Kokoomus
Kokoomus on kriisissä. Puolueen kannatus laskee. Kokoomus menettää äänestäjiään äärioikeistolle. Se on huolestuttava kehitys. Samaan aikaan kokoomuksen paras ja suosituin edustaja, Helsingin pormestari, luopuu tehtävästään ja hänen tulevaisuudennäkemyksistään ei tiedetä mitään. Kenties suosittu pormestari on luopumassa politiikasta, mikä on menetys kokoomuspuolueelle. Kokoomuksella ei ole asettaa hyvää ehdokasta pormestariksi ja kokoomuksen perinteisesti luja ote Helsingissä uhkaa hiipua.
Kokoomuksen oppositiopolitiikka ei sen nykyjohdon toimesta ole ollut uskottavaa, se ei ole ollut sellaista jämäkkää ja johdonmukaista oppositiopolitiikkaa mitä esimerkiksi keskustapuolue harrasti oppositioaikanaan, keräten sillä tavalla kannatusta. Kokoomuksen oppositiopolitiikka on epäselvää, ailahtelevaa ja jollain tavalla äärioikeistoa myötäilevää. Ilmeisesti kokoomus kosiskelee tällä äärioikeiston politiikan myötäilyllään takaisin äärioikeistolle menettämiään kannattajia.
Kokoomuksella ei siis ole selvää linjaa, se ei ole enää selkeästi se liberaali oikeistolainen työvöenpuolue, jota se oli Kataisen aikana ja mukaan on tullut jopa äärioikeistolaisia sävyjä ja piirteitä.
Tilanteeseen olisi olemassa sopiva ratkaisu. Helsingin nykyinen pormestari olisi sellvästi se mies joka pystyisi määrittelemään kokoomuspuolueen linjan tavalla joka ei jättäisi äänestäjiä epävarmuteen siitä ajaako puolue äärioikeistolaisia arvoja vaiko liberaaleja arvoja. Tarvittaessa Vapaavuori pystyisi tekemään vahvaa omaa politiikkaa, kuten nähtiin viime vaalikauden hallituksen sote- sekoilujen yhteydessä. Vapaavuori olisi kokoomukselle sellainen puheenjohtaja jonka se tarvitsisi ja jonka kokoomus ansaitsisi.
Petteri Orposta kokoomus saisi riittävän vahvan ehdokkaan Helsingin pormestariksi.
Rovaniemellä on kaksi kokoomuslaista valtuutettua loikannut tällä vaalikaudella Perussuomalaisiin, tausatiedot kertovat kolmannella asian olevan harkinnassa.
Sara Tuisku, nykyisin Seppänen, erotettiin kokoomusryhmästä kiusaajana kuten ryhmyri on kertonut. Sittemmin hän on siirtynyt Perussuomalaisiin.
Matti Henttunen loikkasi ihan vapaaehtoisesti ja on nyt jopa PS:n valtuustoryhmän puheenjohtaja. Puoluekannatuksiin siirtymillä on varmaankin merkitystä, mutta tuskin politiikkaan koska samoja oikeistolaisia kumpikin kuitenkin ovat. Henkilökemiat eivät vain kokoomuksessa kohdanneet ja homma meni riitelyksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Puoluekannatuksiin siirtymillä on varmaankin merkitystä, mutta tuskin politiikkaan koska samoja oikeistolaisia kumpikin kuitenkin.”
Onhan puolueissa toki eroja. Otetaan vaikka suhtautuminen kansainväliseen yhteistyöhön. Kokoomus kerää ääniä kannattamalla yhteistyötä, mm. EU:n muodossa ja persut kerää ääniä vastustamalla yhteistyötä. Persut kannattavat Putinismia ja Orbanismia, kokoomus vastustaa näitä ilmiöitä.
Toki kunnallishallinnossa eroja ei sillä tavalla ole. Ongelmat on pitkälti käytännöllisiä ja kunnallishallinto on lakiin perustuvaa.
