Koronan torjunta ei ole perustuslain mukaista.  Hassua, mutta samalla  traagista.

Terveysviranomaisten mukaan koronan torjunta edellyttää liikkumisrajoituksia.  Ilman liikkumisrajoituksia tauti voi levitä hallitsemattomasti ennen kuin rokotukset ja kesä alkavat rajoittamaan taudin leviämistä.  Suurin pelko on että koronapotilaat vievät Suomen terveydenhoidon kapasiteetin äärirajoille ja sen yli, eikä hoitoa pystytä enää järjestämään asianmukaisesti sen enempää koronapotilaille kuin muillekaan sairaille. 

Nyt kuitenkin perustuslakivaliokunta on todennut ettei tällainen keino taudin leviämisen estämiseksi ole perustuslain mukainen.  

Perustuslaki siis estää ihmisten terveydestä huolehtimisen,  Tilanne on ongelmallinen ja nurinkurinen.  Oppositiossa tietankin hykerrellään ilosta ja ollaan onnellisia.  Hallituksen koetaan epäonnistuneen,  hallitus ei pysty suojelemaan kansalaisten terveyttä rikkomatta perustuslakia.


Oliko hallituksen esitys kansalaisten liikuntarajoituksesta siinä muodossa kuin se esitettiin oikea toimenpide?  Sehän oli kai terveysviranomaisten toive, jonka hallitus halusi toteuttaa.

Minä en ole terveysviranomainen, enkä ymmärrä ollenkaan miksi liikkumista pitäisi tässä tilanteessa rajoittaa myös päiväsaikaan.  Virus leviää pääasiassa nuorten bileissä joissa ihmiset ovat päissään, huumeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena, eivätkä piittaa turvasuosituksista ja ovat lähikontaktissa, sekä työpaikoilla missä töitä ei voi tehdä etäyhteyksin.

Päivisin ihmiset näyttävät omasta mielestäni noudattavan hyvin kaikkia turvasuosituksia ja liikkuminen normaaliin tapaan missä tahansa tuntuu ihan turvalliselta.  Erikoisolosuhteissa, monilla  työpaikoilla, kuten telakoilla ja rakennustyömailla, missä hommia ei voi tehdä etänä, näyttää uutistietojen mukaan olevan pahoja ongelmia turvasuositusten noudattamisen kanssa.  Terveet nuoret miehet käyttäytyvät huolettomasti, eivät pidä koronaa henkilökohtaisena riskinä,  eivät piittaa turvasuosituksista ja levittävät koronaa.


Minun mielestäni ulkonaliikkumiskielto poikkeuksinkaan ei olisi ollut tarpeen ainakaan päiväsaikaan. Yöllä ulkonaliikkumiskielto olisi ollut tarpeen, silloin ihmiset bilettää eikä yöaikaan liikkumisrajoituksista olisi haittaa turvasuosituksia noudattaville ihmisille, eikä  liike-elämälle.  Myös olisi voitu viranomaisten toimesta valvoa tarkemmin yritysten toimintaa ja ihmisten käyttäytymistä niillä työpaikoilla missä töitä ei voi tehdä etänä ja missä tartuntoja eniten esiintyy.

Perustuslaki ei saisi olla este ihmisten terveydestä ja sairaanhoidon kapasiteetin riittävyydestä huolehtimiselle.  Siinä mielessä, vaikka ulkonaliikkumiskielto esitetyssä muodossa ei olekaan mielestäni tarpeen,  perustuslakia olisi syytä rukata niin ettei se ole este tarpeelliselle lainsäädännölle.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu