteyttä. Hänellä on näyttöä kuinka toimia kun rahat on lopussa, eikä lainaa saa.
Silloinkin kaaoksen aiheutti joku Sosialidemokraattien pääministeri Keyneslaisilla opeilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Silloinkin kaaoksen aiheutti joku Sosialidemokraattien pääministeri Keyneslaisilla opeilla.”
Olikos se ”pöö-ministeri” Lipponen. Viinasen jälkeen rahaministeriksi tulikin sitten itse Niinistö, joka pelasi Lipposen kanssa yhteen kuten Viinanen sitä ennen Ahon hallituksessa.
Ennen Ahoa pääministerinä oli kokoomuksen Holkeri
Ahon ja Holkerin jäljiltä maa oli konkurssitilassa.
Lipposen jälkeen Vanhanen peri melkein velattoman valtiontalouden.
Kun Vanhasen jälkeen pääministeriksi tuli Jyrki Katainen, alettiin puhumaan jakovarasta, mietittiin että miten ja kenelle niitä kaikkia kertyneitä rahoja oikein jaettaisiin.
Siitä sitten seurasi se alamäki. Kataisen jälkeen tuli Stubb.
Stubbin jälkeen Sipilä yritti korjata tilannetta, mutta ei onnistunut, sitten tuli oikeistolle takkiin vaaleissa, tuli Sanna Marin ja tuli koronna.
Koronnan jälkeen tuli Orpo ja valtion raha-asiat saivat taas entistä huonomman käänteen.
Ilmoita asiaton viesti
Muistini petti pahasti kuten tavallisesti. Iiro Viinanan toimi Valtionvarain ministerinä Ahon hallituksessa ja sosialidemokratti olikin Presidentti joka oli vielä silloin talousasioissa melkoinen tietäjä. Silloin muistaakseni tehtiin devalvaatio, josta valehdeltiin ja harhautettiin. Moni rikas menetti rahansa ja yrityksensä. Jotkut hyväuskoiset ja sukulaiset maksoivat velkoja kuolemaansa asti.
Tätä varmaan tarkoitit. Näin saataisin rikkaiden rahat pois ja heidän omaisuutensa pankkien haltuun. Ainakin pakka menisi taas sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole oivaltanut kahta asiaa. Kuten jo Karl Marx aikoinaan totesi, ratkaisevaa ei ole absoluuttiset tulot, vaan tuloerot. Toiseksi sosiaaliturvaa pitää heikentää, jotta työperäistä maahanmuuttoa voidaan kannattavasti lisätä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten jo Karl Marx aikoinaan totesi, ratkaisevaa ei ole absoluuttiset tulot, vaan tuloerot.”
Minä en menisi Marxin teorioihin mutta minulla on oma teoria.
Ratkaisevaa se on ainakin niiden parempituloisten itsetunnon kannalta, heillä on esittää konkreettisia todisteita paremmuudestaan köyhään kansaan verrattuna.
Sehän se onkin tärkeää sellaisella laumaeläimelle kuten ihminen, jonka luontaiset vaistot pakottavat aina pyrkimään laumahierarkiassa aina vain ylemmäksi, siis sellaiseksi joka syö ensimmäisenä siitä yhdessä hankitusta saaliista. Ne muut syövät sitten jotain, jos jotain jää yli ja jos ylempänä hierarkiassa olevat sen sallivat.
Näin se menee. Ratkaisu löytyy siis luontodokumentteja seuraamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Loistavaa! Noin minäkin sen olen ajatellut. Luonto ei voi olla väärässä, eikä Venäjä tai Kiina, ehkä USA:. Vahvimman oikeudella mennään.
Saa nähdä miten käy Gaza:ssa. Kymmeniä tuhansia on kuollut, kun koetetaan kumpi on vahvempi, Jehova vai Alloh. No taisi mennä sekaisin. Ne ovatkin saman Luojan eri nimiä.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnon hierarkisessa järjestelmässä on kaksi mahdollisuuta: yrittää kiivetä hierarkiessa, tai sitten yrittää löytää oma paikkansa järjestelmässä. Pyrkyreille käy usein huonosti, joten jälkimmäinen vaihtoehto tuottaa useimille paremman tuloksen. Valitettavasti tasa-arvo voohotuksen takia nykyään ihmisten on vaikea ymmärtää omaa paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa.
Monessa organisaatiossa kaveri ylennetään kunnes ei enää olekkaan pätevä ja kyvyt ei riitä uusiin tehtäviin. Tälle kovin yleiselle tilanteelle on oma nimitys;”Petterin periaate” Peters princible. Luulen että minullekkin kävi niin
Ilmoita asiaton viesti
”Valitettavasti tasa-arvo voohotuksen takia nykyään ihmisten on vaikea ymmärtää omaa paikkaansa.”
Aika viisaat sanat. (En tiedä oliko sanoja viisas, joskus voi viisaat sanat tulla vahingossa 😏)
Eivät ihmiset voi olla kaikki tasa-arvoisia ja sitäpaitsi se ei sovi ihmisten biologiaan eikä psyykkeen ja oman paikkansa ymmärtäminen ja sen hyväksyminen on tärkeätä tyytyväisyyden ja mielenterveydenkin kannalta katsottuna.
Toisaalta olisi myös tärkeätä ettei ketään jätetä, kuten ei talvisodassakaan, se tuo turvallisuutta ja yhteishenkeä ja antaa porukalle luottamusta systeemiin.
Aina eivät kaikki kuitenkaan pääse sellaiseen paikkaan eivätkä ole aivan siinä paikalla johon he parhaiten sopisivat yhteisön kannalta. Jotkut on liian korkealla, toiset liian matalalla kykyihinsä nähden.
Joillakin on pyrkyä korkeammalle kuin mitä kyvyt edellyttäisivät, joillakin taas ei ole pyrkyä tarpeeksi ja tyytyvät vähempään kuin mihin kyvyt edellyttäisivät.
Aina ei yhteiskunta päädy oikeisiin valintoihin siinä kuka nostetaan ykkösasemaan. Esimerkiksi meneillään olevissa presidentinvaaleissa ylivoimaisesti paras ehdokas on jo pudotettu kisasta.
Valintoja siitä keitä nostetaan huipulle ei aina tehdä rationaalisin perustein.
Ilmoita asiaton viesti