Kyse loikkaamisissa taitaa olla siinä että väki on entistä maahanmuuttovastaisempaa ja ulkomaalaisvastsisempaa, köyhät ja rikkaat, mutta erityisesti köyhät, joita on helppo pelotella että ulkomaalaiset vievät heiltä heidän sosiaalietuutensa. Politikot haluavat edustaa samoja arvoja kuin äänestäjät, ihan vain käytännön syistä, saadakseen ääniä.
Suomen äärioikeistolaistuminen ilmiönä on samantyyppistä kuin Amerikan trumppilaistuminen, tai Englannin brexiintyminen. Vastuuttomat politikot sotkevat valehtelullaan äänestäjien päät ja ajatusmaailman ja seurauksena poliittiset valtasuhteet vaihtuvat, mutta realiteetit eivät.
Hallitusvastuussa populistien on pakko jossain vaiheessa palata todellisuuteen, mikä ei sitten miellytä heidän äänestäjiään, jotka haluaisivat jatkaa edelleen siinä epätodellisuudessa mihin heidät on saatu uskomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valtakunnanpolitiikassa kokoomuksen ja perussuomalaisten kokoerolla on toki merkitystä, ehkä joskus jopa ratkaisevan paljon esimerkiksi hallitusta muodostettaessa.
Kuntapolitiikassa ei vastaavaa hallitus-oppositio asetelmaa ole joten erolla ei ole niin suurta merkitystä, ellei sitten puolueet tee jonkinlaisia blokkisopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän aamun Ykkösaamun lauantaivieraana Petteri Orpo kertoi hyvin selvää tekstiä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten eroista mm. suhtautumisessa oikeusvaltioperiaatteisiin ja kummankin puolueen esittämiin vaihtoehtoihin hallitukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Orpon käyttäytyminen oppositiopolitiikassa ei ole ollut yhtä johdonmukaista eikä hänen esiintymisensä ole riittävän vakuuttavaa. Kehon kieli kertoo eri sanomaa kuin mitä suusta tulevat sanat.
Jos vapaavuori olisi sanonut vaikka samat asiat kuin mitä Orpo, sillä olisi ollut ihan eri merkitys. Lisäksi Vapaavuori osaa valita sanansa paremmin, hän osaa kärjistää liioittelematta kuitenkaan liikaa.
Orpolta tulee tuollaista tasapaksua esitystä hymyilevästä suusta, Vapaavuori hymyilee vähän ja hänen ilmeensä osoittavat tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä.
Kokoomuksen oppositiopuheet eduskunnassa ovat olleet säälittävää katsottavaa, toki ymmärrän että opposition pitää kritisoida, mutta ei tarvitsisi olla lapsellinen. Välikysymys kasvomaskeista tiedottamisesta oli kyllä jotenkin väärin valittu aihe. Olen ihan varma että parempiakin aiheita olisi.
Miksi kukaan oppositiossa ei enää ota esiin kikyjä, jotka olivat viime vaalikaudella se tärkein ase kilpailukyvyn parantamiseksi ja työllisyyden kasvattamiseksi. Sitä se olis nytkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Orpolta tulee tuollaista tasapaksua esitystä hymyilevästä suusta”
Juu, tässä se vika juuri on. Kirjoitin aikanaan Stubbille ohjeen ”lakkaa hymyilemästä ota mallia Ihalaisesta”. Ei uskonut.
Suomessa politiikka on niin vakava asia, ettei siinä ole sijaa hymylle.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin pitkälle juuri näin.
Orpo on ”politiikan Valtteri Bottas”? – ainakin juuri nyt siltä tuntuu.
Orposta huokuu lähes koko ajan se, että hän on epämukavuusalueellaan, ikään kuin vastentahtoisesti.
Varmasti hyvä mies, mutta ei poliitikko. Ville Itälässä oli puheenjohtajana aikoinaan vähän samaa vikaa.
Miksi politiikka ei vedä kykyjä? Onko se niin paska homma?
Kokoomus kyllä tullee menestymään kohtalaisesti tulevissa vaaleissa pelkän hyvän organisaation ansiosta, mutta jytkyä on turha odottaa.
Siihen tarvittaisiin leaderi, kansan villitsijä. Kaikki ainekset ovat koossa, kokki puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Orposta huokuu lähes koko ajan se, että hän on epämukavuusalueellaan, ikään kuin vastentahtoisesti.”
Nimenomaan näin, Nämä julkkispolitikot ovat näyttelijöitä jossain näytelmässä jonka käsikirjoitus on tehty jossain ja niiden pitää näytellä sitä käsikirjoituksen määrittelemää roolia mahdollisimman vakuuttavasti. Tämä pätee kaikkiin puolueisiin, ei pelkästääm kokoomukseen. Orvon osasuorituksesta huokuu se ettei hän ole päässyt kunnolla vaikuttamaan käsikirjoitukseen, ei oikein pidä siitä ja näyttelee vastentahtoisesti.
En pidä itsekään kokoomuksen käsikirjoituksesta, se on tehty selvästi miellyttämään heidän omia kannattajiaan, mutta ei miellytä minuakaan, jos ei Orpoakaan. Siinä mielessä tunnen sympatiaa Orpoa kohtaan.
”Varmasti hyvä mies, mutta ei poliitikko.”
Minullakin on tunne että jos Orpo puhuisi niinkuin itse ajattelee, niin se ei vaikuttaisi yhtä kölöltä kuin tämä puolueen strategian mukainen esiintyminen.
Toivoni Vapaavuoren suhteen olisi siinä ettei hän taipuisi tekemääm vain puolueen strategisen johdon ohjelman mukaisia lausumia, lausumia joiden ainut tarkoitus on houkutella äänestäjiä, vaan puhuisi enemmän miten hän itse ajattelee asioista ja puolueen olisi sitten parasta seurata perässä. En pelkää että siinä kävisi niinkuin amerikassa, missä Trump kaappasi puolueen haltuunsa toteuttamaan omaa hullua populistista politiikkaansa, vaan luotan siihen että Vapaavuori ajaisi järkevää politiikkaa, ottaen siinä selvästi johtajan roolin.
Ilmoita asiaton viesti
Ykkösaamussa Orpo ei kuitenkaan sulkenut pois hallitusyhteistyötä persujen kanssa ja tässä on se yksi syy miksi Kokoomuksesta kannatus valuu vihreisiin. Sinänsä pidän Orpoa huomattavasti mainettaan parempana politiikona aivan kuten Harri Holkeria aikoinaan, tolkun miehiä molemmat. Vapaavuori ei taas ole tyypiltään moderni johtaja vaan edustaa enemmänkin sitä vanhakantaista yritysjohtamista joka perustui saneluun ja käskyttämiseen, mutta tuo johtamistyyli on uuden sukupolven myötä unholaan jäävä, onneksi.
Ilmoita asiaton viesti
”mutta tuo johtamistyyli on uuden sukupolven myötä unholaan jäävä, onneksi.”
Nojoo, ruotsalaiset on pärjänneet sillä jahkailulla ja praattaamisella ihmeen hyvin, tai olisikohan niin että jahkailusta ja praattaamisesta huolimatta.
Kyllä minun mielestämi Vapaavuori on ihan tarpeeksi demokrattinen, mutta saa silti asioita tapahtumaan
Ilmoita asiaton viesti
Menneiden vuosikymmenten kokemuksella voin sanoa, että ruotsalaisella johtamistyylillä tavallinen duunarikin tuntee itsensä tärkeäksi ja suhtautuu työhön myönteisemmin kuin suomalaisella ”alikersanttityylillä” tapahtuu.
Suomalainen isäntähenki jota nähdäkseni Vapaavuorikin melko tyylipuhtaasti edustaa, ei ole vieläkään kadonnut työelämästä vaikka kehitystä parempaan on työpaikkakohtaisesti ollut vuosikymmenten mittaan havaittavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Suomessa on ihan hyvä työkulttuuri, ainakin sen jälkeen kun se viinan kanssa läträäminen kohtuullistui jossain vaiheessa. Tämä on ihan henkilökohtainen kokemus. Aina on sellaisia yksilöitä mukana kuvioissa jotka särkee sen harmonian minkä koin hedelmälliseksi. Joidenkin yksilöiden kanssa oli hankalaa, mutta suurin osa porukkaa oli omaksunut yleisen yhteisen kulttuurin mielestäni hyvin ja kyllä se imaisi minutkin mukaansa.
Minusta siinä työkulttuurissa mihin minä työelämässä tutustuin oli praattaamista ihan tarpeeksi, melkeinpä liikaa joskus, mutta yleensä sopivasti. Mutta oli kyllä olemassa sellaisiskin kulttuureita joihin pääsin sivusta tutustumaan, ja joissa oli minusta epämiellyttäviä piirteitä, siellä missä oli niitä ”älyn jättiläisiä”, eli akateemisemmissa piireissä. Minä en olisi varmaankaan niihin piireihin ja siihen kulttuuriin sopeurunut. Onneksi ei tarvinnut. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Onko edusunnassa äärioikeistopuolue?
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkoitetaan suuren salin istumajärjestystä niin Eduskunnassa on Persut äärimmäsenä oikealla oleva puolue ja vassarit äärimmäisenä vasemmalla oleva puolue. Mutta tuskin näitä kumpaakaan voi nimetä ääripuolueiksi, vaikka kummankin puolueen sisällä on edustajia, joiden mielipiteet edustavat puolueensä äärimmäistä laitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä oikealta laidalta vain hyvin harvoin kuuluu muita kuin niitä äärimielipiteitä, äärimielipiteet on se asia millä persut profiloivat itsensä.
Jos persuilla ei olisi niitä äärimielipiteitä persut olisivatkin ihan tavallisia, kuten demarit, kokkarit ja kepulaisetkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on kapitalistiluokan poliittinen siipi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kokoomus on kapitalistiluokan poliittinen siipi.”
Kapitalistiluokalla ei ole puoluetta Suomessa, eikä paljon muuallakaan. Kokoomus on paremman ansaitsevien duunarien puolue.
Persut on äärioikeistolainen puolue, mikä ei tarkoita että sillä olisi mitään tekemistä kapitalistiluokan kanssa, tai kapitalistiluokalla sen kanssa. Persut pitävät vain yllä entisten natsien henkistä perintöä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kokoomus on kapitalistiluokan poliittinen siipi.”
Hei Janne, taidat olla niin nuori mies, ettei sinulla ole omakohtaista tietoa siitä miten Suomen rakennuskapitalistit menestyivät 1960-90 luvulla. Et taida tietää mitkä puolueet hoitivat rakennuskapitalistien asioita idän kaupassa silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisia voi johtaa uskottavasti vain tyylillä ”vänrikki Koskela”.
Ilmoita asiaton viesti
Omituinen kirjoitus. Kokoomus ansaitsee kyllä menettää kannatustaan, mutta Suomessa ei ole yhtään äärioikeistopuoluetta.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa ei ole yhtään äärioikeistopuoluetta.”
Persujen lisäksi myös kristilliset voi tänä päivänä laskea äärioikeistoon kuuluvaksi. Suvaitsemattomuus, eli nuivuus on lisääntynyt kristillisten politikkojen puheissa, vähän niinkuin persuja matkien.
Se on vahinko, koska kristillisiin on minun mielestäni aiemmin kuulunut politikkoja joiden arvomaailmassa ei ole ollut ulospäin havaittavia vikoja.
Ilmoita asiaton viesti